Osgood-Schlatter

Afdeling: Orthopedie

Op deze pagina

De apofysitis van Osgood – Schlatter is een overbelastingsletsel dat vooral voorkomt bij groeiende adolescenten. Het is een ontsteking van de knieschijfpees (patellapees) ter hoogte van de aanhechting op het scheenbeen. Hierbij ontstaat een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. Typisch gaat het om jonge adolescenten die explosieve sporten beoefenen zoals voetbal, basketbal en atletiek.

Oorzaak

De tuberositas tibiae, de beenderige uitstulping onder de knie, wordt gevormd uit een kraakbenige voorloper die wordt omgezet in echt bot rond de leeftijd van 14 à 16 jaar. Door een snelle groei is er een te grote trekkracht op deze kraakbenige voorloper, waardoor microletsels ontstaan. Deze letsels veroorzaken een ontsteking van de pees.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn net onder de knie. Daarnaast is er vaak een zwelling en een drukgevoeligheid op deze plaats.

Diagnose

De diagnose wordt in de eerste plaats gesteld door de patiënt klinisch te onderzoeken. Een radiografie en echografie kunnen de diagnose bevestigen.

Behandeling

Het doel van de behandeling is de pijn te vermijden tijdens of na het sporten. Een periode van rust met eventueel sportverbod is de hoeksteen van de behandeling. Tijdelijk kan een ontstekingsremmer ingenomen worden. Een steunverband kan pijnverlichting geven. Deze maatregelen worden verdergezet tot de klachten verdwenen zijn.

Soms kan het nodig zijn om meerdere maanden rust in te bouwen: de symptomen kunnen 2 à 3 jaar aanhouden. Meestal stopt de pijn spontaan na de groeispurt, voor meisjes rond de leeftijd van 14 jaar, voor jongens 16 jaar.

Pijnlijk ossikel

Het grootste deel van de kinderen is ver voor het eind van de puberteit klachtenvrij. Af en toe blijft een ossikel of beenderig fragment achter in de aanhechting van de knieschijfpees. Meestal geeft dit ossikel geen klachten maar in uitzonderlijke gevallen kan het hinderlijk zijn bij knielen. Op volwassen leeftijd kan een resectie verricht worden in het dagziekenhuis.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 25-mei-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by