Jardindesvoix

Jardindesvoix en barokensemble La Deliziosa Continuazione brengen, onder leiding van Koen Lamberechts, Missa divi Xaverii van J.D. Zelenka.

Jardindesvoix

Dit concert wordt gebracht door Jardindesvoix en barokensemble La Deliziosa Continuazione onder leiding van Koen Lamberechts. Jardindesvoix heeft haar thuisbasis in Gent en is een vierstemmig koor dat ontstond rond een groepje vrienden, waaronder enkele van onze collega’s of hun partner. Het koor legt zich toe op muziek uit de barok en de renaissance en bracht de voorbije jaren een reeks opgemerkte concerten met werken van Domenico, Alessandro en Franscesco Scarlatti, J. S. Bach, Schütz, Graupner, Kuhnau, Zelenka, e.a.

http://www.jardindesvoix.be

Fux, Tůma en Zelenka

Dit concert brengt werk van drie illustere tijdgenoten van J.S. Bach. Alle vier leefden en werkten ze op het scharnier tussen de 17de en de 18de eeuw. Er zijn heel wat raakpunten, zowel historische als muzikale, tussen deze drie componisten en Bach. Zo heeft Bach Zelenka persoonlijk gekend. Fux was een autoriteit op het gebied van het contrapunt en schreef er een standaardwerk over. Zowel Tůma als Zelenka studeerden bij hem en Bach gebruikte het boek van Fux bij het componeren.

J.J. Fux - Te Deum

Fux (Oostenrijk, 1660-1741) is componist, muziektheoreticus en muziekpedagoog in het keizerrijk Oostenrijk. Het Te Deum is een eeuwenoude Latijnse hymne. De tekst van het lied is geschreven rond het jaar 400. Het is één van de bekendste christelijke lofzangen.

F.I.A. Tůma - Stabat Mater

Tůma wordt geboren in Tsjechië op 2 oktober 1704 en overlijdt in Wenen op 30 januari 1774. Hij leeft en werkt in Wenen en is er alom gerespecteerd, niet enkel als componist, maar ook als uitvoerder en leraar. Hij laat circa vijfenzestig missen, vijf zettingen van het Stabat Mater na, naast talloze psalmen, litanieën, sonates, partita’s en symfonieën. Het gedicht Stabat Mater Dolorosa is waarschijnlijk afkomstig van Franciscaanse bronnen in de 13de eeuw. Deze tekst heeft door de eeuwen heen een sterke aantrekkingskracht uitgeoefend op componisten. Er zijn meer dan 275 “Stabat Mater”-composities bekend.

J.D. Zelenka - Missa divi Xaverii

Zelenka is één van die componisten die tussen de plooien van de geschiedenis is gevallen, geheel ten onrechte. Het werk van deze tijdgenoot van J.S.Bach is aan het begin van de twintigste eeuw zelfs vrijwel geheel in de vergetelheid geraakt. Pas sinds de jaren zeventig wordt zijn werk weer meer uitgevoerd. Zelenka componeerde een prachtig oeuvre bij elkaar. Bach keek op naar hem. Hij rekende hem zelfs tot één van de belangrijkste componisten van zijn tijd. De Missa divi Xaverii wordt in 1729 gecomponeerd voor de Habsburgse aartshertogin Maria Josepha, echtgenote van de Saksische kroonprins August de Sterke. Het behoort tot zijn meest uitbundige missen, met een voor die tijd grote bezetting.

Praktisch

Het concert vindt plaats op vrijdag 20 oktober 2023 om 20u in de Augustijnenkerk Sint-Stefanus, Sint-Margrietstraat 11, Gent.

Aansluitend bent u welkom op de receptie in het personeelsrestaurant (straat 46) van AZ Sint-Lucas, Groenebriel 1, Gent.

Er is ruime parkeermogelijkheid in het parkeergebouw van AZ Sint-Lucas (gps-adres: Terhagen).

Inschrijven

Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 18 oktober.

Inschrijven kan:

Ik schrijf me in voor het concert van Jardindesvoix op vrijdag 20 oktober.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-oktober-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by