Als je er niet meer in slaagt om op een natuurlijke manier te plassen, leren we je aan om jezelf te sonderen. Dit kan tijdelijk nodig zijn na bijvoorbeeld een operatie, maar het kan ook definitief zijn na bijvoorbeeld een langdurig foutieve plasgewoonte of een ongeval.
Bij zelfsondage breng je een hol plastiek buisje (een sonde) in de blaas. Het buisje gaat langs het plasgaatje, doorheen de plasbuis, voorbij de sluitspier tot in de blaas. Langsheen het buisje vloeit de urine af in het toilet.
De verpleegkundige van de dienst leert je deze techniek aan. Heel wat mensen worden geconfronteerd met dit probleem en slagen erin om zichzelf te sonderen zonder problemen.
De blaas is een orgaan dat in het kleine bekken zit. De blaas bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag van de blaas is een spierlaag. De binnenste laag van de blaas bestaat uit urotheelcellen. Deze cellen vormen de barrière tussen de urine in de blaas en de rest van de blaaswand. De blaas heeft twee functies. Enerzijds dient de blaas voor het opslaan van urine tijdens de ‘vullingsfase’, anderzijds zal de blaas op een gepast moment krachtig gaan samentrekken om het plassen mogelijk te maken. Dit noemt men de ‘ledigingsfase’.
Bij jou heeft de blaas zijn ‘spierkracht’ verloren om zichzelf te ledigen. Spijtig genoeg bestaat er geen operatie of medicatie om dit probleem op te lossen. Gelukkig kun je de blaas wel zelf ledigen door middel van zelfsondage.
De plasbuis is bij de vrouw ongeveer 4 cm lang en recht. De uitgang van de plasbuis ligt tussen de clitoris en de vaginaopening.
Het niet volledig leeg plassen van de blaas heeft verschillende mogelijke gevolgen.
De uroloog zal je meedelen hoe veel keer per dag je moet sonderen. Als je meer drinkt, moet je soms eens meer sonderen. Voldoende drinken is belangrijk om de kans op infecties, stenen en allerhande problemen tegen te gaan.
In het ziekenhuis leren we je om eerst de schaamstreek te ontsmetten. Thuis is dat niet nodig. We raden wel aan om de schaamstreek één keer per dag te wassen.
Er kunnen zich een aantal problemen voordoen bij het sonderen. Meestal zijn die gemakkelijk op te lossen. Een paar voorbeelden:
Zelfsondage zorgt voor aanpassingen in je dagelijks leven:
De overheid (het RIZIV) zal in bepaalde gevallen tussenkomen in de terugbetaling van de sondes. De prijs van de sondes varieert afhankelijk van het merk. Een zelfglijdende sonde kost ongeveer 2,7 euro en een droge sonde 1 euro. Je kan een terugbetaling krijgen als je uroloog een aanvraag voor autosondage attesteert. Je bezorgt dit attest aan je mutualiteit die dit aan de adviserende arts bezorgt. Als je dossier goedgekeurd wordt, krijg je een machtiging die geldig is voor 1 jaar. Na een jaar moet de machtiging vernieuwd worden. Met de machtiging en met het voorschrift voor de sondes gaat je tot bij de apotheek die je de sondes zal meegeven. Ontsmettingsstof en deppers worden niet terugbetaald. Spijtig genoeg komt niet iedereen in aanmerking voor terugbetaling van de sondes.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen