Sinds eind 2021 werken AZ Sint-Lucas en UZ Gent nauw samen op het gebied van de pelviene oncologie. Ze bundelen hun expertise om patiënten in de ruime regio rond Gent nog beter te kunnen behandelen.
De pelviene gynaecologische oncologie behandelt tumoren die voorkomen ter hoogte van de baarmoederhals, de baarmoeder, de eierstokken en eileiders, de vagina en de schaamlippen. “Het zijn stuk voor stuk veeleer zeldzame tumoren, maar samen vormen we een grote speler op het vlak van pelviene oncologie”, zegt gynaecoloog-oncoloog dr. Rawand Salihi. De beslissing om samen te werken was bovendien een logische stap binnen het Ziekenhuisnetwerk Gent dat in 2020 opgestart is.”
“Samen zijn we beter in staat om patiënten in de ruime regio rond Gent en Zeeuws-Vlaanderen te behandelen”, vertelt gynaecoloog-oncoloog dr. Adriaan Logmans. “In tegenstelling tot Nederland is in België de pelviene oncologie namelijk niet gecentraliseerd waardoor elk ziekenhuis dit mag aanbieden. Dat maakt dat Nederlandse ziekenhuizen steeds op zoek zijn naar goede partners om op dit gebied samen te werken.”
Dr. Salihi: "Het uiteindelijke doel van de samenwerking is een centralisatie van de pelviene gynaecologische oncologie. Zowel in AZ Sint-Lucas als in UZ Gent werken we in een multidisciplinair team omdat het heel belangrijk is dat er niet enkel gekeken wordt naar de ziekte zelf maar dat patiënten ook ondersteuning krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog en een oncologisch verpleegkundige. Momenteel werken de multidisciplinaire teams van AZ Sint-Lucas en UZ Gent nog zelfstandig, maar idealiter wordt dit op termijn één geïntegreerd team dat op de twee campussen actief is.”
Idealiter worden we op termijn één geïntegreerd team dat op de twee campussen actief is.- Dr. Rawand Salihi
Dr. Salihi: “Dankzij de samenwerking zien we meer patiënten en bouwen we zo nog meer ervaring op. Zowel prof. dr. Tummers van UZ Gent, dr. Logmans als ikzelf hebben ons volledig toegelegd op de pelviene oncologie. Dat is voor zeldzame ziektes zoals deze heel belangrijk. Ook in studies werd reeds aangetoond dat ziekenhuizen die grotere aantallen zien, het beter doen."
Dr. Logmans: “Een integratie als deze komt de patiënt ten goede. Als grotere speler zien we meer patiënten. We kunnen daardoor meer ervaring opdoen, maar ook meer onderzoek doen. We vinden het belangrijk dat er voorop gelopen wordt door medisch specialisten.”
Dr. Salihi: “Er zijn in de pelviene oncologie slechts een beperkt aantal behandelingsmogelijkheden. Dankzij deelname aan studies kunnen we onze patiënten snel toegang geven tot nieuwe therapieën. Het kan bijvoorbeeld gaan over immunotherapie, een therapie die nog niet vaak gegeven wordt bij de gynaecologische tumoren omdat het een zeldzame ziekte is en het minder frequent gebruikt kan worden. Maar via studies kunnen we dat nu wel aan patiënten aanbieden. Dankzij de samenwerking tussen AZ Sint-Lucas en UZ Gent kunnen we meer patiënten toegang geven tot deze studies en behandelingen.”
“Een integratie als deze komt de patiënt ten goede. Als grotere speler zien we meer patiënten. We kunnen daardoor meer ervaring opdoen, maar ook meer onderzoek doen.”- Dr. Adriaan Logmans
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen