Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's)

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) zijn infecties die door seksueel contact worden overgedragen.

Er bestaan heel wat seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) waarvan de één al vaker voorkomt dan de andere. De meest voorkomende SOA is chlamydia. Herpes en genitale wratten of condylomen komen ook regelmatig voor. Bij homoseksuele mannen komen ook syfilis en gonorroe regelmatig voor. De klachten die je kunt ervaren als gevolg van een SOA hangen sterk af van persoon tot persoon en van de SOA zelf.

Vaak voorkomende klachten bij vrouwen zijn een veranderde of toegenomen vaginale afscheiding, jeuk, blaasjes of wratjes op de genitaliën, onderbuikspijn en pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen. In ernstige gevallen kan een echte bekkenontsteking of PID (pelvic inflammatory disease) ontstaan.

Vaak voorkomende klachten bij mannen zijn een afscheiding van vocht of etter uit de penis, jeuk, blaasjes of wratjes op de genitaliën. Soms kan ook een ontsteking van de bijbal of de prostaat ontstaan. Als je denkt besmet te zijn met een SOA kun je contact opnemen met je huisarts, de dienst urologie of de dienst spoedgevallen in dringende gevallen.

Lees alles over SOA's op de website van Sensoa
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 05-december-2020.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by