Thuis nemen de meeste patiënten de pilletjes via de mond in. Bij opname in het ziekenhuis kan de arts beslissen om de thuismedicatie tijdelijk om te zetten naar injecties. In de juiste dosering is de werking van de injecties dezelfde als de orale medicatie. We zetten de injecties in de huid van de buik.
Bloedverdunners moet je dagelijks innemen volgens de afspraken die je met de arts maakte. Onderbreek een behandeling nooit op eigen initiatief! Het is belangrijk dat je deze geneesmiddelen correct inneemt om problemen in de toekomst te vermijden:
We volgen dit op via bloedcontroles. De frequentie daarvan is afhankelijk van het type bloedverdunner dat je inneemt.
Zoals elk geneesmiddel, kunnen ook bloedverdunners bijwerkingen geven. De belangrijkste risico's zijn:
Wijzig of onderbreek nooit je medicatie op eigen initiatief! Contacteer altijd je arts als je bijwerkingen ervaart die volgens jou ernstig zijn of frequent voorkomen of bij enige twijfel. Contacteer je huisarts of de hulpdiensten als je symptomen hebt die aan een hersenbloeding doen denken zoals krachtsverlies, evenwichts-, spraak- en gezichtsstoornissen.
Pas FAST (Face, Arm, Speech, Time) toe om een beroerte te herkennen:
Sommige geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op de werking van bloedverdunners. Belangrijke voorbeelden hierbij zijn:
Daarnaast zijn er nog tal van andere geneesmiddelen die een invloed hebben: jouw apotheker kan een interactiecheck uitvoeren om na te gaan of aanpassingen vereist zijn. Bij inname van Sintrom®, Marcoumar® en Marevan® moet je rekening houden met heel wat mogelijke interacties met andere geneesmiddelen. Bij andere bloedverdunners is dit minder uitgesproken, maar ook mogelijk.
Als je start met een nieuw geneesmiddel, ook als het niet op voorschrift is, meld dan altijd aan je arts en apotheker dat je al een bloedverdunner inneemt. Ook voedingssupplementen zijn niet zonder gevaar. Sint-Janskruid is bijvoorbeeld een plantaardig middel dat, in combinatie met bloedverdunners, problemen kan veroorzaken. Denk hier dus ook aan als je producten buiten de apotheek aankoopt.
Deel aan je arts mee dat je bloedverdunners inneemt en welke. Die zal op basis van jouw individueel dossier oordelen of je de bloedverdunner tijdelijk moet onderbreken en zo ja, hoeveel op voorhand.
Volg deze instructies correct op. Heb je dat toch niet gedaan? Meld het bij opname! Dit kan complicaties veroorzaken bij de ingreep.
Is het voor jou duidelijk welke dosis en hoe vaak je het geneesmiddel moet innemen? Weet je waarom je dit geneesmiddel moet nemen? Weet je wanneer je hiermee moet starten en tot wanneer?
Ken je de mogelijke minder ernstige nevenwerkingen (b.v. blauwe plek, neusbloeding, wonde die langer nabloedt ...) en de meer ernstige symptomen (b.v. bloed ophoesten, acute hevige hoofdpijn ...)? In geval van ernstige symptomen moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een arts!
Vervangt het nieuwe geneesmiddel een ander of moet je de nieuwe bloedverdunner (tijdelijk) combineren met de bloedverdunner die je al innam?
Bij twijfel: vraag altijd na bij je arts of apotheker! Dit is belangrijke medicatie die correct ingenomen moet worden.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen