Op deze pagina

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Dat kunnen we met plastische chirurgie corrigeren. Bij deze operatie verwijderen we het teveel aan huid en vetweefsel van de buik. De medische term hiervoor is abdominoplastie.

Je komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie of abdominoplastie als de vorm van je buik veranderd is door gewichtsveranderingen, zwangerschappen, hormonale stoornissen, ouderdom of gebrek aan beweging.

Een esthetisch probleem zoals een klein rond buikje kunnen we met een liposuctie verhelpen, maar een vetschort met verzwakking van de buikspieren vereist dan weer wel een volledige buikwandcorrectie. De beste kandidaten voor een abdominoplastie zijn vrouwen en mannen in goede conditie die klagen over een vetopstapeling of overtollige huid op de buik die niet vermindert met sporten of een dieet. Een abdominoplastie is vooral aangewezen bij vrouwen die door verschillende zwangerschappen een uitgerokken huid en buikspieren hebben. Ook een vermindering van de huidelasticiteit bij het verouderen, samen met een licht overgewicht, kunnen we verbeteren.

Voor de ingreep

Tijdens de consultatie raadt de chirurg je de techniek aan die voor jou het meest geschikt is. Daarbij houdt hij rekening met de kwaliteit van de huid, de elasticiteit, de aanwezigheid van striemen, de graad van vetoverschot, de graad van huidoverschot en de kwaliteit van de buikspieren.

Na deze evaluatie, licht de arts je duidelijk toe waar de littekens zich zullen bevinden en hoe de operatie verloopt. Voor de operatie moet je enkele onderzoeken laten uitvoeren om eventuele contra-indicaties (tegenaanwijzingen) op te sporen. Meestal volstaat een bloedafname, maar soms zijn ook een hartonderzoek en longfoto nodig.

Ben je nog sterk aan het vermageren, dan raden we aan de operatie uit te stellen tot het streefgewicht is bereikt. Plan je om snel zwanger te worden, dan wacht je best met de ingreep tot na de zwangerschap, want de spieren die we tijdens de ingreep verstevigen, kunnen door de zwangerschap weer lossen.

Hou rekening met een werkonbekwaamheid van ongeveer 2 weken. Nadien kan je geleidelijk het werk hervatten.

De ingreep

We nemen eerst foto’s in vooraanzicht en profiel en maken tekeningen op het lichaam die we gebruiken als leidraad tijdens de operatie. We houden rekening met de stijl van het ondergoed zodat het litteken in de mate van het mogelijke verborgen zit onder het ondergoed. Het litteken verloopt horizontaal boven het schaamhaar, zacht oplopend naar buiten tot de bekkenkam. De operatie vindt plaats onder algemene verdoving bij een volledige abdominoplastie.

Na het insnijden van de huid, maken we de huid en het vet naar boven toe los. Als de buikspieren verslapt zijn, versterken we ze met hechtingen. We verwijderen overtollige huid en vetweefsel en hechten de navel weer op zijn plaats. Vaak voeren we tegelijkertijd ook een liposuctie uit om de taille en de heupen te verfijnen.

We plaatsen drains in de wonde om bloed en wondvocht te verwijderen. De hechtingen worden gemaakt met een verteerbare draad. Op de buik komt een zacht verband, dat op zijn plaats gehouden wordt door een elastisch steunverband.

De ingreep duurt ongeveer twee uur.

Een ronde uitgezette buik zonder huidoverschot of vetopstapeling, herstellen we met een endoscopische versteviging van de buikspieren. Daarbij maken we twee kleine incisies (snedes) van enkele centimeter: één boven het schaambeen, de andere rond de navel. Het aanspannen van de buikspieren zorgt voor een vlakke buik.

Dan heb je nog de mini-abdominoplastie, waarbij we alleen het overschot aan huid onder de navel wegnemen, zonder aan de navel te komen.

Risico’s

Jaarlijks worden duizenden abdominoplastieën succesvol uitgevoerd. Wanneer een gekwalificeerd plastisch chirurg die gevormd is in body contouring de operatie uitvoert, zijn de resultaten over het algemeen goed. Toch zijn er aan elke ingreep risico’s verbonden, net zoals een aantal specifieke complicaties voor ingreep. Postoperatieve complicaties zoals infectie en bloeduitstortingen zijn zeldzaam, maar komen voor.

Infecties kunnen we behandelen met drainage en antibiotica, maar kunnen de hospitalisatie verlengen. Bij slechte wondgenezing die leidt tot opvallende littekens, kan een tweede kleine operatie nodig zijn.

We raden rokers aan om een tweetal weken voor de ingreep te stoppen met roken. Roken verhoogt namelijk het risico op complicaties en vertraagt de wondgenezing.

Na de ingreep

Je verblijft tussen de één en vier dagen in het ziekenhuis.

De dag na de operatie verwijderen we het verband en kijken we het litteken na. Vaak is de buik wat gezwollen en zijn hier en daar blauwe plekken aanwezig. Als ook de buikspieren zijn aangespannen, is de pijn wat meer uitgesproken en kan er ook een spannend gevoel aanwezig zijn. Daarvoor schrijven we aangepaste pijnstillers voor. Door de spanning kan het moeilijk zijn om je volledig te strekken. Toch raden we aan om al de dag na de operatie wat rond te wandelen.

Als er niet veel wondvocht meer afvloeit, verwijderen we de drains (meestal op de tweede dag na de operatie). Van zodra de drains verwijderd zijn, mag je douchen. Een bad nemen mag pas 2 weken na de operatie.

Soms stapelt zich onder de wonde wat lymfevocht op. Dat kunnen we pijnloos wegzuigen met een fijn naaldje.

Vaak is de gevoeligheid verstoord. Onder de navel is de huid vaak wat gevoelloos, maar langzaam herstellen de zenuwen zich weer in de volgende weken. Het litteken kan er de eerste twee tot vier maanden progressief wat dikker en roder gaan uitzien, maar dat is een normale wondgenezing. Hou rekening met een periode van vier maanden tot een jaar voordat de littekens beginnen te vervlakken en te vervagen.

Tips

  • Gebruik twee weken voor en twee weken na de operatie geen pijnstillers met aspirine. Als je toch pijnstillers nodig hebt, gebruik er met paracetamol (Dafalgan®, Perdolan Mono®, Effaralgan®)
  • Draag gedurende een maand dag en nacht de elastische buikband om een goede wondheling te bevorderen.
  • Ga zo mogelijk een paar keer bij de kinesist voor lymfedrainage vanaf dag 10 na operatie en dat tweemaal per week gedurende een maand.
  • Volg bij zwangerschap het streefgewicht zo strikt mogelijk en doe na de zwangerschap intensieve buikspieroefeningen om een ideaal resultaat te behouden.
  • Laat je naar huis brengen na de operatie en zorg voor hulp thuis de eerste twee dagen.
  • Na twee maanden mag je je sportactiviteiten hervatten.
  • Ga pas na twee maanden terug in de zon en bescherm je litteken goed.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-april-2021.

Plastische heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by