Gentle sectio

Bij een gentle sectio of gezinsvriendelijke keizersnede proberen we zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling te benaderen. Beide ouders worden meer bij de bevalling betrokken, de moeder ziet haar baby geboren worden en krijgt het kindje meteen bij zich voor huid-op-huidcontact.

Wanneer een keizersnede nodig is, kunnen we het principe van de gentle sectio toepassen.

Bij een ‘gewone' keizersnede is er uiteraard ook aandacht voor de beleving van de ouders en de aanpassing voor de baby. De baby komt zo snel mogelijk bij de mama te liggen en ouders en baby blijven samen in de ontwaakruimte. Met de gentle sectio gaan we nog een stapje verder en bieden we een meer ‘natuurlijke’ aanpak, naar analogie met de vaginale bevalling, waarbij:

  • ouders hun kindje geboren zien worden,
  • de geboorte van de baby op een rustige manier gebeurt,
  • de baby onmiddellijk bij de moeder (huid op huid) komt te liggen na een korte check door de kinderarts. Zo is er direct uitgebreid contact.

We informeren de ouders voordien uitgebreid, zodat ze goed op de hoogte zijn van het verloop van de procedure. Aanpassingen zijn altijd bespreekbaar, bv. de baby liever niet geboren zien worden, de partner die liever niet bij de ruggenprik aanwezig is ...

Met een gentle sectio, bieden we - zonder in te boeten aan veiligheid en steriliteit - maximale beleving voor de ouders bij een keizersnede door hen heel nauw te betrekken.

Lees meer

Artikel uit ons huisartsenmagazine Focus

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-maart-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by