AZ Sint-Lucas neemt afscheid van de Volkskliniek

03 september 2020

Na 16 jaar trekt AZ Sint-Lucas de deur van campus Volkskliniek achter zich dicht. Heel wat jaren van bouwen en verbouwen hebben ervoor gezorgd dat alle activiteiten voortaan gebundeld worden op campus Sint-Lucas.

Domino zal het oude ziekenhuis grondig verbouwen tot een betaalbaar wooncomplex met 114 assistentiewoningen en 27 appartementen.

Geschiedenis
In 1928 opent de Volkskliniek in de Sint-Margrietstraat en bijna 50 jaar later beslist de raad van bestuur om een groter en moderner gebouw te voorzien. In het najaar van 1985 wordt de nieuwe Volkskliniek officieel in gebruik genomen. Er komt niet alleen een ziekenhuisfunctie, maar ook een woonzorgcentrum. Nog voor de eeuwwisseling (in 1998) sluit AZ Volkskliniek al een associatieovereenkomst met AZ Sint-Lucas, maar pas op 1 januari 2004 is de fusie officieel een feit.

AZ Sint-Lucas verbleef tot 2020 in campus Volkskliniek met o.a. verschillende afdelingen geriatrie, revalidatiediensten, de afdeling palliatieve zorg en een chirurgisch dagziekenhuis met een eigen operatiekwartier. Daarnaast verzorgden alle basisspecialisten er op vaste tijdstippen consultaties via een ingericht consultplatform.

Afscheid
Door het vele bouwen en verbouwen aan campus Sint-Lucas hebben alle diensten en afdelingen in die campus een plaatsje gekregen. Op 2 juli vertrok geriatrie 2 als laatste verpleegafdeling uit de Volkskliniek waardoor er geen patiënten meer verbleven. De dienst tandheelkunde bleef er wel actief met consultaties tot midden augustus. Nu zij ook verhuisd zijn, trekken we de deur definitief achter ons dicht.

Toekomst
Het gebouw wordt door Domino volledig verbouwd tot een wooncomplex van 141 wooneenheden: 114 assistentiewoningen en 27 appartementen. Alle wooneenheden zijn bestemd voor verhuur en zullen verschillende groottes hebben, tussen 41 m² en 76 m² per flat, met een, twee of drie slaapkamers.

De nieuwe Volkskliniek zal vijf verdiepingen tellen. Op het gelijkvloers komt een grand café, een restaurant, een apotheek en diverse commerciële ruimtes. In de kelderverdieping is er een ondergrondse parkeergarage.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen de eerste 63 appartementen en assistentiewoningen in gebruik genomen worden. De andere 78 volgen op 1 januari 2023. In lijn met het dna van Domino zullen deze nieuwe wooneenheden aan erg scherpe tarieven op de markt komen. De toekomstige bewoners kunnen te allen tijde rekenen op de ervaren zorgteams van de naburige woonzorgcentra. Domino vzw is vandaag al verantwoordelijk voor de uitbating van twee woonzorgcentra (WZC Domino en WZC Tempelhof) en twee groepen van assistentiewoningen (GAW Tichelhof en GAW Tempelhof). Daarnaast baten ze ook een centrum voor dagverzorging en een centrum voor kortverblijf uit. In al deze voorzieningen samen is Domino vzw nu al verantwoordelijk voor de zorg en huisvesting van om en bij de 500 Gentenaars.

Meer informatie over de plannen van Domino: www.domino.gent

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-november-2020.

Nu in Sint-Lucas

Nieuwe reeks Helden van Hier: de MUG AZ Sint-Lucas Gent

Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.

Lees meer

Hogere overlevingskans voor patiënten met borstkanker

Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling met ongeveer 3 procent is toegenomen. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. De positieve trend is het gevolg van zowel medische innovatie als ­specialisatie.

Lees meer

Dubbelinterview met dr. Ruben en Walter Pauwels

De ene staat al met een been in zijn pensioen maar doet nog verder, de andere staat nog aan het begin van zijn carrière. We brachten gastro-enteroloog Walter Pauwels en cardioloog Ruben Pauwels, vader en zoon, samen voor een gesprek over geneeskunde.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by