Op deze pagina

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de blaas.

Cystoscopie

Cysto- (blaas) scopie (kijken) betekent het nakijken van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek gebeurt met een flexibel dun slangetje waarop een kleine camera zit. Er zijn heel wat redenen waarom de arts je kan aanraden om dit onderzoek te laten uitvoeren, bv. wanneer je bloed geplast hebt, in opvolging bent voor een gezwel van de blaas of herhaaldelijk blaasontstekingen hebt.

Verloop van het onderzoek

Voor dit onderzoek vragen we je om de onderkledij uit te trekken. Je neemt plaats op de onderzoekstafel op je rug, met je benen in de beensteunen. Als je een vrouw bent, vragen we je om de benen wat te spreiden. Als man kun je gewoon de benen laten liggen. Eerst maken we de uitgang van de plasbuis schoon. Daarna brengen we de dunne flexibele camera via de plasbuis in de blaas. We gebruiken een verdovende gel, zodat je hier zo weinig mogelijk van voelt. Het helpt als je je ontspant en uitademt op vraag.

Via de cystoscoop krijg je lauw water in de blaas, zodat de blaas zich ontplooit en de binnenkant goed bekeken kan worden. Als je daardoor heel nodig moet plassen of pijn krijgt, waarschuw ons dan. Als we de cystoscoop weghalen, bekijken we ook de plasbuis. Een cystoscopie duurt 5 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kun je gaan plassen op het toilet. Daarna kun je je weer aankleden. Je moet die dag voldoende water drinken zodat de kans op een urineweginfectie verkleint. Soms krijg je ook een antibioticum. De eerste uren na het onderzoek kun je een branderig gevoel hebben in de blaas. Dat zal spontaan verdwijnen. Als de klachten toch erger worden, neem je contact op met je huisarts. In dat geval moet er mogelijk een urinestaal afgenomen worden.

Na de cystoscopie kun je direct naar huis en moet je niets bijzonders doen of laten. De dokter zal meteen de uitslag meedelen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-januari-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by