Besnijdenis bij het kind (circumcisie)

Wat is een circumcisie?

Een circumcisie of besnijdenis is een gedeeltelijke of gehele verwijdering van de voorhuid waardoor de eikel gedeeltelijk of geheel ontbloot blijft. Een circumcisie wordt uitgevoerd ter behandeling van phimosis (vernauwing van de opening van de voorhuid van de penis) of vanuit godsdienstige / hygiënische overwegingen.

Voorbereiding thuis

Door een ziekenhuisopname komen kinderen vanuit hun vertrouwde omgeving in een, voor hen, onbekende omgeving terecht. Dit kan beangstigend zijn omdat je kind te maken krijgt met prikjes, onderzoeken en onbekende personen in witte schorten die gedurende de opname voortdurend in zijn omgeving zijn. Hierdoor kan je kind uit zijn evenwicht raken. Belangrijk is om vooraf te vertellen wat en waarom iets gebeurt, zodat je kind het gemakkelijker kan plaatsen en verwerken.

Als ouder moet je aandacht besteden aan volgende zaken:

 • De dag van de operatie moet je kind nuchter zijn, d.w.z. niets eten of drinken vanaf middernacht. Baby’s mogen 6 uur voor de opname nog hun flesje drinken. Als je verneemt van de arts dat je kind in de namiddag wordt geopereerd, volg dan zijn advies op wanneer je kind ten laatste iets mag eten en drinken.
 • Als je kind de dag voor aanvang van de operatie ziek of verkouden is (koorts of hoesten of neusloop, enz.), neem je best contact op met de arts en laat je je kind onderzoeken bij je kinder- of huisarts.
 • Je brengt best volgende dingen mee:
  • Fopspeen en/of knuffel
  • Identiteitskaart en/of ISI-kaart (blauw kaartje van het ziekenfonds) van je kind
  • Eventuele resultaten van onderzoeken
  • Flesvoeding bij baby’s voor na de ingreep
 • Het is handig als je reeds vooraf pijnstilling haalt in de apotheek, paracetamol en/of ibuprofen, of volg hierbij het voorschrift van je arts.
 • Het ziekenhuis is vrij toegankelijk, laat daarom waardevolle bezittingen en grote geldbedragen thuis of laat ze niet onbeheerd achter. Het ziekenhuis kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden.

Bij aankomst in het ziekenhuis moet je je kind eerst inschrijven aan de opnamedienst voor een dagopname. Men zal de identiteitskaart of ISI-kaart van je kind vragen. Na de inschrijving ga je samen met je kind naar de kinderafdeling.

Naar de operatiekamer

De dokter verwittigt wanneer we je kind naar de operatiekamer mogen brengen. Eén ouder mag het kind begeleiden in de operatiekamer tot het slaapt. Zwangere mama’s worden niet toegelaten in de operatiekamer, noch in de ontwaakzaal. Je wordt opgewacht door een operatie- verpleegkundige of vrijwilligster die je een blauwe overjas en muts geeft, zodat je je kind kan begeleiden tot in de operatiezaal.

Als je kind op de operatietafel gelegd wordt, kun je ernaast staan om het te troosten. Omdat het kouder is in de operatiezaal wordt je kind bedekt met een deken. D.m.v. 3 klevertjes op de borstkas kan men tijdens de operatie het hartritme controleren. Kleine kinderen (< 6j) worden steeds in slaap gedaan met een maskertje. Er wordt indien mogelijk gevraagd aan het kind om te blazen in het maskertje of om de ballon op te blazen. Het is mogelijk dat je kind wat onrustig wordt of begint te wenen vooraleer hij in slaap valt. Bij oudere kinderen (vanaf 6j) beslist de slaapdokter of het kind in slaap gaat d.m.v. een masker of een prikje (afhankelijk van leeftijd, gewicht). Je kind krijgt uit voorzorg vooraf reeds een toverpleister, zodat hij/zij het prikje niet zo goed voelt.

Als je kind slaapt, word je door de verpleegkundige of vrijwilligster uit de operatiezaal geleid.

Tijdens en na de operatie

Het is als ouder niet toegestaan om de operatie van je kind bij te wonen. Je kunt wachten in de wachtzaal van het operatiekwartier, in de kamer van je kind of in de ouderruimte. Van zodra de operatie voorbij is, word je verwittigd en kun je bij je kind blijven in de ontwaakkamer. Je kind wordt in de ontwaakkamer nauwlettend in de gaten gehouden. Het is niet ongewoon dat je kind aanvankelijk erg onrustig en ontroostbaar is. Dit komt omdat het kind nog niet wakker is en de verdoving nog aan het uitwerken is.

Indien je kind pijn aangeeft, kan in de ontwaakkamer - in samenspraak met de anesthesist of slaapdokter - nog extra pijnstilling gegeven worden. Men informeert je kind zodra mogelijk waarom hij een infuus, verband, of andere slangetjes heeft. De anesthesist beslist wanneer je kind voldoende wakker is om terug naar de kinderafdeling te gaan.

Op de kinderafdeling

Je kind kan nog slaperig zijn bij aankomst op de kinderafdeling. Een dutje doet wonderen... Als je kind pijn aangeeft, kan in overleg met de verpleegkundige nog pijnstilling gegeven worden op voorschrift van de anesthesist. De slaapdokter bepaalt wanneer je kind iets mag drinken en eten. De verpleegkundige brengt iets van zodra dit mag. Mogen wij dan ook vragen om vooraleer voeding van thuis te geven, dit na te vragen bij de verpleegkundige.

Indien je kind een infuus heeft, wordt dit pas verwijderd als je kind voldoende gedronken en gegeten heeft en als je kind geplast heeft (wat noodzakelijk is voordat uw kind het ziekenhuis mag verlaten) en geen pijnstilling meer gegeven moet worden via het infuus. Als je kind voldoende hersteld is van de ingreep kan hij nog wat spelen in de speelkamer. Na toestemming en advies van de arts mag je kind naar huis. Verzekeringspapieren, briefje sociaal verlof, attesten voor school en sport e.d. moeten door de arts worden ingevuld. Hou er rekening mee dat je voor een ingreep een ganse dag vrijhoudt. Als je toch vroegtijdig het ziekenhuis kan verlaten, is dit mooi meegenomen.

Waar moet je thuis nog rekening mee houden?

 • De dag van de ingreep is het wenselijk dat je kind licht verteerbare voeding eet, omdat de verdoving maaglast kan veroorzaken.
 • Losse kledij is het minst pijnlijk voor je kind.
 • De ingreep kan met lijm of met draadjes gebeuren. De draadjes verdwijnen spontaan. Hiervoor houd je deze best zo droog en zo proper mogelijk. Je kind mag wel kort douchen.
 • Indien er een kleefpleister of verband is aangebracht, zal de arts de nazorg toelichten.
 • Je brengt op voorschrift van de arts 2x/ dag Terra-Cortrilzalf of suspensie aan op de eikel.
 • Baden in zee of in een zwembad wordt afgeraden gedurende de eerste 10 dagen omwille van infectiegevaar.
 • Een circumcisie is een ingreep waarbij de glans van de plasser nadien nog enkele dagen gevoelig kan zijn. Je mag je kind dan ook regelmatig een pijnstiller geven. Hiervoor kan ibuprofen afgewisseld worden met paracetamol (eventueel tot max. om de 4u). Geef je dezelfde medicatie, dan volg je het advies op de verpakking.

Mogelijke ongewenste bijwerkingen

Het hele team van verpleegkundigen, anesthesisten en de chirurg stellen alles in het werk om de operatie vlot te doen verlopen. Ondanks deze voorzorgen is het mogelijk dat je kind een complicatie ervaart. Een circumcisie is een standaard ingreep waarbij de kans op complicaties erg klein is. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van complicaties die mogelijk zijn. Deze worden enkel vermeld voor de volledigheid, laat je hierdoor dus niet afschrikken!

 • Een wondinfectie kan zich steeds voordoen. Er wordt steriel gewerkt om deze kans zo klein mogelijk te maken. Het probleem kan steeds opgelost worden met antibiotica of lokale ontsmetting.
 • Een nabloeding na de operatie is bijzonder zeldzaam. Dit zal zich tonen door een opgezwollen penishuid met blauwverkleuring. In dergelijk geval contacteer je best opnieuw je uroloog.

Opvolging

Na een tweetal weken ga je langs bij de huisarts voor een wondnazicht. Na 6 weken zien wij je kind graag terug op postoperatieve controle. Afhankelijk van je uroloog kan dit variëren. Bij problemen zien wij jullie uiteraard graag vroeger terug.

Contact

Als je nog vragen hebt, kun je steeds contact opnemen met onze urologische verpleegkundigen of onze artsen. Wij kunnen je niet altijd meteen te woord staan wanneer wij andere patiënten helpen met een consultatie of een operatie. Voor sommige zaken maak je beter een afspraak op de consultatie urologie. Voor echt dringende zaken contacteer je onze dienst spoedgevallen die ons zullen verwittigen van je probleem.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 05-januari-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by