Op deze pagina

Door het plaatsen van een prothese vergroten we de borst. De ingreep zorgt voor een stabiele, harmonieuze vorm van de borst. De prothesen blijven ter plaatse zolang je ze goed verdraagt: twintig, dertig jaar of zelfs langer.

De ingreep is bedoeld voor vrouwen die vinden dat hun borsten een te klein volume hebben: niet of weinig ontwikkelde borsten, vermindering van borstvolume na zwangerschap, borstvoeding of vermagering of asymmetrische borsten. De ingreep kan plaatsvinden voor de zwangerschap of tenminste 3 maanden na een bevalling.

Voor de ingreep

Voor de operatie bespreken we grondig je motivatie en wensen. Samen met de chirurg en soms met de partner maak je een beslissing over de gewenste grootte en volume van de borsten. De chirurg zal je duidelijk uitleggen wat er mogelijk is en wat de resultaten zijn op lange termijn. Om je een idee te geven van het toekomstig volume, plaatsen we prothesen met verschillende groottes onder je bh. We kunnen je ook op de eerste consultatie al een beeld geven van hoe je eruit ziet met de verschillende volumes via een 3D-scan.

We tonen je de mogelijke plaatsen van het litteken en kiezen de beste optie. We nemen de maten van je borsten (breedte en hoogte).

Silicone of water?

Siliconen- en watergevulde prothesen worden al tientallen jaren met succes gebruikt. Ze hebben allebei hun betrouwbaarheid op lange termijn bewezen. Toch hebben ze elk hun voor- en nadelen. De keuze tussen hangt af van je persoonlijke voorkeur en wensen (meer natuurlijk, steviger ...) en van de klinische situatie van uw borst (grootte, dikte van de vetlaag, graad van doorzakking ...). Op de consultatie kan je met ons advies in alle rust de beste prothese kiezen.

Recente wetenschappelijke studies tonen dat siliconenprothesen geen invloed hebben op de gezondheid. Prothesen gevuld met fysiologisch water zijn zonder gevaar op lange termijn.

Ingreep

Net voor de ingreep nemen we foto’s en tekenen we met een stift de plaats van het litteken, de nieuwe plooi en de randen van de prothese uit. De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving.

We maken een snede van een viertal centimeter in de plooi onder de borst. We kunnen de insnede ook maken in de oksel of rond het tepelhof. Via deze snede maken we achter de grote borstspier plaats voor de prothese. Als we een siliconenprothese gebruiken en er genoeg klierweefsel aanwezig is, kunnen we de prothese onmiddellijk onder de klier plaatsen.

Tijdens de operatie plaatsen we je in een half zittende positie om de juiste positionering van de prothesen te controleren. We hechte de wonde met een verteerbaar draadje. Na de ingreep leggen we een steunend verband aan. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur.

Na de ingreep

Je verblijft tussen de 12 en 24 uur in het ziekenhuis.

De eerste drie dagen zijn de borsten vrij pijnlijk en gespannen. De pijnstillende en spierontspannende middelen die we voorschrijven kunnen helpen. Als het litteken zich rond het tepelhof bevindt, dan zijn enkele plooitjes rond het litteken normaal. Ze verdwijnen na enkele weken.

Na drie dagen vervangen we het steunverband door een steunbh. Draag de steunbh dag en nacht gedurende een maand.

Pas na een drietal maanden is het gevoel in de borst weer normaal. Je wacht best 6 maanden om zwanger te worden. De borsten worden met de tijd soepeler. Het litteken is na een zestal maand vrijwel onzichtbaar.

Complicaties en risico's

Zoals bij elke operatie zijn complicaties mogelijk:

 • Een bloeduitstorting kan zwelling van de borst en pijn veroorzaken. Als de bloeduitstorting te groot is, kan een tweede operatie nodig zijn om het bloed te draineren.
 • Infectie rond een prothese is zeer zeldzaam. Meestal treedt dit op een week tot tien dagen na de operatie. In sommige gevallen moeten we de prothese verwijderen en opnieuw plaatsen eens de infectie volledig onder controle is.

Er zijn weinig risico's verbonden aan het plaatsen van een prothese, maar ze bestaan:

 • Kapselvorming: het lichaam omringt elk vreemd voorwerp door littekenweefsel. In ongeveer 3% wordt dit littekenweefsel dikker, trekt het samen en comprimeert op die manier de prothese. De borst wordt progressief harder en kan pijnlijk aanvoelen. Het risico op kapselvorming is zeer sterk gedaald met de nieuwe types prothesen.
 • Lekkage: ondanks de zeer strikte normen bij het maken van prothesen, kan er toch een lek ontstaan. Bij prothesen die gevuld zijn met water vermindert de borst in dat geval van volume. Onder plaatselijke verdoving kan de prothese vervangen worden. Siliconenprothesen verminderen niet in volume bij lekkage; daarom is een regelmatige controle door de plastisch chirurg aangewezen. De nieuwe types siliconenprotheses bevatten een cohesieve gel. Dit wil zeggen dat ze niet meer kunnen uitlopen.
 • Plooien: afhankelijk van de plaats en de dikte van het aanwezige borstweefsel kunnen kleine plooitjes zichtbaar zijn op de huid.
 • Gevoel: het gevoel van de borst kan in het begin anders zijn, maar dat verbetert. Een brandend gevoel in de tepels gedurende een tweetal weken is normaal.

Je kunt het werk meestal een paar dagen na de ingreep hervatten.

Tips

 • Gebruik twee weken voor en twee weken na de operatie geen pijnstillers met aspirine. Als je toch pijnstillers nodig hebt, gebruik er met paracetamol (Dafalgan®, Perdolan Mono®, Effaralgan®)
 • Het is heel belangrijk om je tijd te nemen bij het kiezen van het volume van de borst.
 • Masseer de huid en hydrateer de huid vanaf de tweede week om voor de soepelheid van de borst.
 • Vermijd zon op het litteken gedurende drie maanden. Het litteken rond het tepelhof mag wel vrij snel aan de zon blootgesteld worden.
 • Controle van de borst (bv. mammografie) is met prothesen is zeker nog mogelijk, maar verwittig de radioloog wel. Meestal zijn een tweetal extra foto’s nodig om het volledig borstklierweefsel te zien.
 • We raden aan om een bh te dragen met of zonder beugel. In zeldzame gevallen wordt op vraag van de plastisch chirurg geen bh gedragen.
 • Vanaf de vierde week na de operatie mag je terug beginnen sporten.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-april-2021.

Plastische heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by