Knieprothesechirurgie voortaan met robot

09 maart 2021

Wie in ons ziekenhuis een knieprothese nodig heeft, wordt voortaan geopereerd door de chirurg met assistentie van een robot. De ROSA of Robotical Surgical Assistant zorgt voor een grotere precisie en een natuurlijker aanvoelen van de knieprothese.

Al onze orthopedisch chirurgen werken met de ROSA-robot. De nieuwe techniek is de standaard voor totale knieprothesen in het ziekenhuis. Voor de patiënt zijn er alleen maar voordelen. De anatomie van de patiënt en de spanning van de gewrichtsbanden worden opgemeten door de chirurg en de robot. Met die informatie berekenen ze de beste positie van de prothese. Dankzij de assistentie van de robotarm wordt het chirurgisch plan tot op 0,5mm nauwkeurig uitgevoerd. De positie van de knieprothese is volledig gepersonaliseerd en dus verschillend voor elke patiënt. Dat leidt tot minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn en een snellere revalidatie. Met de robot probeert de orthopedisch chirurg een knieprothese te bekomen die natuurlijk aanvoelt.

Robot assisteert de chirurg

De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel, maar het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert, de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat operaties die zijn uitgevoerd met assistentie van de robot veel minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek.

Hoe werkt ROSA?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt uitmeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met de individuele gegevens de meest optimale positie van de prothese berekenen en een gepersonaliseerd plan opmaken.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan uitvoeren met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.
Robotchirurgie ROSA
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-maart-2021.

Nu in Sint-Lucas

Veilig fietsen begint met de #helmop

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Lees meer

AZ Sint-Lucas kleurt buiten de lijntjes tijdens Ghent International Festival

AZ Sint-Lucas kleurt buiten de lijntjes tijdens Ghent International Festival (GIF) dat plaatsvindt van 4 tot 21 april. Ilke Gers, een getalenteerde kunstenares uit Nieuw-Zeeland, transformeert het iconische witte plein van het ziekenhuis tot een zee van speelse lijnen op de grond. Het kunstwerk ‘Street Games’ is een levendige knipoog naar de jeugdige energie van straatspelletjes zoals hinkelen en belichaamt het dynamische stadsimago waar AZ Sint-Lucas voor staat.

Lees meer

Mijnsintlucas app verrijkt de zorgervaring bij AZ Sint-Lucas

AZ Sint-Lucas zet een belangrijke stap met de lancering van de mijnsintlucas app. Deze nieuwe applicatie, toegankelijk via zowel mobiel als desktop, markeert een significante stap in de verbetering van de interactie tussen patiënten en ons ziekenhuis.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by