De appendix is een wormvormig aanhangsel ter hoogte van de blindedarm. De blindedarm is een stuk darm dat zich bevindt op de overgang van de dunne naar de dikke darm, rechtsonder in de buik. Bij een appendicitis is het wormvormig aanhangsel acuut ontstoken.
De appendix is acuut ontstoken en deze ontsteking veroorzaakt een algemeen ziek gevoel, misselijkheid, braken en geeft je pijnklachten.
Als de ontsteking nog maar net begonnen is, zal de appendix zo snel mogelijk met een operatie verwijderd worden.
Als de ontsteking al te ver gevorderd is, kan de chirurg ervoor kiezen om de ontsteking eerst af te koelen met antibiotica. Na een tweetal maanden zal er een operatie uitgevoerd worden om de appendix alsnog te verwijderen.
Als de ontsteking al een aantal dagen bezig is, ontstaat er een ingekapseld ontstekingsproces, men spreekt dan van een appendiculair infiltraat of plastron. De ontsteking moet dan eerst afgekoeld worden en er zal niet onmiddellijk geopereerd worden.
Je zal worden opgenomen en antibioticatherapie via een baxter krijgen. De ontstekingswaarden zullen gecontroleerd worden via een bloedafname. Van zodra je pijnklachten beter zijn, eten en drinken verdragen wordt en de ontstekingswaarden in het bloed afnemen mag je naar huis. De antibioticatherapie wordt dan verder gezet met pilletjes.
Bij een acute appendicitis zal er meestal zo snel mogelijk geopereerd worden. Je zal direct opgenomen worden en moet nuchter blijven tot aan de operatie. Je mag dus niet meer eten, drinken of roken.
De operatie gebeurt onder algemene verdoving via een kijkoperatie. Via enkele kleine sneetjes in de huid worden een camera en werkinstrumenten in de buikholte gebracht. De buikholte wordt opgeblazen zodat er ruimte is voor de chirurg om te werken. De appendix wordt vrijgemaakt en verwijderd. Vervolgens wordt de buikholte goed gespoeld.
Bij een geperforeerde (‘’gesprongen’’) appendicitis is er etter in de buikholte. De buikholte wordt dan grondig gespoeld en er wordt een drain (buisje) achtergelaten, langs waar het vocht kan aflopen.
Als tijdens de ingreep blijkt dat de appendix toch niet ontstoken is, wordt deze toch verwijderd. Daarnaast wordt er gekeken naar andere oorzaken. De darm wordt gecontroleerd en bij vrouwen worden de eierstokken en eileiders gecontroleerd.
Het is afhankelijk van de ernst van de ontsteking van de appendix wanneer je naar huis mag gaan. Wanneer de appendix slechts licht/matig ontstoken was, kun je meestal de dag volgend op de ingreep naar huis. Anders kan het zijn dat je iets langer in het ziekenhuis moet blijven.
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij deze ingreep zijn nabloeding en wondinfectie mogelijke complicaties. Daarnaast kan er na een forse appendicitis een abces ontstaan in de buik. Dit wordt dan soms chirurgisch behandeld of aangeprikt door de radioloog, zodat de etter gedraineerd kan worden.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen