Dagziekenhuis voor kinderen

Wordt je kind binnenkort in het dagziekenhuis verwacht? Je vindt hier alle nodige informatie om je voor te bereiden. Het is ook mogelijk om vooraf een kijkje te nemen in het dagziekenhuis. Je bent altijd welkom tijdens de openingsuren: van maandag tot vrijdag van 7u tot 18u.

Straat82 11

Wat breng je mee?

Administratief

  • Identiteitskaart
  • De ingevulde en ondertekende preoperatieve vragenlijst en toestemmingsformulier (je kunt deze ook laten invullen door je huisarts of kinderarts). Je krijgt dit formulier mee van de behandelende arts of je kunt het hier downloaden.
  • Eventueel aanvraagformulier onderzoek (lab, echo, NMR, CT-scan …)
  • Formulieren hospitalisatieverzekering

Medicatie

Als je kind medicijnen neemt of een inhalator (puffertje) gebruikt, breng ze dan mee naar het ziekenhuis. Noteer ook de dosis en het tijdstip van inname.

Verzorging

Vergeet niet om luiers en babyvoeding mee te brengen. Heeft je kind lange haren, breng dan een rekkertje mee om het samen te binden. Je kind mag geen nagellak, oorringen, armbandjes ... dragen.

Speelgoed

Een geliefd knuffelbeest, een fopspeen of een vertrouwd speelgoedje biedt je kind ongetwijfeld troost. Je mag ook iets meebrengen om het kind rustig bezig te houden, zoals een boek, strips, een kleurboek.

Opname

Meld je op het afgesproken uur aan bij de opnamedienst in straat 60. Daar schrijven we je kind in en krijgt het een polsbandje met zijn of haar naam en geboortedatum.

Daarna ga je verder naar het dagziekenhuis op straat 82. Meld je aan door het etiket te scannen dat je bij de inschrijving hebt gekregen. Neem na het scannen plaats in de wachtzaal. Als jouw nummer op het scherm verschijnt, meld je je bij de onthaalbalie waar de onthaalbediende de identiteit van je kind controleert en nog enkele vragen stelt. Neem daarna terug plaats in de wachtzaal.

Wanneer jouw nummer opnieuw op het scherm verschijnt, ga je met je kind naar unit 2 waar een verpleegkundige de voorbereiding op de ingreep doet. Pas na de ingreep krijg je je definitieve kamer. Kledij en andere spullen van je kind worden in een koffertje gestoken dat aan het bed hangt. Dit koffertje gaat dus altijd mee met je kind. Als je een buggy meehebt, kan deze in een berging aan de onthaalbalie geplaatst worden.

Als je je niet tijdig aanmeldt of als je kind niet nuchter is, kan het zijn dat de operatie of het onderzoek niet doorgaat. Het is aangewezen dat er één ouder of familielid aanwezig is bij het kind.

Eten en drinken

Het is van groot belang dat je kind nuchter is:

  • Je kind mag niets meer eten na middernacht.
  • Je kind mag niets meer drinken:
    • vanaf 4 uur voor de opname bij kinderen jonger dan 6 maanden.
    • vanaf 6 uur voor de opname bij kinderen ouder dan 6 maanden.

Voorbereiding in het dagziekenhuis

Afhankelijk van je kamerkeuze krijg je na de ingreep een gemeenschappelijke of een eenpersoonskamer toegewezen. De verpleegkundige voorbereiding op de ingreep voeren we uit in de voorbereidingsruimte in het dagziekenhuis. Tijdens de voorbereiding geef je de ingevulde preoperatieve vragenlijst en het toestemmingsformulier af aan de verpleegkundige. We stellen enkele vragen over jouw kind rond medicatie, allergieën, nuchter zijn … en controleren een aantal parameters zoals gewicht, lengte en temperatuur. Je kind moet in de omkleedbox een operatiehemdje aantrekken.

Naar de operatiezaal

Als ouder mag je altijd mee met jouw kind naar de operatiezaal, jouw aanwezigheid maakt je kind rustiger. Om praktische en hygiënische redenen laten we maar één ouder toe in de operatiezaal. Je moet een operatiejas en -muts aantrekken.

In de operatiezaal stelt de verpleegkundige of arts je nog enkele vragen over je kind (in verband met nuchter zijn, allergieën ...). Je hoeft je hierover geen zorgen te maken, dat zijn standaardvragen we moeten stellen in functie van de geplande operatie.

Ben je zwanger? Dan is het NIET mogelijk om je kind te begeleiden naar de operatiezaal. We brengen je kind in slaap met een masker en de gassen die vrijkomen zijn schadelijk voor de ongeboren baby. In dat geval is het aan te raden dat een andere persoon het kind begeleidt.

Je kind mag een knuffel of fopspeen meenemen. Nadien brengt de anesthesist (slaapdokter) je kind in slaap. Normaal gezien mag je als ouder hierbij aanwezig zijn tenzij de anesthesist of chirurg er anders over beslist. Zodra je kind slaapt, begeleidt de verpleegkundige je naar buiten.

Zowel in de operatiezaal als in de ontwaakkamer zijn gsm’s, computers of camera’s NIET toegelaten! De aanwezigheid van deze toestellen stoort de andere patiënten en in uitzonderlijke omstandigheden ook de medische apparatuur.

Na de operatie

Na de operatie wordt je kind wakker in de ontwaakkamer. Slechts één ouder mag bij het kind in de ontwaakzaal. Hier is rust erg belangrijk: kinderen die wakker worden zijn vaak emotioneel en woelig. We vragen je met aandrang altijd bij het bed van je kind te blijven. Rondlopen is niet toegelaten omwille van de privacy van andere patiënten. We staan er ook op dat er geen wissels gebeuren tussen de ouders tijdens het verblijf in de ontwaakzaal.

Van zodra je kind goed wakker is en de anesthesist zijn toestemming heeft gegeven voor ontslag uit de ontwaakkamer, brengt een medewerker van de afdeling je kind naar de kamer. Je kind moet nog een tijdje op de afdeling blijven ter observatie. Ook dan blijft rust erg belangrijk voor iemand die net geopereerd werd.

De anesthesist noteert in het verpleegkundig dossier de uren waarop pijnstilling mag gegeven worden. Hij noteert ook het uur waarop eten en drinken is toegestaan en het uur van ontslag. Deze uren moeten gerespecteerd worden! Op eigen initiatief voeding en/of borstvoeding geven mag absoluut niet. Dit is gevaarlijk want je kind moet eerst helemaal wakker zijn.

Naar huis

Na controle beslist de behandelende arts wanneer je kind de afdeling mag verlaten. Bij ontslag krijg je van de verpleegkundige het ontslagformulier met richtlijnen voor medicijnen, verzorging en dokterscontrole.

Lucasje kinderwebsite

Kinderwebsite

Neem een kijkje op onze superleuke kinderwebsite met spelletjes, video's en 360° foto's om je kind optimaal voor te bereiden op een bezoek aan het ziekenhuis.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 02-september-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by