Wanneer je als jongere of jongvolwassene (16-39 jaar) de diagnose kanker krijgt, heeft dit een impact op verschillende leeftijdsspecifieke domeinen zoals studie, werk, relaties, gezinsplanning, seksualiteit, vrije tijd,…. Je begint net je toekomst te plannen of je bent midden in de verwezenlijking hiervan, maar plots wordt dit een halt toe geroepen gedurende je behandelingstraject en de nasleep hiervan. Hiermee gaan verschillende specifieke zorgen, noden en behoeften gepaard.

Zowel internationaal als nationaal wordt sinds enkele jaren meer onderzoek gedaan en hulpmiddelen ontwikkeld om Adolescents & Young Adults (AYA) die kanker hebben (gehad) hierin beter te ondersteunen. Ook binnen het AZ Sint-Lucas hechten we waarde aan de leeftijdsspecifieke zorg voor AYA’s. Hieronder vind je een overzicht van het AYA-zorg aanbod binnen het ziekenhuis alsook info, diensten, activiteiten, websites en lotgenotencontact buiten het ziekenhuis.

Algemene info

Jong en kanker?! – Kom op tegen kanker

Op de website van Jong en kanker?! vind je allerlei info over het omgaan met kanker. Daarnaast beschikt deze website over een overzichtelijke agenda met activiteiten. Je vindt hier ook meer info rond (professionele) hulp, lotgenotencontact, handige tools en verhalen van anderen. Ten slotte kan je er een uitgebreide selectie terugvinden van voorgestelde boeken, podcasts en sociale media door het onderwerp te filteren op “Jong en kanker”.

www.allesoverkanker.be/jong-en...

Stichting tegen Kanker

Op de websitepagina van Stichting tegen Kanker vind je info terug rond hun contactboekje, alsook info naar relevante AYA-organisaties.

www.kanker.be/aya

Majin-huis – Inloophuis

Dit inloophuis, in het centrum van Gent, staat open voor mensen met kanker en hun naasten. Elke werkdag in de namiddag kan men langs gaan voor een babbel met de vrijwilligers of lotgenoten, alsook allerlei activiteiten. In het bijzonder hebben ze ook een AYA-aanbod (16-35 jarigen) waar je als AYA terecht kan voor de AYA-Meetup sessies en de Support4AYA sessies.

www.majinhuis.org/wat-doen-we/...

AYA-Meetup Sessies

Een AYA-Meetup sessie is een individueel gesprek met een zorgverlener buiten het ziekenhuis, gespecialiseerd in AYA-zorg rond grote en kleine vragen, bekommernissen en verhalen. Naast AYA’s, kunnen partners, ouders, broers en zussen een beroep doen op deze sessies. Een gesprek vindt plaats in het Majin-huis of op een locatie naar keuze, telefonische of online gesprekken zijn ook mogelijk.

Support4AYA Sessies

De Support4AYA sessies zijn informatieve en ontspannende workshops in het Majin-huis rond allerhande thema’s (sociale voorzieningen, fertiliteit, make-up en stijladvies, gezonde voeding, relaxatie, beweging, angst voor herval,… ). Hier is ook ruimte voor lotgenotencontact. Deze sessies staan open voor AYA’s, maar ook naasten zijn welkom.

Care4AYA

Care4AYA is een vereniging in Gent die bestaat uit een enthousiaste groep van AYA’s, naasten, zorgverleners en vrijwilligers. Als vereniging organiseren ze activiteiten en benefietacties om nieuwe AYA initiatieven te financieren, helpen ontwikkelen en uitvoeren.

www.care4aya.be

AYA-Kompas

Het AYA-Kompas is een instrument waar je aan de hand van verschillende punten kan aanduiden in welke mate allerhande relevante thema’s (zoals fysiek welzijn, gedachten en gevoelens, seksualiteit, vruchtbaarheid, levensstijl, sociale relaties, werk,...) bij jou spelen en je nood hebt aan meer info of een gesprek met een zorgverlener hierrond. Je kan dit vrijblijvend invullen en afgeven aan iemand van het oncologisch begeleidingsteam of een AYA-referentieverpleegkundige op
de afdelingen. Samen wordt gekeken welke vragen beantwoord kunnen worden, waar doorverwezen dient te worden en waarvoor een gesprek dient ingepland te worden.

Bewegen en revalideren

WE-Care en B-Care (AZ Sint-Lucas Gent)

Uit onderzoek blijkt dat blijven bewegen tijdens en na de behandeling van kanker zorgt voor een betere fysieke en mentale toestand, dus ook voor een betere levenskwaliteit en minder kankergerelateerde vermoeidheid. Omdat bewegen belangrijk is tijdens en na de behandeling bieden we met WE-Care een bewegingsprogramma aan op jouw maat. Dit programma is toegankelijk voor zowel patiënten die in onderhoudsbehandeling zijn als voor patiënten na de behandeling.

Meer info: www.azstlucas.be/we-care

Voor patiënten die de behandeling tegen borstkanker hebben doorlopen, bieden we B-Care (Breast Cancer REvalidation) aan.

Meer info: www.azstlucas.be/b-care

Intimiteit en seksualiteit

Kanker en seksualiteit (Kom op tegen Kanker)

Info rond de fysieke gevolgen bij mannen en vrouwen, alsook de impact van kanker op de beleving, kan je terugvinden op www.allesoverkanker.be/leven-m....

Intimiteit en seksualiteit (Stichting tegen Kanker)

Via de website van Stichting tegen Kanker vind je een te downloaden brochure terug met uitgebreide info rond intimiteit en seksualiteit, alsook een kortfilm met getuigenissen. Daarnaast informeert men hier over contact met lotgenoten en verdere interessante literatuur.

https://www.kanker.be/publicat...

Lotgenotencontact

A-Team (AZ Sint-Lucas Gent en Kom op tegen Kanker)

Het A-team is een groep van vrijwilligers die bestaat uit jongvolwassenen tussen 16 en 40 jaar die kanker (gehad) hebben. Een regiogebonden vrijwilliger van het A-team komt éénmalig en 1-op1 bij jou langs in het ziekenhuis (of elders) om je wegwijs te maken in het informele (zorg)aanbod voor AYA’s. Indien je als AYA tussen 16 en 35 jaar interesse hebt, kan je het A-team contacteren via komoptegenkanker.be/inschrijving-a-team of vraag je gerust naar het oncologisch begeleidingsteam of de AYA-referentieverpleegkundige op de afdelingen.

www.allesoverkanker.be/jong-en...

Buddy werking (Kom op tegen Kanker)

Ben je tussen 14 en 35 en heb je kanker of kanker gehad? Dan kun je je laten coachen door een buddy. Een buddy is iemand die geregeld tijd voor de AYA vrijmaakt en afhankelijk van zijn/ haar vragen of verwachtingen kijkt wat hij of zij voor de AYA kan doen: helpen met praktische dingen (studie, financiën ...), ondersteuning geven tijdens of (soms jaren) na zijn/haar ziekte, de leefwereld weer verbreden, in contact brengen met lotgenoten ...

www.allesoverkanker.be/jong-en...

Vakantieweek voor jongvolwassenen (Kom op tegen Kanker)

Jongvolwassenen die kanker hebben (gehad), kunnen lotgenoten ontmoeten en zich samen met hen ontspannen tijdens de gratis vakantie week aan zee die Kom op tegen Kanker elk jaar organiseert. Vijf dagen weg van het ziekenhuis of thuis, dat is een welgekomen rustpauze voor kankerpatiënten tussen 17 en 35 jaar. Ze krijgen de kans om tijdens de vakantieweek samen met leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten toffe activiteiten te ondernemen op hun eigen tempo. Het is telkens weer een intense week, boordevol bijzondere activiteiten, verwennerijen en betekenisvolle contacten … Een boost voor de veerkracht van elke deelnemer! De vakantieweek is in handen van goed opgeleide verpleegkundigen die hen - in overleg met de behandelend arts - graag alle nodige zorgen geven.

www.komoptegenkanker.be/wat-we...

Flaya

Flaya is een lotgenotengroep van jongeren en jongvolwassenen met kanker in Vlaanderen. Iedereen van 18-39 jaar die geconfronteerd werd met kanker is welkom, of dat nu net of al wat langer geleden is. Je komt alleen of je brengt een vriend, vriendin, je lief, een broer, een zus of een buddy mee. Het grootste deel van hun activiteiten is gratis, en zoniet, dan wordt dit nadrukkelijk vermeld bij de activiteit.

www.flaya.org

Praktisch en financieel

Sociale dienst (AZ Sint-Lucas Gent)

Wanneer je vragen hebt van familiale, psychische, financiële of administratieve aard, kan je steeds beroep doen op onze sociale dienst.

Meer info: www.azstlucas.be/sociale-diens.

Sociale voorzieningen, tegemoetkomingen en verzekeringen (Kom op tegen Kanker)

Op de website van Kom op tegen Kanker vind je meer info terug rond tussenkomsten voor vruchtbaarheid sparende behandelingen, bijkomende tussenkomsten voor sondevoeding, verplichte ziekteverzekering, maximumfactuur, terugbetaling geneeskundige verstrekkingen, gratis consultatie voor toelichting over diagnose en behandeling, tegemoetkomingen gemeente/stad, OCMW, Sociaal huis, tussenkomsten voor verschillende zorg (bv, kine, poortkatheter, vervoer ...) …

www.allesoverkanker.be/leven-m...

Daarnaast kan je via https://www.allesoverkanker.be... een heleboel tips terugvinden rond het sluiten van verzekeringen.

Financiële steun voor kankerpatiënten (Stichting tegen Kanker)

Wanneer een kankerpatiënt moeilijkheden ervaart om de kosten van zijn behandelingen te betalen, kan hij onder bepaalde voorwaarden een vraag om financiële steun indienen bij Stichting tegen Kanker.

https://www.kanker.be/patiente...

Vruchtbaarheid

Fertiliteitspreservatie voor kankerpatiënten

Kankerbehandelingen kunnen de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw verstoren. Voor de start van de behandeling worden mogelijke gevolgen en mogelijkheden door jouw behandelend arts besproken. Wanneer van toepassing en jij dat wenst, zal de arts jou doorverwijzen naar het fertiliteitscentrum van het UZ Gent. Van de arts of het oncologisch begeleidingsteam ontvang je daarnaast een brochure met nog eens de uitgebreide info rond fertiliteitspreservatie bij kankerpatiënten. Indien je toch nog met vragen of twijfels zit, aarzel dan niet jouw behandelend arts hierrond aan te spreken.

Tussenkomsten voor vruchtbaarheid sparende behandelingen (Kom op tegen Kanker)

Op de website van Kom op tegen Kanker kan je info terugvinden met betrekking tot wie en tot welke leeftijd men recht heeft op terugbetaling bij het invriezen van voortplantingsmateriaal.

www.allesoverkanker.be/leven-m...

Ouder

Kankerspoken – Stichting Verdriet door je hoofd

Deze site biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.

www.kankerspoken.nl

Met kinderen praten over kanker – Als je als ouder ziek wordt (Kom op tegen Kanker)

Handvaten om kinderen op een veilige, geruststellende manier te vertellen wat er aan de hand is.

De uitgebreide brochure kan je via het oncologisch begeleidingsteam of de AYA-referentieverpleegkundigen op de afdelingen verkrijgen.

Daarnaast vind je ook heel wat info terug op de website van Kom op tegen Kanker: www.allesoverkanker.be/leven-m...

Kinderboekenlijst

Kom op tegen Kanker

Via de allesoverkanker.be/inspiratie kan je een uitgebreide selectie terugvinden van voorgestelde boeken door het onderwerp te filteren op “Voor kleuters”, “Voor kinderen uit de lagere school” en “Voor tieners”.

Stichting tegen Kanker

Stichting tegen Kanker biedt via hun website twee lijsten met kinderboeken omtrent kanker, een lijst voor kinderen van 0-12 jaar en een lijst voor kinderen ouder dan 12 jaar.

www.kanker.be/patientenhulp/kanker-hoevertel-ik-dat-aan-de-kinderen?

Bibliotheek met kinderboeken (AZ Sint-Lucas Gent)

Binnen ons ziekenhuis hebben we een eigen aanbod met kinderboeken omtrent kanker die kunnen helpen om de ziekte bespreekbaar te maken.

Sommige boeken zijn gratis, andere kunnen uitgeleend worden. Vraag gerust een overzicht aan het oncologisch begeleidingsteam of de AYA-referentieverpleegkundigen op de afdelingen.

Werk(hervatting)

I-Know-How

I-Know-How is een online informatietool voor werknemers met kanker, hun werkgever, alsook zorgverleners. Het is een interactieve tool waarin verschillende verhaallijnen (ziektemelding, aan het werk blijven, ander of geen werk, terug aan het werk) vanuit verschillende perspectieven overzichtelijk worden beschreven en de daarbij horende vragen worden beantwoord.

www.iknowhowvlaanderen.be

Rentree

Rentree is een organisatie voor werknemers, ambtenaren en werkzoekenden die ondersteuning nodig hebben bij de werkhervatting of zoektocht naar een nieuwe, passende job na kanker. Deze ondersteuning wordt gratis verleend door een Rentree-coach.

www.rentree.eu

Werk(hervatting) en kanker (Kom op tegen Kanker)

Op de website van Kom op tegen Kanker kan je een overzicht vinden van (juridische) vragen waarmee je als (ex-)kankerpatiënt geconfronteerd kan worden bij je werk(hervatting). Zo kan
je hier meer info vinden rond de eerste stappen na een kankerdiagnose, werken tijdens behandeling, begeleiding en ondersteuning bij werken na kanker, gedeeltelijke werkhervatting, solliciteren,... (Vragen en antwoorden zijn wel beperkt tot het werknemersstatuut).

www.allesoverkanker.be/leven-m...

Zelfzorg

VZW Zorgmassage

Een zorgmassage is een zachte, veilige massage die aangepast is aan de noden van mensen met kanker of andere ernstige ziekte. Deze ontspanningsmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting). Gezondheidsklachten kunnen op een natuurlijke en aangename wijze worden verlicht door een zorgmassage.

In AZ Sint-Lucas kan u gratis genieten van een zorgmassage door vrijwilligers van VZW Zorgmassage. Spreek gerust iemand van het oncologisch begeleidingsteam aan om een afspraak te regelen. Buiten het ziekenhuis kan je – tegen betaling – beroep doen op de zelfstandige zorgmasseurs binnen deze VZW.

www.zorgmassage.be/zorgmasseur.

Mantelzorg

De Liefdevolle manager (Care4AYA) Deze brochure is vooral waardevol voor ouders van AYA’s tussen 16-23 jaar. In de “Liefdevolle manager” kan deze ouder hier ervaringen en tips van andere ouders van jongeren met kanker in terugvinden. Indien jij, als AYA ouder dan 23 jaar, vermoedt dat jouw ouder(s) toch ook waarde kunnen halen uit deze brochure, geef je een seintje aan het oncologisch begeleidingsteam of een AYA-referentieverpleegkundige op de afdelingen en dan bezorgen we je de brochure graag.

AYA-Team AZ Sint-Lucas Gent

Heb je nog vragen i.v.m. AYA-zorg? Heb je suggesties of feedback om onze AYA-zorg binnen AZ Sint-Lucas te verbeteren? Stuur dan gerust een mailtje naar aya@azstlucas.be of bel 09/224.56.12.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 29-november-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by