Onderbreking gehoorbeentjesketen

Een onderbreking van de gehoorbeentjesketen is een situatie waarbij de natuurlijke verbinding tussen de gehoorbeentjes is verdwenen. Vaak gaat het om een onderbreking tussen aambeeld en stijgbeugel. Onderbrekingen kunnen het gevolg zijn van veelvuldige ontstekingen of van een trauma (bijvoorbeeld door een vreemd voorwerp in de gehoorgang). Het kan ook gaan om een situatie waarbij een gehoorbeentje afwezig is na een eerdere operatie.

Symptomen

Een onderbreking van de gehoorbeentjesketen veroorzaakt gehoorverlies. Aangezien trillingen het slakkenhuis moeilijker kunnen bereiken, is er sprake van een geleidingsverlies (conductief gehoorverlies).

Behandeling

Een onderbreking van de gehoorbeentjesketen kan in de meeste gevallen met een operatie worden opgelost. Hierbij kan men een eigen gehoorbeentje (aambeeld) gebruiken dat wordt aangepast en tussen de keten geplaatst. Een andere optie is een middenoorprothese (bijvoorbeeld uit titanium). Tegenwoordig wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van biocompatibele cement (hydroxyapatiet) om een onderbroken gehoorbeentjesketen te herstellen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by