AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn stellen nieuwe MUG-wagens voor

11 oktober 2022

AZ Sint-Lucas Gent en AZ Jan Palfijn Gent investeren samen in 2 gloednieuwe MUG-wagens om patiënten nog sneller en beter uitgerust te helpen. De nieuwe BMW’s gaan de baan op vanaf begin november 2022 en zullen het volledige centrum en noorden van Gent bedienen.

Persfoto

De keuze viel voor het eerst op BMW, type X5. Een voertuig dat tegen een stootje kan, met voldoende pk’s en 4x4 aandrijving om altijd snel en veilig door het verkeer te bewegen. Cruciaal, want als het gaat om mensenlevens telt elke seconde. De BMW X5 leent zich ook uitstekend tot een ergonomische indeling van het materiaal in de kofferruimte. In de nieuwe voertuigen is er opnieuw plaats voor vier personen (een spoedarts, een spoedverpleegkundige en twee stagiairs).

Belangrijk bij de nieuwe MUG-voertuigen is het ´zien en gezien worden´-principe. Daarom is samen met ombouwer van prioritaire voertuigen AB Technics extra aandacht besteed aan slim gepositioneerde instrumentenpanelen van bv. signalisatie, GPS en radio voor een optimaal zicht voor de chauffeur. Strategisch geplaatste lichtelementen vooraan optimaliseren de zichtbaarheid van de MUG-wagens zelf. Dankzij die vernieuwingen navigeren MUG-chauffeurs en alle andere weggebruikers zo veilig mogelijk door het steeds drukkere verkeer.

Deze BMW X5-voertuigen zijn uitgerust met de laatste technologische snufjes, zoals een beter uitgeruste radio en een borstcompressiesysteem (reanimatietoestel). Die pomp zorgt voor elektrisch aangedreven, effectieve, consistente en ononderbroken compressies tijdens de reanimatie van een patiënt. Dat reanimatietoestel neemt tijdens de rit in de ambulance het pompen over van de hulpverleners. Dit verhoogt de veiligheid van de hulpverleners tijdens het transport van de patiënt.

Image00003

Officiële overhandiging en ingebruikname

Op dinsdag 11 oktober overhandigt BMW Peter Daeninck de sleutels van de nieuwe MUG-wagens in aanwezigheid van leden van het associatiecomité.

De weken daarna krijgen alle bestuurders de kans om vertrouwd te geraken met de nieuwe voertuigen. Vanaf begin november 2022 zullen de nieuwe MUG-wagens rondrijden.

In 2021 werd de MUG van AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas ingeschakeld bij zo’n 2.870 interventies. Dat was goed voor gemiddeld 7 à 8 keer uitrukken per dag.

21 jaar officiële MUG-associatie

Sinds 2001 vormen de 2 Gentse ziekenhuizen een MUG-associatie. Dat wil zeggen dat beide ziekenhuizen samen een MUG-voertuig aankopen en afwisselend vanuit Sint-Lucas en Jan Palfijn Gent het volledige noorden en het centrum van Gent bedienen. De associatie is een toonaangevend voorbeeld van structurele samenwerking tussen ziekenhuizen. De eerste bouwstenen van die samenwerking gaan trouwens nog verder terug in de tijd.

MUG staat voor mobiele urgentiegroep, een gespecialiseerde eenheid die bijstand verleent aan het team van een ambulance. In tegenstelling tot een gewone ziekenwagen vervoert de MUG-wagen geen patiënten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-oktober-2022.

Nu in Sint-Lucas

Nieuwe reeks Helden van Hier: de MUG AZ Sint-Lucas Gent

Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.

Lees meer

Hogere overlevingskans voor patiënten met borstkanker

Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling met ongeveer 3 procent is toegenomen. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. De positieve trend is het gevolg van zowel medische innovatie als ­specialisatie.

Lees meer

Dubbelinterview met dr. Ruben en Walter Pauwels

De ene staat al met een been in zijn pensioen maar doet nog verder, de andere staat nog aan het begin van zijn carrière. We brachten gastro-enteroloog Walter Pauwels en cardioloog Ruben Pauwels, vader en zoon, samen voor een gesprek over geneeskunde.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by