Binnenkort kom je stage lopen op een van onze afdelingen. Neem alle informatie op deze pagina door voor je eerste dag. We wensen je alvast een fijne en leerrijke stage toe.
De eerste dag van je stage start met een dagdienst, tenzij anders besproken met de afdeling.
Uitzonderingen is de PAAZ, daar start je om 9u.
De eerste dag van je stage kan je je badge afhalen aan het onthaal van het ziekenhuis bij de begeleidingsverpleegkundige. Dit kan je doen vanaf 7u45. Daarna kan je naar de kleedkamers die je in de kelder kan vinden. Voor de vrouwen is het kleedkamer 5 voor de mannen kleedkamer 6.
In de kleedkamers zijn kastjes voor studenten. Voorzie steeds een hangslotje zodat je je kleedkastje kan afsluiten. Bij je badge wordt een kaartje toegevoegd met daarop je naam en stageperiode. Belangrijk is om dit kaartje te bevestigen aan je kleedkastje.
Indien je een ander startuur (vb. vroegdienst) afgesproken hebt met de dienst laat je dit weten aan de begeleidingsverpleegkundige zodat je badge kan klaar gelegd worden aan het onthaal van het ziekenhuis.
Het werkrooster voor de volledige stage wordt opgemaakt door de mentor en zal op de dienst besproken worden.
Neem enkele dagen op voorhand contact op met de afdeling via het algemeen nummer 09 224 61 11 (en vraag naar jouw afdeling). Spreek met hen af wanneer je ze verwachten op je eerste dag.
Kom de eerste dag goed op tijd, want je moet voor je start ook je badge nog afhalen aan het onthaal van het ziekenhuis.
Als student krijg je een badge die je toegang geeft tot het ziekenhuis, interne gangen, de afdeling en tot de IT-toepassingen die je nodig hebt om je stage vlot te laten verlopen. Je badge is strikt vertrouwelijk en mag je aan niemand doorgeven.
Draag je badge altijd op een zichtbare plaats.
Je kunt je badge op je eerste stagedag ophalen om 7u45 aan onthaal van het ziekenhuis. Kom zeker op tijd, want je hebt je badge nodig om naar de kleedkamers te gaan.
Start je later dan het afgesproken tijdstip, dan zal je badge klaarliggen aan het onthaal van het ziekenhuis. Let wel: Om in orde te zijn met je badge, dien je je minstens 1 week op voorhand aan te melden voor je stage op de site van het ziekenhuis.
Op het einde van je stage lever je de badge terug in aan het onthaal (straat 60). De dag na de stage is de badge inactief en heb je er geen toegang meer mee. Als je de badge niet inlevert, contacteren we je om dit alsnog te doen. Komt de badge niet meer terug, dan krijg je een factuur om ze te vergoeden.
Heb je tijdens je stage problemen met je badge? Meld het dan onmiddellijk aan een medewerker van de personeelsdienst (6093) of via badges.aanvragen@azstlucas.be.
Inhaalstage dient steeds besproken te worden op school en met de dienstverantwoordelijke van de afdeling.
Bij inhaalstage kan de badge verlengd worden, indien de inhaalstage onmiddellijk volgt op de reguliere. Bij verlenging neem je contact op met de begeleidingsverpleegkundige op het nummer 5299 of op volgend mailadres: begeleidingsverpleegkundige@azstlucas.be
Indien de inhaalstage niet onmiddellijk op de reguliere stage volgt dien je je badge in aan het onthaal van het ziekenhuis en doe je een nieuwe melding op de site van het ziekenhuis. Op het moment dat je inhaalstage van start gaat zal een nieuwe badge voor je klaar liggen aan het onthaal.
De studentenkleedkamers bevinden zich in K60, dat is de kelder onder het onthaal. Achter het winkeltje kun je met je badge de deur naar de kelder openen. Beneden ga ja naar rechts en volg je de wegwijzers richting kleedkamer 5 en 6.
Vertrouwelijke documenten mogen nooit rondslingeren of opduiken in de kleedkamers. Als dat toch gebeurt, verwittigen we onmiddellijk de school.
Een goede begeleiding van studenten is belangrijk, daarom krijg je een stagementor toegewezen die je samen met de verpleegkundigen van de afdeling tijdens je stage ondersteunt. Je mentor beantwoordt grote en kleine praktische vragen, maar gaat ook samen met jou op zoek naar je sterke punten en je werkpunten. Laat aan je stagementor ook weten welke leerdoelen je voorop stelt.
Taken van de mentor:
Je mentor is er in het bijzonder om jou te ondersteunen, maar ook de collega’s en dienstverantwoordelijke staan steeds voor je klaar.
We heten je welkom in ons personeelsrestaurant in straat 46. Met je badge krijg je personeelskorting. Medewerkers kunnen ook betalen via hun personeelsbadge, als student betaal je met je bankkaart. Je mag eten in werkkledij.
Het personeelsrestaurant is elke dag open van 11u tot 14u30 en er is een ruime keuze tussen warme en koude gerechten, vis, vlees of vegetarisch. Het weekmenu vind je op intranet. Je bent niet verplicht om iets te kopen, je mag in het personeelsrestaurant ook je eigen maaltijd opeten. In het weekend en op feestdagen kun je terecht in de bistro. Daar krijg je op die momenten ook personeelskorting. Op andere dagen mag je niet naar de bistro in arbeidskledij en gelden er ook geen personeelstarieven.
Heb je meer zin in een belegd broodje? Dan kun je terecht in broodjeszaak DeliZone in straat 45, naast de optiek. Hier kun je geen gebruik maken van het personeelstarief. Je broodje kun je meenemen naar de dienst of naar het personeelsrestaurant, maar het is niet toegestaan om het in de wachtruimte (beige-oranje zeteltjes) in de gang op te eten. De broodjeszaak is elke dag open van 10u tot 18u.
Bij aaneengesloten uren kun je niet eten in het restaurant. Je eet dan in de keuken van de afdeling.
Met je badge krijg je toegang tot de afgesloten fietsenstallingen voor medewerkers. Er is er een onderaan de parkeertoren en een aan de voorkant van het gebouw, naast het personeelsrestaurant.
De eerste en laatste dag van je stage, gebruik je een open fietsenstalling, want dan kan je geen gebruikmaken van de badge.
Met je badge kan je gratis parkeren op de grootste parkeertoren vanaf de derde verdieping. Vanaf de eerste stagedag kan je de parking uitrijden met je badge. Vanaf dag 2 kan je in- en uitrijden. Op je laatste stagedag, vraag je aan het onthaal een ticket met de melding 'laatste dag stage - badge ingeleverd'.
Volg de parkeerregels, anders kan je de toegang tot de parkeertoren verliezen.
Het ziekenhuis is onderverdeeld in straten. Er hangen overal wegwijzers (aan het plafond) met daarop de nummers van de straten. De spoedafdeling is altijd in het rood aangeduid en de uitgang in het groen.
Een paar tips:
Als je een (verkeers)ongeval hebt op weg naar de stageplaats of terug naar huis, breng dan zo snel mogelijk de school op de hoogte voor de nodige documenten en laat je onderzoeken bij de dienst spoedgevallen of je huisarts.
Een prikongeval geef je altijd door. Je krijgt via de spoedopname een labo-aanvraag om een bloedstaal af te nemen. Zes maand later krijg je een nieuwe oproep voor een bloedstaal. Zo kunnen we eventuele gevolgen goed opvolgen.
Je kan de computers gebruiken om patiëntengegevens op te zoeken. Je zoekt uiteraard enkel de gegevens op die je nodig hebt voor je stage. Al deze informatie valt onder het beroepsgeheim. Vraag altijd eerst aan de verpleegkundige of dienstverantwoordelijke of je bepaalde gegevens mag inkijken op de computer.
Printen mag ook enkel na toestemming van je mentor of dienstverantwoordelijke. Maak persoonlijke gegevens altijd volledig en definitief onleesbaar (alcoholstift en sticker).
Op verschillende afdelingen werken we ook met Infohos voor medicatiebeheer. Als student heb je hier geen login voor, omdat je er altijd onder toezicht van de begeleidende verpleegkundige mee werkt.
Je krijgt toegang tot ons intranet. Daarop vind je:
Tijdens je uren mag je je gsm niet gebruiken. Leg hem in de locker van de afdeling.
Als de afspraken van de afdeling het toelaten, mag je tijdens de eetpauze je gsm even controleren, maar vraag dit zeker na.
In het ziekenhuis geldt een algemeen rookverbod voor alle medewerkers en studenten. Dat betekent dat medewerkers en studenten niet mogen roken aan de ingang maar ook niet op het terrein rondom het ziekenhuis. Er is een duidelijke rode lijn aangebracht op de grond, waar de rookvrije zone begint.
Op volgende plaatsen mag gerookt worden:
Roken mag enkel tijdens de middagpauze of buiten je uren.
Alle medewerkers en studenten in het ziekenhuis houden zich strikt aan het beroepsgeheim. Als je het beroepsgeheim schendt, is dat een reden voor ontslag/stopzetten van de stage. Concreet moet je deze regels volgen:
Bij aanvang van de stage heb je een aantal te bereiken doelen geformuleerd welke verband houden met je leerproces en de afdeling waar je stage zal lopen. Om deze doelstellingen te bereiken neem je zelf het initiatief.
De mogelijkheid bestaat dat tijdens de stage de doelstellingen dienen bijgestuurd te worden.
Tijdens de stage wordt verwacht dat er dagelijks aan zelfreflectie wordt gedaan en dat je dagelijks feedback vraagt aan de personen met wie hebt samengewerkt.
Ongeveer in het midden van je stageperiode zal een tussentijdse evaluatie opgemaakt worden op basis van de geschreven feedback, je zelfreflectie en de eventuele samenwerking met je stagebegeleider van school.
Zorg ervoor dat je tijdig je documenten tot de tussentijdse evaluatie afgeeft en dat de nodige personen op de hoogte zijn van wanneer je stagebegeleider van de school langs komt voor de bespreking van de tussentijdse evaluatie.
Op het einde van je stage wordt op basis van je verkregen feedback, het behalen en bijsturen van je doelen, je attitude,… een eindevaluatie opgemaakt. Geef tijdig aan wanneer je stagebegeleider van de school langskomt voor het bespreken van je eindevaluatie.
De meeste scholen regelen het stagecontract rechtstreeks met de begeleidingsverpleegkundigen. Je hoeft dan zelf niets te doen. Als je toch je eigen stagecontracten meegekregen hebt, bezorg ze dan de eerste dag van de stage aan de begeleidingsverpleegkundige via postvak 121. De begeleidingsverpleegkundige maakt de contracten in orde en stuurt zo snel mogelijk twee exemplaren terug naar de afdeling.
Noteer zeker je stageafdeling op de contracten. Anders weten de begeleidingsverpleegkundigen niet waar ze naartoe te sturen. Ze worden dan rechtstreeks naar je school gestuurd.
Gebruik dit nummer voor medische urgentie: 147.
Welke situaties?
Gebruik dit nummer voor andere noodgevallen: 369
Welke situaties?
Bekijk hier de standaard voorzorgsmaatregelen rond infectiepreventie.
In AZ Sint-Lucas vinden we vijf waarden heel belangrijk in onze houding tegenover de patiënt, de familie, ons werk, elkaar, het ziekenhuis en de buitenwereld. Als student draag je die waarden ook mee uit:
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen