Op deze pagina

Blaasspoelingen helpen om de beschermlaag van de blaas te herstellen. Ze verminderen de pijnklachten in de onderbuik, blaas en/of urineleider. Ze kunnen ook de kans op blaasontstekingen verkleinen en we gebruiken ze om schade aan de blaas na bestraling te herstellen of om klachten van een overactieve blaas te verminderen.

Het slijmvlies van de blaaswand bevat een laag die bescherming biedt tegen bepaalde moleculen die zich in de urine bevinden en irritatie kunnen geven. Dit noemt men de glycosaminoglycanlaag. Blaasspoelingen helpen om de beschermlaag van de blaas te herstellen. Ze verminderen de pijnklachten in de onderbuik, blaas en/of urineleider. Ze kunnen ook de kans op blaasontstekingen verkleinen. Verder gebruiken we spoelingen om schade aan de blaas na bestraling te herstellen of om klachten van een overactieve blaas te verminderen.

De uroloog maakt samen met jou een schema op voor de spoelingen. Meestal is de frequentie:

  • één spoeling per week in de eerste maand,
  • één spoeling elke twee weken in de tweede maand
  • één spoeling per maand in de volgende maanden tot de symptomen goed onder controle zijn.

We kunnen de blaas spoelen met verschillende producten:

  • DMSO (dimethylsulfoxide)
  • Ialuril®
  • Uracyst®

Voor de blaasspoeling

  • Als je koorts hebt gehad of het gevoel van een blaasontsteking: meld dit aan de telefoon. Mogelijks gaat de spoeling niet door.
  • Het product mag zo weinig mogelijk verdund worden met urine. Probeer vanaf 6 uur voor de blaasspoeling zo weinig mogelijk te drinken. Vochtafdrijvende medicatie mag je pas 1 uur na de spoeling nemen.

De blaasspoeling

Je doet je onderkledij uit en neemt plaats op de behandeltafel. De verpleegkundige of de uroloog laat het product via een klein hol buisje (een sonde) in de blaas lopen. De toediening zelf duurt ongeveer 1 minuut duren. Het product is een blauwe, rode of heldere vloeistof. Het plaatsen van de sonde en het inlopen van het product zal je voelen, maar het mag geen pijn doen. Het product mag zo weinig mogelijk in contact komen met je huid.

Na de blaasspoeling

Na het inbrengen van het product moet je het ongeveer 1 uur ophouden (2 uur bij Uracyst). Dat betekent dat je het gevoel om te plassen moet onderdrukken. Het product prikkelt je blaas, dus het kan wel lastig zijn om het plassen uit te stellen. We brengen ongeveer 50ml in je blaas. De normale blaascapaciteit is ongeveer 350ml, dus de blaas zeker nog niet vol.

Kostprijs

  • Ialuril® blaasspoelingen worden niet vergoed door de Belgische overheid of door je ziekenfonds. Eén spoeling met Ialuril® kost ongeveer 100 euro. De consultatie bij de uroloog en het toedienen van de spoeling wordt (behalve het remgeld) wel door je ziekenfonds vergoed.
  • Ook Uracyst® blaasspoelingen worden niet vergoed door de Belgische overheid of door je ziekenfonds. Eén spoeling met Uracyst® kost ongeveer 50 euro. Je moet echter altijd een doos bestellen van vier spoelingen. Je ontvangt dus sowieso een factuur van 200 euro. De consultatie bij de uroloog en het toedienen van de spoeling wordt (behalve het remgeld) wel door je ziekenfonds vergoed.

Bijwerkingen

Het is mogelijk dat je de eerste 2 dagen na de behandeling een vervelend of branderig gevoel hebt bij het plassen. Soms kan je een klein beetje bloed zien. Dat is normaal en gaat vanzelf over. Raadpleeg je uroloog als het toch niet overgaat.

Als je kort na een spoeling koorts krijgt in combinatie met plasklachten moet je onmiddellijk een urinestaal binnenbrengen bij de huisarts of je uroloog. Als blijkt dat je een infectie hebt, starten we met antibiotica.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 31-mei-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by