Waarom borstvoeding?

Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeborene tot de leeftijd van zes maanden. Pas nadien heeft je baby aanvullende voeding nodig maar blijft borstvoeding waardevol. Bijvoeding verstoort de bescherming die borstvoeding biedt tegen ziekten en kan ook je melkproductie doen afnemen. Daarom geven we tijdens je ziekenhuisverblijf geen bijvoeding, tenzij om medische redenen.

  • Borstvoeding geven is het natuurlijk vervolg op de zwangerschap en bevalling.
  • Iedereen kan (leren) borstvoeding geven.
  • De borstvoedingshormonen geven de moeder-kindbinding een extra duwtje in de rug en doen je baarmoeder beter samentrekken.
  • Moedermelk is aangepast aan de specifieke behoeften van je kindje.
  • Antistoffen en andere stoffen in moeder­melk beschermen je baby tegen ziekten.
  • Lang borstvoeding geven biedt bijkomende voordelen voor jezelf (zoals minder kans op bepaalde vormen van kanker) en voor je kindje (zoals minder kans op allergie).

Beginnen met borstvoeding

  • Een uur ononderbroken huid-op-huidcontact onmiddellijk na de geboorte stimuleert de voedingsreflexen bij je baby en zo de eerste borstvoeding.
  • Huid-op-huidcontact brengt je baby ook tot rust en houdt hem warm waardoor hij minder energie verbruikt. Huid-op-huid stimuleert ook de moeder-kindbinding.
  • Bij een geplande keizersnede kunnen moeder, baby en partner samen blijven en wordt zo snel mogelijk gestart met huidcontact.

Aanleggen

Een goede aanlegtechniek is belangrijk voor het succes van de borstvoeding en helpt tepelkloven voorkomen. Wij helpen je graag met professioneel advies en praktische tips!

Zoek een borstvoedingshouding die voor jezelf comfortabel is en die je helpt om je baby zelf correct te leren aanleggen.

Borstvoeding aanleggen

Op vraag van je baby

Borstvoeding op vraag van de baby is een basisprincipe om gedurende de ganse borstvoedingsperiode voor ogen te houden. De eerste dagen na de geboorte kun je best reageren op vroege hongersignalen van je baby zoals wakker worden, rondkijken, zuigen op het vuistje ... Wenen is een laat hongersignaal en kan de beginnende borstvoeding bemoeilijken.

Onthoud dat hoe meer je de baby aan de borst legt hoe groter het melkaanbod is. Hierbij is de frequentie van aanleggen belangrijker dan de duur. De eerste dagen minstens acht keer aanleggen, stimuleert de borstvoedingshormonen optimaal.

Als je dag en nacht bij je baby bent, reageer je beter op vroege hongersignalen van je baby en ben je geneigd hem meer aan te leggen.

Vermijd fopspenen

Je kunt de eerste weken beter geen fopspeen geven tot de borstvoeding goed loopt. Fopspeengebruik kan de voedingsfrequentie en de melkproductie negatief beïnvloeden. Eventuele bijvoeding geven we met een lepeltje, spuitje of cup …

Afkolven

Als de baby niet aan de borst kan, kan afkolven de melkproductie in stand houden. Naargelang de situatie kun je manueel of machinaal kolven.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by