Als je kampt met overgewicht kan ons multidisciplinair team je helpen in de begeleiding naar vermagering, al dan niet met medicatie of een chirurgische ingreep.
Obesitas is een aandoening die ontstaat wanneer gedurende een lange tijd meer energie (calorieën) wordt opgenomen dan verbruikt. Je lichaam slaat het teveel aan energie op in de vorm van vetweefsel. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht.
Overgewicht of obesitas is in ons land, net zoals in veel andere westerse landen, een groter wordend probleem. Op zich lijkt het onschuldig, maar overgewicht gaat gepaard met verschillende gezondheidsproblemen.
De hoofdoorzaak van obesitas is meer energie innemen dan verbruiken, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn zoals:
Mensen met obesitas hebben een grote kans op ziektes en aandoeningen zoals:
Obesitas is een erg complex probleem en voeding is daarvan maar een klein onderdeel. Om de overtollige kilo’s voorgoed kwijt te raken, moet je op verschillende terreinen ingrijpen. Heel wat mensen starten op eigen houtje met een dieet, maar hervallen na een tijdje in hun oude gewoontes. De strijd tegen obesitas is lang en loopt niet altijd over rozen. Vandaar ook het belang van een multidisciplinaire behandeling, waarbij een beroep wordt gedaan op diverse specialisten. Ons ziekenhuis beschikt over een jarenlange medische en paramedische expertise binnen dit domein en biedt ook het volledige gamma aan behandelingsmogelijkheden aan. In het obesitasproject zijn er twee soorten behandelingen:
Eerst neem je vrijblijvend contact op met de coördinerende arts, dr. Ercan Cesmeli of een van de andere artsen. Aan de hand van onderzoeksresultaten bepaalt hij samen met jou welk behandelingsplan het meest geschikt is.
Bij de niet-chirurgische aanpak start je met een onderzoek bij de arts. Er wordt eerst gekeken of er een onderliggende hormonale oorzaak is en of er al gevolgen zijn voor je gezondheid.
Als het nodig is, verwijzen we je door naar het slaaplabo, de revalidatie of een andere arts/specialist.
Al de mogelijkheden kun je bespreken met de coördinerende arts tijdens de eerste consultatie. Samen wordt bekeken welke aanpak voor jou het best is.
Overleg met de huisarts is erg belangrijk. Daarom verloopt het volledige proces in nauw contact met je huisarts. Je individueel behandelingstraject bezorgen we aan de huisarts, zodat die kan zorgen voor een goede opvolging en nazorg. Ook alle verslagen die we opmaken over je behandeling sturen we naar de huisarts.
Alleen als alle andere middelen falen en/of afhankelijk van de BMI, kun je kiezen voor chirurgie.
Als de coördinerende arts beslist dat een chirurgische aanpak de beste optie is, kom je in handen van een team van specialisten dat een complete balans opmaakt en bepaalt of je in aanmerking komt voor een chirurgische ingreep. Afhankelijk van je voedingspatroon en de beoordeling van het team zijn er verschillende mogelijkheden: laparoscopische gastric bypass of sleeve gastrectomie.
Als je in samenspraak met de coördinerende arts kiest voor een chirurgische aanpak, krijg je een afspraak met de chirurg, de internist, het lab (bloedonderzoek), de gastro-enteroloog (maagonderzoek), de diëtist en de psycholoog. Die specialisten gaan na of een chirurgische aanpak noodzakelijk is. Voor, tijdens en na de ingreep word je uiteraard professioneel begeleid door het team. Als je niet in aanmerking komt voor de chirurgische aanpak, stellen we een ander behandelingsplan voor.
Overleg met de huisarts is erg belangrijk. Daarom verloopt het volledige proces in nauw contact met je huisarts. Je individueel behandelingstraject bezorgen we aan de huisarts, zodat die kan zorgen voor een goede opvolging en nazorg. Ook alle verslagen die we opmaken over je behandeling sturen we naar de huisarts.
Omdat we ervan overtuigd zijn dat trainen in een positieve sfeer belangrijk is, bieden we tweemaal per week groepssessies aan onder begeleiding van een kinesitherapeut. We voorzien 48 sessies verspreid over 6 maanden. Samen trainen we enerzijds op uithouding en zal je op basis van hartfrequentie je conditie opbouwen. Daarnaast krijg je ook telkens krachtoefeningen om je spieren algemeen te verstevigen. We motiveren je ook om thuis oefeningen te doen.
Met het bewegen streven we naar gewichtsverlies op langere termijn (in combinatie met de andere disciplines) maar het heeft ook alleen maar positieve effecten op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en het verkleint de kans op bijkomende aandoeningen en hart- en vaatziekten. De boodschap is: “Voel je fit in je lichaam”!
De meeste mensen voelen zich beter en hebben een hoger gevoel van eigenwaarde nadat ze flink vermagerd zijn.
Als je last hebt van esthetische problemen zoals huidoverschot, borstremodelling ... kun je eventueel een beroep doen op onze plastische chirurgen.
De meest gebruikte meeteenheid is de Body Mass Index (BMI). Dat is een formule waarin gewicht en lengte worden verrekend tot een getal: BMI = gewicht/lengte²
Voorbeeld: iemand die 76 kg weegt en 1,74 m meet, heeft volgend BMI: 76 / (1,74 x 1,74) = 25 kg/m2
Op basis van de BMI kunnen we verschillende categorieën onderscheiden.
Het BMI is:
BMI maakt geen onderscheid tussen spier- en vetmassa. Gespierde sporters kunnen dus een te hoge BMI-waarde hebben zonder dat ze een te hoge vetmassa hebben.
Overgewicht is nooit goed voor de gezondheid, maar het risico op gezondheidsproblemen is het grootst als het vet zich in de buikstreek opstapelt: dat noemen we het “appeltype”. Bij vetverdeling rond de heupen spreken we van het “peertype”. Het appelmodel vormt een hoger risico voor hart- en vaatziekten en voor suikerziekte. Naast de BMI is het dus ook belangrijk om de lendenomtrek te bepalen. Voor een man mag de lendenomtrek niet groter of gelijk zijn aan 94 cm, voor een vrouw niet groter of gelijk aan 80 cm.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen