Elektroneurofysiologisch onderzoek

Op deze pagina

Met dit onderzoek registeren we de elektrische activiteit van de spieren en zenuwbanen om letsels en ziekten van de zenuwen of spieren op te sporen.

Via elektroden die we aanbrengen via klevers of een naald meten we elektrische activiteit die opgewekt wordt ter hoogte van de spieren en/of de zenuwbanen door het willekeurig samentrekken van de spieren of door de uitwendige elektrische prikkeling van de zenuwen.

Deze elektrische activiteit wordt weergegeven op een computerscherm en onmiddellijk geanalyseerd door de dokter die het onderzoek uitvoert.

Waarom?

Met deze onderzoeken kunnen we letsels en ziekten van de zenuwen en de spieren opsporen, zoals traumatische zenuwletsels bij verwondingen, 'geknelde zenuwen' ( zoals een carpal tunnel syndroom), zenuwziekten zoals een polyneuropathie bij suikerziekte, zenuwcompressie bij een discushernia ter hoogte van de nek en de rug …

Welke onderzoeken ?

Elektroneuromyografie

Dit onderzoek bestaat uit:

  • Een spieronderzoek waarbij we de elektrische activiteit van de spier registreren met de spier in ontspannen toestand en tijdens spiercontractie (samentrekking van de spier). Dit gebeurt aan de hand van een fijne naald die door de huid in de spier wordt ingebracht.
  • Met een zenuwonderzoek meten we de reactie van de gevoels- en spierzenuwen op elektrische impulsen. De elektrische stroomstootjes dienen we toe via elektroden op de huid. De reactie nemen we op via een oppervlakte elektrode ter hoogte van de spier en de zenuw of een fijn naaldje in de spier.

Somatosensorisch geëvoceerde potentialen

Dit onderzoek registreert de reactie van de hersenen op elektrische impulsen wie we geven ter hoogte van de armen en benen. Zo onderzoeken we de werking van de volledige gevoelsbaan tussen de huid en de hersenen.

Motorisch geëvoceerde potentialen

Bij dit onderzoek dienen we magnetische prikkels toe ter hoogte van de hersenen. De reactie op deze prikkels wordt ter hoogte van de spieren van de armen en benen opgenomen. Zo kunnen we de werking van de motorische (spier-) zenuwbanen onderzoeken.

Praktisch

  • Deze onderzoeken gebeuren op doorverwijzing van je huisarts of een specialist.
  • Je maakt hiervoor een afspraak via ons secretariaat.
  • De testen gebeuren op de raadpleging (ambulant).
  • Je moet niet nuchter zijn.
  • Gebruik geen huidcrème of olie de dag voor en de dag van het onderzoek
  • Voor het onderzoek van de armen moet je ringen, polsbanden en uurwerken uitdoen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-maart-2021.

Fysische geneeskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by