Slijmbeursontsteking elleboog (bursitis olecrani)

Afdeling: Orthopedie

Op deze pagina

Een bursitis olecrani of slijmbeursontsteking van de elleboog presenteert zich door een al dan niet pijnlijke zwelling aan de achterzijde van de elleboog. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze slijmbeursontsteking. Een aantal voorbeelden zijn een infectie, bloeding bij patiënten met stollingsstoornissen, jicht en een olecranonspoor.

Behandeling

Een infectie van een slijmbeurs is steeds een urgentie. Je moet ons dan ook zo snel mogelijk contacteren. We starten antibiotica op en eventueel is een opname nodig.

In het ergste geval kan een dringende operatie noodzakelijk zijn waarbij de slijmbeurs ingesneden en gedraineerd wordt. In alle andere gevallen is dit geen urgentie en kan de slijmbeursontsteking meestal conservatief behandeld worden. Als er veel vocht aanwezig is, kan een punctie verricht worden. Nadien bestaat de behandeling uit het aanbrengen van ijs (nooit rechtstreeks op de huid), een drukverband en relatieve rust.

Wanneer is een operatie noodzakelijk?

Een operatie is nodig als de slijmbeursontsteking aanwezig blijft ondanks conservatieve therapie en als deze hinderlijk is. Een slijmbeursontsteking zonder infectietekenen is niet gevaarlijk en hoeft niet geopereerd te worden indien deze geen last geeft. Zoals reeds vermeld is een geïnfecteerde slijmbeurs een urgentie waarvoor je ons steeds dringend moet raadplegen.

Hoe verloopt een operatie?

De operatie gebeurt in het dagziekenhuis, tenzij het om een infectie gaat. Er wordt een sneetje gemaakt over de bursa (slijmbeurs) en vervolgens wordt de slijmbeurs verwijderd. Als voor de operatie bleek dat er ook een olecranonspoor is, wordt deze ook verwijderd.

Na de operatie krijg je een afneembare spalk gedurende 2 weken om het litteken goed te laten genezen en de kans op een bloeding te verminderen (er zitten veel bloedvaatjes rondom de ontstoken slijmbeurs).

Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en mag je rustig gaan bewegen. Er zijn geen restricties qua heffen/kracht. Je moet wel repetitieve buigbewegingen van de elleboog vermijden gedurende 1 maand.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-mei-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by