Besnijdenis bij de volwassene (circumcisie)

Wat is een circumcisie?

Een circumcisie of besnijdenis is het operatief verwijderen van een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis. Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid. Deze vernauwing kan aangeboren zijn of kan ontstaan zijn onder invloed van infecties van de voorhuid of voorhuidsziekten.

Bij het niet volledig kunnen terugtrekken van de voorhuid op volwassen leeftijd kunnen klachten ontstaan. Zo is het mogelijk dat de eikel onvoldoende kan gereinigd worden met ontstekingen van de eikel en voorhuid als gevolg. Soms kan ook een vernauwing ontstaan ter hoogte van de opening van de plasbuis. Men weet ook dat het onvoldoende kunnen reinigen van de voorhuid meer kans geeft op het ontstaan van peniskanker, hoewel dit laatste gelukkig maar zelden voorkomt. Wanneer een vernauwde voorhuid toch over de eikel geschoven wordt, kan deze soms moeilijk terug naar voor gebracht worden. De voorhuid kan dan beginnen zwellen en pijn doen. In dergelijk geval spreken we over een ‘parafimosis’. Dit wordt beschouwd als een medische urgentie en je komt dan ook best onmiddellijk naar het ziekenhuis.

Naast medische redenen voor een besnijdenis bestaan er ook religieus-culturele redenen. In o.m. de moslimgemeenschap wordt vaak gekozen voor een besnijdenis van het jonge kind om hygiënische reden. Ook esthetische en seksuele redenen bestaan. Sommige mannen hebben een erg lange of misvormde voorhuid en wensen deze te laten verwijderen. Een te lange voorhuid kan immers als storend ervaren worden bij het vrijen en kan de seksuele beleving van de man of vrouw verstoren. Er bestaat ook beperkt bewijs dat een besnijdenis kan helpen bij mannen die vroegtijdig klaarkomen tijdens het vrijen. Na deze ingreep vormt er zich immers een erg dun beschermlaagje over de eikel die ervoor zorgt dat deze iets minder gevoelig wordt. Je arts zal je altijd verwittigen dat deze behandeling niet bij iedereen zal werken.

De operatie

Deze operatie kan uitgevoerd worden onder een volledige verdoving of met een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer een half uurtje. Er wordt een insnede gemaakt onder de eikel en de voorhuid wordt weggenomen. Nadien wordt de resterende huid van de penis gesloten met verteerbare hechtingen.

Voor en na de operatie

De operatie gebeurt via een dagziekenhuisopname. Je komt dus de dag van de ingreep binnen.

Vanaf middernacht voor de ingreep mag je niets meer eten of drinken want je wordt onder volledige verdoving gebracht. Als je voorgaande onderzoeken liet uitvoeren bij de huisarts of hart – of longspecialist zoals een bloedafname, een electrocardiogram of een longfoto moet je deze ook meebrengen naar het ziekenhuis en bezorgt U dit aan de verpleegkundige van het dagziekenhuis. Juwelen, een kunstgebit, een hoorapparaat en een bril mogen niet mee naar de operatiezaal en dienen op je kamer te blijven. Mogelijk neem je thuis reeds 1 of meerdere bloedverdunnende medicijnen. De uroloog zal je (al dan niet in samenspraak met de huisarts of cardioloog) advies geven of je deze moet stoppen of vervangen enkele dagen voor de ingreep.

Na de operatie word je teruggebracht naar de kamer. Na enkele uren zal je uroloog komen kijken of alles goed is met jou. Wanneer je geplast hebt, zal je naar huis kunnen vertrekken. Je zal ook een infuus hebben in de hand of arm. Kort voor vertrek naar huis zal dit verwijderd worden.

Mogelijke ongewenste bijwerkingen

Het hele team van verpleegkundigen, anesthesisten en de chirurg stellen alles in het werk om de operatie vlot te doen verlopen. Ondanks deze voorzorgen is het mogelijk dat je kind een complicatie ervaart. Een circumcisie is een standaard ingreep waarbij de kans op complicaties erg klein is. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van complicaties die mogelijk zijn. Deze worden enkel vermeld voor de volledigheid, laat je hierdoor dus niet afschrikken!

  • Een wondinfectie kan zich steeds voordoen. Er wordt steriel gewerkt om deze kans zo klein mogelijk te maken. Het probleem kan steeds opgelost worden met antibiotica of lokale ontsmetting.
  • Een nabloeding na de operatie is bijzonder zeldzaam. Dit zal zich tonen door een opgezwollen penishuid met blauwverkleuring. In dergelijk geval contacteer je best opnieuw je uroloog.

Nevenwerkingen eigen aan de chirurgische ingreep

Het litteken ter hoogte van de penis wordt gemaakt in de huidlijn en zal meestal ook erg mooi genezen. Soms kun je toch een prominenter litteken ontwikkelen zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is. Indien dit als storend ervaren wordt, spreek je hier best over met je arts.

Veranderd gevoel ter hoogte van de eikel. Zoals hierboven reeds beschreven vormt er zich immers een erg dun beschermlaagje over de eikel die ervoor zorgt dat deze mogelijk iets minder gevoelig wordt. Dit is even wennen maar de meeste mannen ervaren dit niet als storend.

Verzorging thuis en werkverlet

Na de operatie wordt er een zalf aangebracht op de verteerbare hechtingen. De eerste 24 uur mag hier een verband rond blijven zitten. Nadien kun je het verband achterwege laten. Na 72 uur kun je wel al eens in de douche. Na het douchen ontsmet je best meteen de wonde. Baden is de eerste 3 weken niet aangewezen om de wonde niet te weken. Om zwelling te voorkomen, raden wij aan om gedurende een paar dagen een strakke onderbroek te dragen. Seksuele betrekking is de eerste 6 weken niet aangeraden. Sporten (ook zwemmen) is afgeraden gedurende de eerste 3 weken. Bij thuiskomen mag je diezelfde avond een lichte maaltijd nemen. Vanaf de dag nadien kun je normaal eten.

Indien je een bureaujob uitoefent, raden wij je aan een 2-tal dagen werkverlet te voorzien. Indien je een fysiek belastende job hebt, raden wij toch een week aan om de wonde optimaal te laten genezen.

Opvolging

Na een tweetal weken ga je langs bij de huisarts voor een wondnazicht. Na 6 weken zien wij je kind graag terug op postoperatieve controle. Afhankelijk van je uroloog kan dit variëren. Bij problemen zien wij je uiteraard graag vroeger terug.

Contact

Als je nog vragen hebt, kun je steeds contact opnemen met onze urologische verpleegkundigen of onze artsen. Wij kunnen je niet altijd meteen te woord staan wanneer wij andere patiënten helpen met een consultatie of een operatie. Voor sommige zaken maak je beter een afspraak op de consultatie urologie. Voor echt dringende zaken contacteer je onze dienst spoedgevallen die ons zullen verwittigen van je probleem.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-januari-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by