Op deze pagina

Het blaasfunctieonderzoek of urodynamisch onderzoek is een inwendig onderzoek naar de functie van de lage urinewegen: de blaas, de inwendige sluitspier en de toestand van de plasbuis. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een urologisch verpleegkundige die voor dit onderzoek speciaal werd opgeleid. Er is altijd een uroloog aanwezig voor overleg en klinisch onderzoek.

Functie van de blaas

De blaas is een orgaan dat in het kleine bekken zit. De blaas bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag van de blaas is een spierlaag. De binnenste laag van de blaas bestaat uit urotheelcellen. Deze cellen vormen de barrière tussen de urine in de blaas en de rest van de blaaswand.

De blaas heeft twee functies. Enerzijds dient de blaas voor het opslaan van urine tijdens de ‘vullingsfase’. Anderzijds zal de blaas op een gepast moment krachtig gaan samentrekken om het plassen mogelijk te maken. Dit noemt men de ‘ledigingsfase’. Factoren die een rol spelen in dit hele proces zijn de zenuwen naar de blaas, de anatomie van de blaas, maar ook de werking van de sluitspier van de blaas.

De uroloog heeft dit functioneel blaasonderzoek voorgesteld omdat er een vermoeden is dat je een verstoring hebt van de vullingsfunctie of de ledigingsfunctie van je blaas. Dit onderzoek wordt ook een urodynamisch onderzoek genoemd.

Voorbereiding

Je moet niet nuchter zijn.

Als je zwanger bent, allergisch bent of suikerziekte hebt, moet je dit melden aan de arts of verpleegkundige.

Vóór het onderzoek vragen we je om nog eens te plassen. Je mag echter NIET extra veel drinken om een volle blaas te bekomen.

We vragen je om je onderkledij uit te trekken en plaats te nemen in de onderzoeksstoel met je benen in de beenhouders.

Het onderzoek

Het onderzoek start met het ontsmetten van je genitaliën. Er zal ook een lokaal verdovend glijmiddel in je plasbuis ingebracht worden. Er wordt eerst een dun buisje (een sonde) via de plasbuis opgeschoven tot in de blaas om de blaas leeg te maken en het overblijvend urinevolume in de blaas (= residu) te noteren. Dit buisje wordt nadien verwijderd, wat niet pijnlijk is. Vervolgens plaatsen we een nog fijnere en soepele drukmeetsonde via de plasbuis tot in de blaas. Die sonde is verbonden met een meettoestel zodat de druk in de blaas en de druk in de plasbuis gemeten wordt. Er wordt een tweede dunne soepele sonde met ballonnetje in je rectum geschoven. Ook dat is niet pijnlijk en dient om de druk van de darm te kunnen meten. We kleven vervolgens nog drie klevers: twee ter hoogte van de stuit en één ter hoogte van de rechter dij om de bekkenbodemspier te meten. Eerst voeren we metingen uit en herpositioneren we de sonde tot die goed zit.

Nu start het onderzoek:

Vulfase

De blaas wordt gevuld met een steriele vloeistof. We vragen je om te zeggen wanneer je:

  • voor het eerst plasdrang voelt.
  • een plasdrang voelt waarbij je normaal naar het toilet zou gaan.
  • je plas niet langer zal kunnen ophouden. Wacht met plassen tot je toestemming krijgt.

De vulling gaat niet verder dan 500-550 ml. De computer registreert alle drukken.

Plasfase

Je mag plassen terwijl alle katheters ter plaatse blijven. De urine loopt daarbij af in een speciaal toilet. De computer registreert het geplaste volume en berekent het overgebleven volume in de blaas (= residu). Tijdens het onderzoek zal de verpleegkundige je ook af en toe vragen om te hoesten.
Daarnaast wordt (altijd bij vrouwen en op specifieke indicatie bij mannen) van dit onderzoek gebruikgemaakt voor het uitvoeren van een grondig klinisch onderzoek van de bekkenbodem, het vaststellen of uitsluiten van bekkenorgaanverzakkingen, genitale problemen, het uitvoeren van een functioneel onderzoek van bekkenbodemspieren en het uitvoeren van urineverlies-testen met een normale blaasvulling door de uroloog.

De sondes worden nadien verwijderd, dit is pijnloos.
De uroloog zal nadien met jou de resultaten van het onderzoek bespreken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het aangewezen dat je de eerstvolgende uren voldoende drinkt om een infectie tegen te gaan. Wanneer je naar huis gaat kun je een wat brandend gevoel in je plasbuis hebben door irritatie en wat frequenter moeten plassen. Die symptomen gaan met wat geduld spontaan over. Als de irritatie toch blijft aanhouden neemt je een zakje Monuril 3g dat bij verlaten van de consultatie werd meegegeven.

Als je nadien toch koorts (>38°C) ontwikkelt, moet je contact opnemen met de dienst urologie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-augustus-2024.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by