Op deze pagina

Een arm- of dijlift is een operatie waarbij we het overschot aan huid bij de bovenarm of aan de binnenzijde van de bovenbenen verwijderen. Zo'n huidoverschot ontstaat meestal na zeer sterke vermagering (bv. na een gastric bypass).

Na sterke en snelle vermagering verliest de huid zijn elasticiteit en begint de overtollige huid door te hangen. Dat kan niet alleen esthetisch zeer storend zijn, maar ook functioneel veel last veroorzaken: de huid van de dijen kan bij het wandelen tegen elkaar schuren, de huid van de armen kan vervelend zijn in kledij.

Voor de ingreep

Het is niet aan te raden om een arm- of dijlift te ondergaan kort nadat je fel bent vermagerd. Je wacht beter tot je een stabiel streefgewicht bereikt. Verkies bij overgewicht een goed uitgebalanceerd dieet dat is samengesteld door een diëtiste boven een streng en brutaal dieet.

De ingreep

Bij een armlift is het vaak nodig om een lang verticaal litteken aan de binnenzijde van de arm te maken om het huidoverschot weg te werken. Omdat het litteken haaks op de huidlijnen ligt, kan het zeer lang duren vooraleer het litteken wit wordt. Vaak wordt het litteken ook wat breder.

Als het huidoverschot ter hoogte van de dijen meevalt, volstaat een horizontaal litteken in de liesplooi. Bij zeer sterke vermagering of extreem huidoverschot, is ook hier een verticaal litteken tot de knie noodzakelijk.

Na de ingreep

Reken op een opname van één tot twee nachten. Hoewel de nieuwe technieken het comfort na de ingreep drastisch hebben verbeterd, voelen patiënten zich meestal niet erg comfortabel en wat stijf en stram de eerste dagen. Na de ingreep zijn de behandelde zones gevoelig, maar de pijn is goed te verhelpen met pijnstilling en ontstekingswerende medicatie.

Gedurende een tweetal weken kan er blauwe verkleuring zijn. De eerste vier tot zes weken is er nog zwelling en kan het uiteindelijke resultaat moeilijk beoordeeld worden.

Tips

  • Gebruik twee weken voor en twee weken na de operatie geen pijnstillers met aspirine. Als je toch pijnstillers nodig hebt, gebruik er met paracetamol (Dafalgan®, Perdolan Mono®, Effaralgan®).
  • Voorzie comfortabele kledij na de ingreep.
  • Sporten mag van zodra je geen pijn meer hebt. Over het algemeen kan je je sportactiviteiten na een tiental dagen hervatten.
    Wandelen raden we wel aan van zodra je thuis bent, omdat je zo zwelling en klontervorming kan voorkomen.
  • Vermijd de zon tot een zestal weken na de ingreep. Gebruik een zonnecrème met hoge protectiefactor.
  • Probeer je gewicht stabiel te houden om het resultaat te behouden.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-april-2021.

Plastische heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by