Op deze pagina

Bij borstlift vergroten en verstevigen we de borst door het plaatsen van een prothese in combinatie met het liften en aanspannen van de huid.

Deze ingreep is bedoeld voor vrouwen die vinden dat hun borsten niet alleen te klein zijn, maar ook sterk doorgezakt zijn en zeer slap aanvoelen. Dat kan het geval zijn na verschillende zwangerschappen of na sterke vermagering door bv. een bypass. Vaak is het niet mogelijk om alleen de borst te vullen met een prothese, maar moeten we ook het teveel aan huid wegnemen.

Voor de ingreep

Voor de operatie bespreken we grondig je motivatie en wensen. Samen met de chirurg en soms met de partner maak je een beslissing over de gewenste grootte en volume van de borsten. De chirurg zal je duidelijk uitleggen wat er mogelijk is en wat de resultaten zijn op lange termijn. Om je een idee te geven van het toekomstig volume, plaatsen prothesen met verschillende groottes onder je bh.

Het litteken bevindt zich rond het tepelhof, omdat we dat naar een hogere plaats moeten verschuiven. Vaak is er ook een verticaal litteken nodig en een litteken in de plooi onder de borst.

Ingreep

Net voor de ingreep nemen we foto’s en tekenen we met een stift de plaats van het litteken, de nieuwe plooi en de randen van de prothese uit. De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving.

Eerst plaatsen we de prothese achter de borstspier. Daarna meten we op de nieuwe borst uit naar waar we de tepel moeten verplaatsen. Daarna spannen we de huid en het klierweefsel rondom de prothese strak aan.

Tijdens de operatie plaatsen we je in een half zittende positie om de juiste positionering van de prothesen te controleren. We hechte de wonde met een verteerbaar draadje. Na de ingreep leggen we een steunend verband aan. De ingreep duurt ongeveer twee uur.

Na de ingreep

Je verblijft tussen de 24 en 48 uur in het ziekenhuis.

De eerste drie dagen zijn de borsten vrij pijnlijk en gespannen. De pijnstillende en spierontspannende middelen die we voorschrijven kunnen helpen.

Na drie dagen vervangen we het steunverband door een steunbh. Draag de steunbh dag en nacht gedurende een maand.

Pas na een drietal maanden is het gevoel in de borst weer normaal. Je wacht best 6 maanden om zwanger te worden. De borsten worden met de tijd soepeler. Het litteken is na een zestal maand vrijwel onzichtbaar.

Complicaties en risico's

Zoals bij elke operatie zijn complicaties mogelijk:

  • Een bloeduitstorting kan zwelling van de borst en pijn veroorzaken. Als de bloeduitstorting te groot is, kan een tweede operatie nodig zijn om het bloed te draineren.
  • Infectie rond een prothese is zeer zeldzaam. Meestal treedt dit op een week tot tien dagen na de operatie. In sommige gevallen moeten we de prothese verwijderen en opnieuw plaatsen eens de infectie volledig onder controle is.

Er zijn weinig risico's verbonden aan het plaatsen van een prothese, maar ze bestaan:

  • Kapselvorming: het lichaam omringt elk vreemd voorwerp door littekenweefsel. In ongeveer 3% wordt dit littekenweefsel dikker, trekt het samen en comprimeert op die manier de prothese. De borst wordt progressief harder en kan pijnlijk aanvoelen. Het risico op kapselvorming is zeer sterk gedaald met de nieuwe types prothesen.
  • Lekkage: ondanks de zeer strikte normen bij het maken van prothesen, kan er toch een lek ontstaan. Bij prothesen die gevuld zijn met water vermindert de borst in dat geval van volume. Onder plaatselijke verdoving kan de prothese vervangen worden. Siliconenprothesen verminderen niet in volume bij lekkage; daarom is een regelmatige controle door de plastisch chirurg aangewezen. De nieuwe types siliconenprotheses bevatten een cohesieve gel. Dit wil zeggen dat ze niet meer kunnen uitlopen.
  • Plooien: afhankelijk van de plaats en de dikte van het aanwezige borstweefsel kunnen kleine plooitjes zichtbaar zijn op de huid.
  • Gevoel: het gevoel van de borst kan in het begin anders zijn, maar dat verbetert. Een brandend gevoel in de tepels gedurende een tweetal weken is normaal.

Je kunt het werk meestal een paar dagen na de ingreep hervatten.

Tips

  • Gebruik twee weken voor en twee weken na de operatie geen pijnstillers met aspirine. Als je toch pijnstillers nodig hebt, gebruik er met paracetamol (Dafalgan®, Perdolan Mono®, Effaralgan®)
  • Het is heel belangrijk om je tijd te nemen bij het kiezen van het volume van de borst.
  • Masseer de huid en hydrateer de huid vanaf de tweede week om voor de soepelheid van de borst.
  • Vermijd zon op het litteken gedurende drie maanden. Het litteken rond het tepelhof mag wel vrij snel aan de zon blootgesteld worden.
  • Controle van de borst (bv. mammografie) is met prothesen is zeker nog mogelijk, maar verwittig de radioloog wel. Meestal zijn een tweetal extra foto’s nodig om het volledig borstklierweefsel te zien.
  • We raden aan om een bh te dragen met of zonder beugel. In zeldzame gevallen wordt op vraag van de plastisch chirurg geen bh gedragen.
  • Vanaf de vierde week na de operatie mag je terug beginnen sporten.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-april-2021.

Plastische heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by