Zijn frietjes gezonder dan zalm?

De Nutri-Score geeft op een visuele manier weer hoe gezond een voedingsmiddel is. Maar als frietjes een Nutri-Score A krijgen en gerookte zalm een Nutri-Score D, hoe betrouwbaar is de Nutri-Score dan? Moeten we proberen zoveel mogelijk A-producten te eten of is het verhaal genuanceerder dan dat? Diëtiste Luka Mann geeft ons een snelcursus ‘gezonde keuzes maken in de supermarkt’.

“Bij veel mensen zorgt de Nutri-Score vooral voor veel verwarring. Noten krijgen bijvoorbeeld vaak een score D of E omdat ze heel vetrijk zijn. Het is nochtans wel een gezond product. Wat weinigen weten is dat de Nutri-Score eigenlijk enkel bedoeld is om twee producten van dezelfde soort (bijvoorbeeld twee soorten cornflakes) te vergelijken. Vergelijk in de supermarkt dus geen Nutri-Score van een koek met die van een stuk fruit. Het kan best zijn dat een bepaalde koek een Nutri-Score B krijgt doordat er veel vezels in zitten terwijl jouw stuk fruit een Nutri-Score C krijgt door het hoge suikergehalte. We weten nochtans allemaal dat fruit gezonder is dan koeken.”

Voedingsdriehoek

Terug naar de voedingsdriehoek

“Eigenlijk vind ik het geen goed idee om enkel naar de Nutri-Score te kijken als je iets koopt. De voedingsdriehoek blijft de beste basis voor een gezond voedingspatroon. Het principe is simpel: van producten uit de donkergroene zone in de voedingsdriehoek (voornamelijk plantaardige producten) mag je het meest eten. Voeding die in de rode bol van de voedingsdriehoek staat (zout, alcohol, koeken, frisdrank …) eet je best zo weinig mogelijk. Deze producten zijn niet nodig voor een evenwichtige voeding en kunnen bij een te hoge inname zelfs de gezondheid schaden. Wil je uit deze laatste categorie iets eten, dan kan de Nutri-Score wel helpen om binnen deze groep een iets betere keuze te maken. Kies hier dan bijvoorbeeld eerder voor een pizza met Nutri-Score B dan een met Nutri-Score D.

Maar laat je gezond verstand niet misleiden door de Nutri-Score. Want je weet wellicht wel dat frietjes niet dagelijks op het menu hoeven te staan, maar op de verpakking zie je een Nutri-Score A staan. Laat dat geen reden zijn om ze toch elke dag te eten. Frietjes zijn eigenlijk aardappelen en krijgen een Nutri-Score A omdat ze veel vezels, weinig zout, geen suiker… bevatten. Het is dus een gezond product. Maar je moet ze thuis wel nog bakken in vet en dan wordt het een vetrijker en calorierijker product. Waarom dan toch een A-score? Omdat Nutri-Score naar het onbereide product kijkt. Wees je bij het maken van je boodschappenlijstje dus steeds bewust van de tekortkomingen van de Nutri-Score.”

Verbetering op komst

“Momenteel wordt de Nutri-Score door specialisten onder de loep genomen en aangepast zodat de scores in de toekomst beter zullen aansluiten bij de geldende voedingsaanbevelingen. Zo zal er bijvoorbeeld in de categorie vis een onderscheid komen zodat vette vis voortaan een betere score krijgt. Hoewel de Nutri-Score zijn beperkingen heeft, zou ik het systeem nog niet meteen afschrijven omdat het nog volop in ontwikkeling is.”

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-oktober-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by