Elleboogarthroscopie

Afdeling: Orthopedie

Op deze pagina

Een elleboogarthroscopie of kijkoperatie kan om verschillende redenen gepland worden. Een aantal van deze indicaties zijn tenniselleboog, osteochondritis dissecans (voornamelijk bij jonge sporters), losse kraakbeenfragmenten, arthrose, bewegingsbeperking van de elleboog, nagaan van subtiele instabiliteitsproblemen van de elleboog en radiuskopfracturen die gepaard gaan met een kraakbeenflapje.

Verloop van de operatie

De kijkoperatie gebeurt steeds onder algemene narcose, in zijligging met de arm over een steuntje. Algemene narcose is noodzakelijk aangezien de minste beweging tijdens de ingreep gevaarlijk is voor de omliggende zenuwstructuren. Vervolgens wordt water in het ellebooggewricht geïnjecteerd om de toegang tot het gewricht te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat de zenuwen, die tegen het kapsel liggen, weggeduwd worden om zo de operatie veilig te laten verlopen. Aangezien tijdens de operatie water gebruikt wordt, is de kans op een postoperatieve infectie beperkt. Vervolgens wordt de ingreep uitgevoerd d.m.v. enkele portals (+- 1 cm groot). Via deze portals worden een camera en werkinstrumenten ingebracht. Meestal worden er een vijftal van deze portals gemaakt.

Bij het grootste deel van de ingrepen mag je onmiddellijk na de operatie bewegen, maar wordt er na de operatie een gipsspalk aangemeten met de arm in gestrekte positie gedurende 24 uur. Zo wordt het water dat tijdens de operatie gebruikt werd uit het gewricht geduwd. Nadien mag deze spalk verwijderd worden (de spalk is aan de voorzijde van de arm open en kan hier opengeknipt worden). De wondjes moeten beschermd worden met een kleefpleister. Je mag nu onmiddellijk met je arm bewegen.

Als je een ligamentreconstructie of een osteosynthese (herstel van een breuk) onderging, wordt na 24 uur een scharnierbrace aangemeten. Deze wordt afhankelijk van het type ingreep ingesteld, je mag met de brace aan bewegen.

De draadjes worden na 2 weken verwijderd. Kinesitherapie kan dan worden opgestart indien nodig.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-mei-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by