Dit is de meest voorkomende breuk ter hoogte van de elleboog. Het is een breuk van het spaakbeen. Dit been is verantwoordelijk voor de draaibeweging van de onderarm. Het grootste deel van de fracturen zal conservatief behandeld worden, dit wil zeggen zonder operatie. Het beleid wordt bepaald door een klinisch onderzoek en de radiografie.
De meeste patiënten voelen onmiddellijk na het oplopen van de breuk niet veel pijn. Echter, doordat er een hematoom (bloeding) in het gewricht ontstaat komt het gewrichtskapsel op spanning. Hierdoor is er een verminderde beweeglijkheid en ontstaat er ook meer pijn. Meestal duurt het minstens een tweetal weken eer de beweeglijkheid herwonnen wordt en de pijn mindert.
Immobilisatie is niet nodig bij niet- of minimaal verplaatste fracturen en bijgevolg kan de elleboog onmiddellijk worden gebruikt. Een draagdoek of afneembare spalk kan de eerste dagen tot weken gebruikt worden ter comfort. Er wordt wel aangeraden om de elleboog enkele malen per dag te bewegen. Op bewegen staan er geen beperkingen. Er geldt echter wel een verbod op steunen, heffen en wringen gedurende 6 weken.
In zeldszame gevallen zorgen minimaal verplaatste fracturen toch voor een blokkade bij rotatiemanoeuvres. Een kraakbeenflapje kan hiervan de oorzaak zijn, dit flapje kan dan met een kijkoperatie verwijderd worden.
Bij significant verplaatste fracturen kan een open ingreep aangewezen zijn. Mogelijke opties zijn osteosynthese of een radiuskopprothese. Een betrouwbare en stabiele fixatie is een vereiste zodat de patiënt de arm onmiddellijk kan en mag mobiliseren na de ingreep.
Ongecompliceerde radiuskop/nek fractuur
Dit wil zeggen dat het om een geïsoleerde radiuskop/nek fractuur gaat. Wij gebruiken een compressieverband om de wonde te beschermen. Dit verband moeten 2 weken ter plaatse blijven maar onmiddellijke mobilisatie is toegestaan. De hechtingen worden na 2 weken verwijderd. Steunen, wringen en heffen zijn 6 weken niet toegestaan. Zodra radiografisch consolidatie is bereikt, worden versterkende oefeningen aangeleerd en zijn ook alle sportactiviteiten opnieuw toegestaan.
Radiuskop/nek fractuur met geassocieerde letsels
Als er geassocieerde letsels zijn, wordt de revalidatie hierop afgestemd omdat deze geassocieerde letsels langer beschermd moeten worden. Meestal gaat het over een herstel van de buitenband (LCL) van de elleboog. Veelal wordt er een brace voorgeschreven die een deel van de beweging van de elleboog verhindert, meestal naar het strekken toe. Met de brace mag je wel met de arm bewegen.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen