Knieprothesechirurgie voortaan met robot

09 maart 2021

Wie in ons ziekenhuis een knieprothese nodig heeft, wordt voortaan geopereerd door de chirurg met assistentie van een robot. De ROSA of Robotical Surgical Assistant zorgt voor een grotere precisie en een natuurlijker aanvoelen van de knieprothese.

Al onze orthopedisch chirurgen werken met de ROSA-robot. De nieuwe techniek is de standaard voor totale knieprothesen in het ziekenhuis. Voor de patiënt zijn er alleen maar voordelen. De anatomie van de patiënt en de spanning van de gewrichtsbanden worden opgemeten door de chirurg en de robot. Met die informatie berekenen ze de beste positie van de prothese. Dankzij de assistentie van de robotarm wordt het chirurgisch plan tot op 0,5mm nauwkeurig uitgevoerd. De positie van de knieprothese is volledig gepersonaliseerd en dus verschillend voor elke patiënt. Dat leidt tot minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn en een snellere revalidatie. Met de robot probeert de orthopedisch chirurg een knieprothese te bekomen die natuurlijk aanvoelt.

Robot assisteert de chirurg

De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel, maar het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert, de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat operaties die zijn uitgevoerd met assistentie van de robot veel minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek.

Hoe werkt ROSA?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt uitmeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met de individuele gegevens de meest optimale positie van de prothese berekenen en een gepersonaliseerd plan opmaken.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan uitvoeren met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.
Robotchirurgie ROSA
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-maart-2021.

Nu in Sint-Lucas

De Lijn voert werken uit aan het kruispunt ‘Duizend Vuren’ en omgeving

De spoorwerken aan Coupure Rechts en Begijnhoflaan verlopen volgens planning en zullen klaar zijn halverwege juli 2024. Tussen deze twee werven bevindt zich het kruispunt ‘Duizend Vuren’. Op dat kruispunt zijn de tramsporen en het wegdek ook aan vernieuwing toe. De Lijn voert daarom werken uit vanaf dinsdag 21 mei 2024 tot en met vrijdag 12 juli 2024 (onder voorbehoud). Door deze werken gelijktijdig uit te voeren, zorgen we ervoor dat lijn T4 (Gent UZ – Gentbrugge Stelplaats) vanaf deze zomer opnieuw haar normale traject kan bedienen.

Lees meer

AZ Sint-Lucas Gent behaalt prestigieuze Eusoma-accreditatie

AZ Sint-Lucas Gent is trots om aan te kondigen dat het de begeerde Eusoma-accreditatie heeft behaald, een erkenning die de Europese standaarden voor borstkankerzorg onderstreept. “Deze erkenning bevestigt onze status als coördinerende borstkliniek en weerspiegelt direct onze toewijding aan patiëntgerichte topzorg,” zegt Dr. Loobuyck, coördinator van de Borstkliniek.

Lees meer

Veilig fietsen begint met de #helmop

Op deze eerste Dag van de Fietshelm, een initiatief van de Hersenletsel Liga, benadrukken we als zorginstelling het cruciale belang van het dragen van een helm tijdens het fietsen en blikken we even terug op de resultaten van de succesvolle preventiecampagne die AZ Sint-Lucas begin dit jaar hield om haar medewerkers te sensibiliseren.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by