Jardindesvoix en barokensemble La Deliziosa Continuazione brengen, onder leiding van Koen Lamberechts, The Messiah van Georg Friedrich Händel.
Jardindesvoix heeft haar thuisbasis in Gent en is een vierstemmig koor dat ontstond rond een groepje vrienden, waaronder enkele van onze collega’s of hun partner. Het koor legt zich toe op muziek uit de barok en de renaissance en bracht de voorbije jaren een reeks opgemerkte concerten met werken van Domenico, Alessandro en Franscesco Scarlatti, J. S. Bach, Schütz, Graupner, Kuhnau, Zelenka, e.a.
Georg Friedrich Händel werd geboren in 1685 als zoon van een arts, in hetzelfde jaar als J.S. Bach, in dezelfde regio (Eisenach) en toch hebben ze elkaar nooit ontmoet. Händel was zeer jong reeds bekend als begaafd organist. Hij gaf een rechtenstudie op voor een baan in het Hamburgs opera-orkest als violist bij de 2de violen en in 1707 verkast hij naar Italië om daar te studeren. Hij componeerde daar vooral opera’s en ook enkele oratoria. Na zijn terugkeer uit Italië bezoekt hij enkele malen Londen, vestigt zich daar in 1712 en ‘verengelst’ zijn naam naar George Frideric Haendel. In Londen wordt hij 10-tallen jaren gevierd en bejubeld als componist van opera’s Italiaanse stijl én oratoria. Daarnaast componeert hij ook muziek die alle andere genres omvat, waarvan zijn Watermusic, Fireworkmusic en orgelconcerti tot de bekendste horen.
Rond 1740 krijgt de componist bezoek van Charles Jennens, die zichzelf een ‘Händel-verslaafde’ noemt. Jennens zegt: ‘Alles wat Händel componeert, wordt heilig.’ Deze Jennens brengt de componist een nieuwe verzameling teksten uit de Bijbel, over de voorspelling van de komst van Christus, zijn geboorte, leven, sterven en opstanding. In slechts 24 dagen, zet Händel de teksten van Jennens op muziek.
DEEL I De aankondiging van de komst en geboorte van Christus | Kerstmis
DEEL II Het lijden, de kruisiging | Pasen
DEEL III De wederopstanding. Zijn wederkomst en heerschappij en de betekenis van dit alles voor ons gelovigen | Hemelvaart
Händel componeert het oratorium zonder belofte of zicht op een uitvoering. Daarin onderscheidt The Messiah zich van zijn andere werken. Hij weet niet beter dan dat niemand meer op zijn muziek zit te wachten. En na de voltooiing half september 1741 verdwijnt Messiah dus in een bureaula. Totdat hij een paar maanden later een verzoek krijgt van de rijke burgerij uit de Ierse hoofdstad Dublin voor enkele liefdadigheidsconcerten. Blijkbaar doen goede doelen nooit vergeefs beroep op hem. Händel trekt naar Dublin en in zijn koffer zit het manuscript van Messiah.
Het concert vindt plaats op vrijdag 21 oktober 2022 om 19u30 in de Augustijnenkerk Sint-Stefanus, Sint-Margrietstraat 11, Gent.
Aansluitend bent u welkom op de receptie in het personeelsrestaurant (straat 46) van AZ Sint-Lucas, Groenebriel 1, Gent.
Er is ruime parkeermogelijkheid in het parkeergebouw van AZ Sint-Lucas (gps-adres: Terhagen).
Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 18 oktober.
Inschrijven kan:
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen