AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn stellen nieuwe MUG-wagens voor

11 oktober 2022

AZ Sint-Lucas Gent en AZ Jan Palfijn Gent investeren samen in 2 gloednieuwe MUG-wagens om patiënten nog sneller en beter uitgerust te helpen. De nieuwe BMW’s gaan de baan op vanaf begin november 2022 en zullen het volledige centrum en noorden van Gent bedienen.

Persfoto

De keuze viel voor het eerst op BMW, type X5. Een voertuig dat tegen een stootje kan, met voldoende pk’s en 4x4 aandrijving om altijd snel en veilig door het verkeer te bewegen. Cruciaal, want als het gaat om mensenlevens telt elke seconde. De BMW X5 leent zich ook uitstekend tot een ergonomische indeling van het materiaal in de kofferruimte. In de nieuwe voertuigen is er opnieuw plaats voor vier personen (een spoedarts, een spoedverpleegkundige en twee stagiairs).

Belangrijk bij de nieuwe MUG-voertuigen is het ´zien en gezien worden´-principe. Daarom is samen met ombouwer van prioritaire voertuigen AB Technics extra aandacht besteed aan slim gepositioneerde instrumentenpanelen van bv. signalisatie, GPS en radio voor een optimaal zicht voor de chauffeur. Strategisch geplaatste lichtelementen vooraan optimaliseren de zichtbaarheid van de MUG-wagens zelf. Dankzij die vernieuwingen navigeren MUG-chauffeurs en alle andere weggebruikers zo veilig mogelijk door het steeds drukkere verkeer.

Deze BMW X5-voertuigen zijn uitgerust met de laatste technologische snufjes, zoals een beter uitgeruste radio en een borstcompressiesysteem (reanimatietoestel). Die pomp zorgt voor elektrisch aangedreven, effectieve, consistente en ononderbroken compressies tijdens de reanimatie van een patiënt. Dat reanimatietoestel neemt tijdens de rit in de ambulance het pompen over van de hulpverleners. Dit verhoogt de veiligheid van de hulpverleners tijdens het transport van de patiënt.

Image00003

Officiële overhandiging en ingebruikname

Op dinsdag 11 oktober overhandigt BMW Peter Daeninck de sleutels van de nieuwe MUG-wagens in aanwezigheid van leden van het associatiecomité.

De weken daarna krijgen alle bestuurders de kans om vertrouwd te geraken met de nieuwe voertuigen. Vanaf begin november 2022 zullen de nieuwe MUG-wagens rondrijden.

In 2021 werd de MUG van AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas ingeschakeld bij zo’n 2.870 interventies. Dat was goed voor gemiddeld 7 à 8 keer uitrukken per dag.

21 jaar officiële MUG-associatie

Sinds 2001 vormen de 2 Gentse ziekenhuizen een MUG-associatie. Dat wil zeggen dat beide ziekenhuizen samen een MUG-voertuig aankopen en afwisselend vanuit Sint-Lucas en Jan Palfijn Gent het volledige noorden en het centrum van Gent bedienen. De associatie is een toonaangevend voorbeeld van structurele samenwerking tussen ziekenhuizen. De eerste bouwstenen van die samenwerking gaan trouwens nog verder terug in de tijd.

MUG staat voor mobiele urgentiegroep, een gespecialiseerde eenheid die bijstand verleent aan het team van een ambulance. In tegenstelling tot een gewone ziekenwagen vervoert de MUG-wagen geen patiënten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-oktober-2022.

Nu in Sint-Lucas

Welkom dr. Anne De Vits

Sinds 1 januari 2023 versterkt dr. Anne De Vits als all-round gynaecoloog ons team van gynaecologen.

Lees meer

Ontvang voortaan je factuur via e-mail

Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.

Lees meer

Borstkliniek AZ Sint-Lucas een van grootste borstklinieken met erkenning sinds 2005

Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by