Knieprothesechirurgie voortaan met robot

09 maart 2021

Wie in ons ziekenhuis een knieprothese nodig heeft, wordt voortaan geopereerd door de chirurg met assistentie van een robot. De ROSA of Robotical Surgical Assistant zorgt voor een grotere precisie en een natuurlijker aanvoelen van de knieprothese.

Al onze orthopedisch chirurgen werken met de ROSA-robot. De nieuwe techniek is de standaard voor totale knieprothesen in het ziekenhuis. Voor de patiënt zijn er alleen maar voordelen. De anatomie van de patiënt en de spanning van de gewrichtsbanden worden opgemeten door de chirurg en de robot. Met die informatie berekenen ze de beste positie van de prothese. Dankzij de assistentie van de robotarm wordt het chirurgisch plan tot op 0,5mm nauwkeurig uitgevoerd. De positie van de knieprothese is volledig gepersonaliseerd en dus verschillend voor elke patiënt. Dat leidt tot minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn en een snellere revalidatie. Met de robot probeert de orthopedisch chirurg een knieprothese te bekomen die natuurlijk aanvoelt.

Robot assisteert de chirurg

De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel, maar het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert, de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat operaties die zijn uitgevoerd met assistentie van de robot veel minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek.

Hoe werkt ROSA?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt uitmeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met de individuele gegevens de meest optimale positie van de prothese berekenen en een gepersonaliseerd plan opmaken.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan uitvoeren met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.
Robotchirurgie ROSA
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-maart-2021.

Nu in Sint-Lucas

Welkom dr. Anne De Vits

Sinds 1 januari 2023 versterkt dr. Anne De Vits als all-round gynaecoloog ons team van gynaecologen.

Lees meer

Ontvang voortaan je factuur via e-mail

Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.

Lees meer

Borstkliniek AZ Sint-Lucas een van grootste borstklinieken met erkenning sinds 2005

Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by