Op deze pagina

Bij een verzakking krijgen organen in het bekken, zoals blaas, baarmoeder of darm, onvoldoende steun van het omringende bindweefsel en de bekkenbodem. Door het gebrek aan steun zakken de organen naar beneden.

De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel. De spieren liggen rondom de plasbuis, vagina en anus en geven steun aan de hele buikinhoud. Het bindweefsel vormt een laag tussen vagina en blaas vooraan en vagina en darm achteraan. Door een moeilijke bevalling kan deze laag loskomen of inscheuren.

Bij een verzakking werken de bekkenbodemspieren niet goed (meer) en/of is het bindweefsel beschadigd, waardoor de organen (baarmoeder/vagina met blaas/vagina met darm) omlaag zakken. Hierdoor kan een uitpuiling ontstaan.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je last hebt van een verzakking. Deze zijn onder andere:

  • een bevalling
  • leeftijd/menopauze
  • overgewicht
  • moeizame stoelgang
  • fysiek zwaar werk
  • veel hoesten
  • aangeboren zwakte van bindweefsel

Hoe stel je het vast?

Wanneer je denkt dat je een verzakking hebt, kan de gynaecoloog dat door een inwendig onderzoek vaststellen. Een grotere verzakking kan aan de buitenkant zichtbaar zijn bij de vagina. Vaak is het beter te zien wanneer je een beetje perst. Er is dan een balletje te zien tussen de schaamlippen waar de organen uit de vagina komen. Er zijn verschillende soorten verzakkingen:

  • Voorwandverzakking: de voorkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken. De voorwand is het weefsel tussen de plasbuis/blaas en de vagina. De blaas kan hierdoor ook omlaag zakken. Dit noem je in medische termen een cystocele.
  • Achterwandverzakking: de achterkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken. Dit is het weefsel tussen de vagina en het laatste stukje van de darm. Vaak is ook dit laatste stuk van de darm mee verzakt. Dit noem je in medische termen een rectocele.
  • Dunne darmverzakking: dit is een soort achterwandverzakking. De dunne darm zakt vanuit de buik tussen de achterkant van de vagina en het laatste stukje van de darm. Het ziet er van buiten hetzelfde uit als een achterwandverzakking. Dit noem je in medische termen een enterocele.
  • Baarmoederverzakking: de baarmoeder is naar beneden gezakt in de vagina. Als de verzakking ernstig is, kun je de baarmoedermond tussen de schaamlippen aan de ingang van de vagina zien zitten of komt de baarmoeder(mond) naar buiten.
  • Vaginatopverzakking: als de baarmoeder verwijderd is, kan de bovenkant van de vagina (vaginatop) alsnog verzakken.

Vaak zie je een combinatie van verschillende soorten verzakkingen. Zo nodig kan bijkomende beeldvorming gebeuren om precies te weten wat er aan de hand is. In dat geval is een defaecografie onder NMR aangewezen. Dit onderzoek toont ons precies wat er gebeurt als je druk zet om stoelgang te maken.

Een NMR is een onderzoek met magneetvelden dus zonder stralingsbelasting. Het vraagt wat tijd en maakt veel lawaai. Het is ook wat delicaat omdat je op voorhand een lavement krijgt en een volwassen pamper aankrijgt. Het is de bedoeling dat je op het ogenblik dat de radioloog dit aangeeft gaat drukken. Dat gebeurt door een uitstekend en betrokken team op de dienst radiologie die dit alles met de nodige tact en fijngevoeligheid begeleiden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21-december-2020.

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by