Een epididymectomie is het wegnemen van de bijbal of epididymis
De teelballen hebben een belangrijke functie bij de voortplanting van de mens en bij de productie van testosterone (het mannelijke hormoon). Het teelbalweefsel bestaat enerzijds uit kiemcellen (die de voorlopers zijn van de zaadcellen) en anderzijds uit ondersteunende cellen zoals leydig en sertolicellen (die voeding van de zaadcellen voorzien en testosterone produceren).
De bijbal ligt tegenaan de teelbal en deze twee structuren staan met fijne kanaaltjes in verbinding met elkaar. Langs deze fijne kanaaltjes worden de rijpe zaadcellen van de teelbal gebracht tot in de bijbal die een opslagfunctie heeft voor enkele weken. Bij sommige mannen kan er een chronische ontsteking ontstaan van de bijbal. Dit kan bijvoorbeeld na een bacteriële infectie. Deze chronische toestand van ontsteking kan erg hinderlijk en pijnlijk zijn. Chirurgie is nooit de eerste keuze bij een pijnlijke teelbal. Meestal zal je arts je pijnstilling, ijs, rust of een antibioticum voorschrijven. Indien dit weinig of niet helpt, zal in dergelijk geval gekozen worden om de bijbal te verwijderen.
Deze operatie kan uitgevoerd worden onder een volledige verdoving of met een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer een drie kwartier. Er wordt een insnede gemaakt aan de kant van de pijnlijke bijbal ter hoogte van het scrotum. De teelbal wordt onderzocht en de bijbal wordt hier af gehaald. Nadien wordt de teelbal opnieuw in het scrotum geplaatst en het scrotum wordt gesloten.
De operatie gebeurt via een dagziekenhuisopname. Je komt dus de dag van de ingreep binnen.
Bij opname in het ziekenhuis zal het schaamhaar en de beharing van de balzak afgeschoren worden. Als je wil, kun je dit thuis zelf doen voor je opname in het ziekenhuis. Vanaf middernacht voor de ingreep mag je niets meer eten of drinken want je moet mogelijk onder volledige verdoving gebracht worden. Als je voorgaande onderzoeken liet uitvoeren bij de huisarts of hart – of longspecialist zoals een bloedafname, een electrocardiogram of een longfoto moet je v deze ook meebrengen naar het ziekenhuis en bezorg je dit aan de verpleegkundige van het dagziekenhuis. Juwelen, een kunstgebit, een hoorapparaat en een bril mogen niet mee naar de operatiezaal en moeten op je kamer blijven. Mogelijk neem je thuis reeds 1 of meerdere bloedverdunnende medicijnen. De uroloog zal je (al dan niet in samenspraak met de huisarts of cardioloog) advies geven of je deze dient te stoppen of vervangen enkele dagen voor de ingreep.
Na de operatie word je teruggebracht naar de kamer. Vaak wordt er wat ijs gelegd op de wonde om zwelling tegen te gaan. Na enkele uren zal de uroloog komen kijken of alles goed is met jou. Wanneer je geplast hebt, zal je naar huis kunnen vertrekken. Je zal ook een infuus hebben in de hand of arm. Kort voor vertrek naar huis zal dit verwijderd worden.
Het hele team van verpleegkundigen, anesthesisten en de chirurg stellen alles in het werk om de operatie vlot te doen verlopen. Ondanks deze voorzorgen is het mogelijk dat JE een ongewenste bijwerking ervaart. Het betreft hier een standaard ingreep waarbij de kans op bijwerkingen erg klein is. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van bijwerkingen die mogelijk zijn. Deze worden enkel vermeld voor de volledigheid, laat je hierdoor dus niet afschrikken!
Na de operatie wordt er meestal een kleefverband aangebracht. De eerste 24 uur mag dit verband blijven zitten. Nadien raden wij je aan om de wonde 2 x daags te ontsmetten met een ontsmettend middel dat je in huis hebt of dat je arts voorschrijft. (bv. ’s morgens en ’s avonds) voor een periode van 2 weken. Na 48 uur kun je wel al eens in de douche. Na het douchen ontsmet je best meteen de wonde. Baden is de eerste 2 weken niet aangewezen om de wonde niet te weken. Om zwelling te voorkomen, raden wij aan om gedurende een paar dagen een strakke onderbroek te dragen. Sporten (ook zwemmen) is afgeraden gedurende de eerste 2 weken. Bij thuiskomen mag je diezelfde avond een lichte maaltijd nemen. Vanaf de dag nadien kun je normaal eten.
Als je een bureaujob hebt, raden wij je aan 1 week werkverlet te voorzien. Als je een fysiek belastende job hebt, raden wij toch een 3-tal weken aan om de wonde optimaal te laten genezen.
Na 3 weken zien wij je graag terug op postoperatieve controle. Afhankelijk van je uroloog kan dit variëren. Bij problemen zien wij je uiteraard graag vroeger terug.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen