AZ Sint-Lucas wil een milieubewust en groen ziekenhuis zijn. We hebben een ecoteam dat grote en kleine initiatieven neemt om onze ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. We zetten ook in op het vergroten van bewustwording bij onze medewerkers, zodat duurzaam handelen vanzelfsprekend wordt bij alles wat we doen.
Verpleegkundigen Dina De Saffel en Justine Odeurs zijn de drijvende krachten achter de oprichting van ons ecoteam. “In mei 2019 zijn we op intensieve zorg gestart met de bewustwordingscampagne ‘mei plasticvrij’. Daarbij wilden we onze collega's stimuleren om zo weinig mogelijk wegwerpplastic zoals bekers of bestek te gebruiken en te kiezen voor een duurzaam alternatief. Onze actie werd goed ontvangen door onze collega’s, waardoor we extra gemotiveerd waren om andere duurzame projecten op te starten. We legden ons oor te luisteren bij andere ziekenhuizen die al veel bereikt hebben op ecologisch vlak. Op basis van hun expertise zijn we direct aan de slag gegaan en hebben we onze voorstellen aan de directie voorgelegd. We kregen de toestemming om een ecoteam op te starten en zo in samenspraak met de directie duurzame projecten in het ziekenhuis te verwezenlijken.”
Een ziekenhuis verbruikt gigantisch veel elektriciteit: ongeveer evenveel als 4.200 gezinnen. Ons elektriciteitsverbruik verminderen doen we door zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken. In 2021 produceerden we bijna 22,5% van onze elektriciteit zelf. Dat doen we zo:
Ons ziekenhuis is ook aangesloten op het warmtenet van Gent, waardoor we een groot deel van het jaar de restwarmte van de Luminus elektriciteitscentrale gebruiken om ons ziekenhuis te verwarmen.
Concrete voorbeelden:
Waar het kan gebruiken we regenwater voor het doorspoelen van de toiletten of het besproeien van planten en begroeiing.
Op onze cijfers over woon-werkverkeer zien we duidelijk een tendens naar meer fietsers en minder wagengebruik. Onze werkgroep mobiliteit houdt de vinger aan de pols en lanceert allerlei initiatieven rond duurzaam woon-werkverveer.
Op ons terrein hebben we twee bloemenweides en een insectenhotel. Wij proberen de biodiversiteit te verhogen met een mooi onderkomen voor lieveheersbeestjes, gaasvliegen en bijen. Op onze bloemenweide kunnen de bijtjes naar hartenlust hun nectar halen.
Op onze gebouwen hebben we maar liefst 18 groendaken. Een groendak werkt isolerend, zorgt voor biodiversiteit, vangt fijnstof op en haalt koolstofdioxide (CO2) uit de lucht. De plantjes zetten die CO2 om in zuurstof.
Uit een scan in het kader van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen bleek al dat wij goed scoren op de verschillende pijlers van duurzaamheid. Duurzaam ondernemen gaat immers verder dan het beperken van onze klimaatimpact. Het is een continu verbeteringsproces waarbij je als onderneming economische, milieu- en sociale overwegingen op een geïntegreerde manier in de bedrijfsvoering opneemt. We werkten al heel wat concrete en meetbare initiatieven uit. Om ons duurzaamheidsbeleid te verankeren, nemen we het op in onze strategische doelstellingen. Daarbij gebruiken we de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als kader.
Op 14 juni 2023 mochten we ons eerste Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen en kunnen we onszelf ook echt een duurzame ondernemer noemen.
Op 15 maart 2023 werd het startschot gegeven voor de Green Deal Duurzame Zorg. Meer dan 150 verschillende zorginstellingen en organisaties - waaronder AZ Sint-Lucas - engageren zich de komende jaren om de zorg duurzamer te maken.
De zorg- en welzijnssectoren vangen mee de fysieke, mentale en sociale gevolgen van de klimaatveranderingen en een vervuilde leefomgeving op. Terzelfdertijd dragen ze ook zelf bij aan deze problemen. Deze vicieuze cirkel wil ook AZ Sint-Lucas mee doorbreken met de Green Deal Duurzame Zorg.
De werking van de Green Deal Duurzame zorg is opgebouwd rond vier thema’s waarvoor ook specifieke doelstellingen zijn opgenomen.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen