AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn stellen nieuwe MUG-wagens voor

11 oktober 2022

AZ Sint-Lucas Gent en AZ Jan Palfijn Gent investeren samen in 2 gloednieuwe MUG-wagens om patiënten nog sneller en beter uitgerust te helpen. De nieuwe BMW’s gaan de baan op vanaf begin november 2022 en zullen het volledige centrum en noorden van Gent bedienen.

Persfoto

De keuze viel voor het eerst op BMW, type X5. Een voertuig dat tegen een stootje kan, met voldoende pk’s en 4x4 aandrijving om altijd snel en veilig door het verkeer te bewegen. Cruciaal, want als het gaat om mensenlevens telt elke seconde. De BMW X5 leent zich ook uitstekend tot een ergonomische indeling van het materiaal in de kofferruimte. In de nieuwe voertuigen is er opnieuw plaats voor vier personen (een spoedarts, een spoedverpleegkundige en twee stagiairs).

Belangrijk bij de nieuwe MUG-voertuigen is het ´zien en gezien worden´-principe. Daarom is samen met ombouwer van prioritaire voertuigen AB Technics extra aandacht besteed aan slim gepositioneerde instrumentenpanelen van bv. signalisatie, GPS en radio voor een optimaal zicht voor de chauffeur. Strategisch geplaatste lichtelementen vooraan optimaliseren de zichtbaarheid van de MUG-wagens zelf. Dankzij die vernieuwingen navigeren MUG-chauffeurs en alle andere weggebruikers zo veilig mogelijk door het steeds drukkere verkeer.

Deze BMW X5-voertuigen zijn uitgerust met de laatste technologische snufjes, zoals een beter uitgeruste radio en een borstcompressiesysteem (reanimatietoestel). Die pomp zorgt voor elektrisch aangedreven, effectieve, consistente en ononderbroken compressies tijdens de reanimatie van een patiënt. Dat reanimatietoestel neemt tijdens de rit in de ambulance het pompen over van de hulpverleners. Dit verhoogt de veiligheid van de hulpverleners tijdens het transport van de patiënt.

Image00003

Officiële overhandiging en ingebruikname

Op dinsdag 11 oktober overhandigt BMW Peter Daeninck de sleutels van de nieuwe MUG-wagens in aanwezigheid van leden van het associatiecomité.

De weken daarna krijgen alle bestuurders de kans om vertrouwd te geraken met de nieuwe voertuigen. Vanaf begin november 2022 zullen de nieuwe MUG-wagens rondrijden.

In 2021 werd de MUG van AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas ingeschakeld bij zo’n 2.870 interventies. Dat was goed voor gemiddeld 7 à 8 keer uitrukken per dag.

21 jaar officiële MUG-associatie

Sinds 2001 vormen de 2 Gentse ziekenhuizen een MUG-associatie. Dat wil zeggen dat beide ziekenhuizen samen een MUG-voertuig aankopen en afwisselend vanuit Sint-Lucas en Jan Palfijn Gent het volledige noorden en het centrum van Gent bedienen. De associatie is een toonaangevend voorbeeld van structurele samenwerking tussen ziekenhuizen. De eerste bouwstenen van die samenwerking gaan trouwens nog verder terug in de tijd.

MUG staat voor mobiele urgentiegroep, een gespecialiseerde eenheid die bijstand verleent aan het team van een ambulance. In tegenstelling tot een gewone ziekenwagen vervoert de MUG-wagen geen patiënten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-oktober-2022.

Nu in Sint-Lucas

De Lijn voert werken uit aan het kruispunt ‘Duizend Vuren’ en omgeving

De spoorwerken aan Coupure Rechts en Begijnhoflaan verlopen volgens planning en zullen klaar zijn halverwege juli 2024. Tussen deze twee werven bevindt zich het kruispunt ‘Duizend Vuren’. Op dat kruispunt zijn de tramsporen en het wegdek ook aan vernieuwing toe. De Lijn voert daarom werken uit vanaf dinsdag 21 mei 2024 tot en met vrijdag 12 juli 2024 (onder voorbehoud). Door deze werken gelijktijdig uit te voeren, zorgen we ervoor dat lijn T4 (Gent UZ – Gentbrugge Stelplaats) vanaf deze zomer opnieuw haar normale traject kan bedienen.

Lees meer

AZ Sint-Lucas Gent behaalt prestigieuze Eusoma-accreditatie

AZ Sint-Lucas Gent is trots om aan te kondigen dat het de begeerde Eusoma-accreditatie heeft behaald, een erkenning die de Europese standaarden voor borstkankerzorg onderstreept. “Deze erkenning bevestigt onze status als coördinerende borstkliniek en weerspiegelt direct onze toewijding aan patiëntgerichte topzorg,” zegt Dr. Loobuyck, coördinator van de Borstkliniek.

Lees meer

Veilig fietsen begint met de #helmop

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by