Obesitaskliniek

Als je kampt met overgewicht kan ons multidisciplinair team je helpen in de begeleiding naar vermagering, al dan niet met medicatie of een chirurgische ingreep.

Wat is obesitas?

Obesitas is een aandoening die ontstaat wanneer gedurende een lange tijd meer energie (calorieën) wordt opgenomen dan verbruikt. Je lichaam slaat het teveel aan energie op in de vorm van vetweefsel. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht.

Overgewicht of obesitas is in ons land, net zoals in veel andere westerse landen, een groter wordend probleem. Op zich lijkt het onschuldig, maar overgewicht gaat gepaard met verschillende gezondheidsproblemen.

Oorzaken en gevolgen

Wat zijn de oorzaken?

De hoofdoorzaak van obesitas is meer energie innemen dan verbruiken, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn zoals:

 • te weinig fysieke activiteit
 • overmatig alcoholgebruik
 • hormonale problemen
 • bepaalde medicatie
 • genetische voorbeschiktheid
 • psychische invloeden

Wat zijn de gevolgen?

Mensen met obesitas hebben een grote kans op ziektes en aandoeningen zoals:

 • kortademigheid
 • hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld hoge bloeddruk
 • diabetes mellitus type 2
 • gewrichtsproblemen
 • psychische problemen en eetstoornissen
 • moeilijkheden op sociaal vlak (verminderd zelfvertrouwen)

Multidisciplinaire aanpak

Obesitas is een erg complex probleem en voeding is daarvan maar een klein onderdeel. Om de overtollige kilo’s voorgoed kwijt te raken, moet je op verschillende terreinen ingrijpen. Heel wat mensen starten op eigen houtje met een dieet, maar hervallen na een tijdje in hun oude gewoontes. De strijd tegen obesitas is lang en loopt niet altijd over rozen. Vandaar ook het belang van een multidisciplinaire behandeling, waarbij een beroep wordt gedaan op diverse specialisten. Ons ziekenhuis beschikt over een jarenlange medische en paramedische expertise binnen dit domein en biedt ook het volledige gamma aan behandelingsmogelijkheden aan. In het obesitasproject zijn er twee soorten behandelingen:

 • de niet-chirurgische behandelingen
 • de chirurgische behandelingen

Eerst neem je vrijblijvend contact op met de coördinerende arts, dr. Frédérique Huysman of een van de andere artsen. Aan de hand van onderzoeksresultaten bepaalt hij samen met jou welk behandelingsplan het meest geschikt is.

Niet-chirurgische behandelingen

Bij de niet-chirurgische aanpak start je met een onderzoek bij de arts. Er wordt eerst gekeken of er een onderliggende hormonale oorzaak is en of er al gevolgen zijn voor je gezondheid.

Als het nodig is, verwijzen we je door naar het slaaplabo, de revalidatie of een andere arts/specialist.

 • Het team leert je hoe een gezonder voedingspatroon op langere termijn aan te houden
 • Als het nodig is, krijg je ondersteuning met geneesmiddelen, die o.a. de eetlust verminderen (bijvoorbeeld Saxenda® of Mysimba®).

Al de mogelijkheden kun je bespreken met de coördinerende arts tijdens de eerste consultatie. Samen wordt bekeken welke aanpak voor jou het best is.

Huisarts

Overleg met de huisarts is erg belangrijk. Daarom verloopt het volledige proces in nauw contact met je huisarts. Je individueel behandelingstraject bezorgen we aan de huisarts, zodat die kan zorgen voor een goede opvolging en nazorg. Ook alle verslagen die we opmaken over je behandeling sturen we naar de huisarts.

Chirurgische behandelingen

Alleen als alle andere middelen falen en/of afhankelijk van de BMI, kun je kiezen voor chirurgie.

Als de coördinerende arts beslist dat een chirurgische aanpak de beste optie is, kom je in handen van een team van specialisten dat een complete balans opmaakt en bepaalt of je in aanmerking komt voor een chirurgische ingreep. Afhankelijk van je voedingspatroon en de beoordeling van het team zijn er verschillende mogelijkheden: laparoscopische gastric bypass of sleeve gastrectomie.

Als je in samenspraak met de coördinerende arts kiest voor een chirurgische aanpak, krijg je een afspraak met de chirurg, de internist, het lab (bloedonderzoek), de gastro-enteroloog (maagonderzoek), de diëtist en de psycholoog. Die specialisten gaan na of een chirurgische aanpak noodzakelijk is. Voor, tijdens en na de ingreep word je uiteraard professioneel begeleid door het team. Als je niet in aanmerking komt voor de chirurgische aanpak, stellen we een ander behandelingsplan voor.

Huisarts

Overleg met de huisarts is erg belangrijk. Daarom verloopt het volledige proces in nauw contact met je huisarts. Je individueel behandelingstraject bezorgen we aan de huisarts, zodat die kan zorgen voor een goede opvolging en nazorg. Ook alle verslagen die we opmaken over je behandeling sturen we naar de huisarts.

Algemene heelkunde

Voel je fit in je lichaam

Omdat we ervan overtuigd zijn dat trainen in een positieve sfeer belangrijk is, bieden we tweemaal per week groepssessies aan onder begeleiding van een kinesitherapeut. We voorzien 48 sessies verspreid over 6 maanden. Samen trainen we enerzijds op uithouding en zal je op basis van hartfrequentie je conditie opbouwen. Daarnaast krijg je ook telkens krachtoefeningen om je spieren algemeen te verstevigen. We motiveren je ook om thuis oefeningen te doen.

Met het bewegen streven we naar gewichtsverlies op langere termijn (in combinatie met de andere disciplines) maar het heeft ook alleen maar positieve effecten op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en het verkleint de kans op bijkomende aandoeningen en hart- en vaatziekten. De boodschap is: “Voel je fit in je lichaam”!

Wat na gewichtsverlies?

De meeste mensen voelen zich beter en hebben een hoger gevoel van eigenwaarde nadat ze flink vermagerd zijn.

Als je last hebt van esthetische problemen zoals huidoverschot, borstremodelling ... kun je eventueel een beroep doen op onze plastische chirurgen.

Plastische heelkunde

Is mijn gewicht normaal?

BMI

De meest gebruikte meeteenheid is de Body Mass Index (BMI). Dat is een formule waarin gewicht en lengte worden verrekend tot een getal: BMI = gewicht/lengte²

Voorbeeld: iemand die 76 kg weegt en 1,74 m meet, heeft volgend BMI: 76 / (1,74 x 1,74) = 25 kg/m2
Op basis van de BMI kunnen we verschillende categorieën onderscheiden.

Het BMI is:

 • lager dan 18 = ondergewicht
 • tussen 18 en 20 = mager
 • tussen 20 en 25 = normaal gewicht
 • tussen 25 en 30 = overgewicht
 • tussen 30 en 35 = obesitas
 • tussen 35 en 40 = ernstige obesitas
 • boven 40 = morbide obesitas

BMI maakt geen onderscheid tussen spier- en vetmassa. Gespierde sporters kunnen dus een te hoge BMI-waarde hebben zonder dat ze een te hoge vetmassa hebben.

Lendenomtrek

Overgewicht is nooit goed voor de gezondheid, maar het risico op gezondheidsproblemen is het grootst als het vet zich in de buikstreek opstapelt: dat noemen we het “appeltype”. Bij vetverdeling rond de heupen spreken we van het “peertype”. Het appelmodel vormt een hoger risico voor hart- en vaatziekten en voor suikerziekte. Naast de BMI is het dus ook belangrijk om de lendenomtrek te bepalen. Voor een man mag de lendenomtrek niet groter of gelijk zijn aan 94 cm, voor een vrouw niet groter of gelijk aan 80 cm.

Contact

Obesitaskliniek

09 224 64 20

Anaïs Carpentier

Psycholoog
09 224 65 28
Evi Van Audenaerde

Evi Van Audenaerde

Diëtist - bariatrische heelkunde, intensieve zorgen en diabetes evi.vanaudenaerde@azstlucas.be
09 224 51 08

Eveline Van De Voorde

Obesitascoördinator
09 224 61 71
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-oktober-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by