Knieprothesechirurgie voortaan met robot

09 maart 2021

Wie in ons ziekenhuis een knieprothese nodig heeft, wordt voortaan geopereerd door de chirurg met assistentie van een robot. De ROSA of Robotical Surgical Assistant zorgt voor een grotere precisie en een natuurlijker aanvoelen van de knieprothese.

Al onze orthopedisch chirurgen werken met de ROSA-robot. De nieuwe techniek is de standaard voor totale knieprothesen in het ziekenhuis. Voor de patiënt zijn er alleen maar voordelen. De anatomie van de patiënt en de spanning van de gewrichtsbanden worden opgemeten door de chirurg en de robot. Met die informatie berekenen ze de beste positie van de prothese. Dankzij de assistentie van de robotarm wordt het chirurgisch plan tot op 0,5mm nauwkeurig uitgevoerd. De positie van de knieprothese is volledig gepersonaliseerd en dus verschillend voor elke patiënt. Dat leidt tot minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn en een snellere revalidatie. Met de robot probeert de orthopedisch chirurg een knieprothese te bekomen die natuurlijk aanvoelt.

Robot assisteert de chirurg

De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel, maar het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert, de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat operaties die zijn uitgevoerd met assistentie van de robot veel minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek.

Hoe werkt ROSA?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt uitmeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met de individuele gegevens de meest optimale positie van de prothese berekenen en een gepersonaliseerd plan opmaken.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan uitvoeren met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.
Robotchirurgie ROSA
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-maart-2021.

Nu in Sint-Lucas

Nieuwe reeks Helden van Hier: de MUG AZ Sint-Lucas Gent

Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.

Lees meer

Hogere overlevingskans voor patiënten met borstkanker

Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) blijkt dat de overlevingskans van borstkankerpatiënten vijf jaar na de behandeling met ongeveer 3 procent is toegenomen. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. De positieve trend is het gevolg van zowel medische innovatie als ­specialisatie.

Lees meer

Dubbelinterview met dr. Ruben en Walter Pauwels

De ene staat al met een been in zijn pensioen maar doet nog verder, de andere staat nog aan het begin van zijn carrière. We brachten gastro-enteroloog Walter Pauwels en cardioloog Ruben Pauwels, vader en zoon, samen voor een gesprek over geneeskunde.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by