Epididymiscyste (bijbalcyste)

De bijbalcyste

De teelballen hebben een belangrijke functie bij de voortplanting van de mens en bij de productie van testosteron (het mannelijke hormoon). Het teelbalweefsel bestaat enerzijds uit kiemcellen (die de voorlopers zijn van de zaadcellen) en anderzijds uit ondersteunende cellen zoals leydig en sertolicellen (die voeding van de zaadcellen voorzien en testosteron produceren).

De bijbal ligt tegenaan de teelbal en deze structuren staan met fijne kanaaltjes in verbinding met elkaar. Langs deze fijne kanaaltjes worden de rijpe zaadcellen van de teelbal gebracht tot in de bijbal die een opslagfunctie heeft voor enkele weken. De bijbal zelf kan soms cystevormige structuren vormen. Dit kan zich voordoen als natuurlijk proces of kan ontstaan na een (doorgemaakte) ontsteking van de bijbal. Op dat moment zal de balzak gaan opzwellen door deze cyste. Deze zwelling van de balzak is op zich niet kwaadaardig maar kan wel vervelend zijn omwille van esthetische redenen. Soms kan er het gevoel ontstaan van een ‘derde teelbal’ of kan deze zwelling zo groot wordt dat deze als storend ervaren wordt bij neerzitten, sporten, seksuele betrekking of dagdagelijkse activiteiten. In dergelijk geval kan je deze cyste laten verwijderen.

De operatie: wegname van de bijbalcyste

Deze operatie kan uitgevoerd worden onder een volledige verdoving of met een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer een half uurtje. Er wordt een insnede gemaakt aan de kant van de cyste ter hoogte van het scrotum. De teelbal wordt onderzocht en de cyste wordt verwijderd. Nadien wordt de teelbal opnieuw in het scrotum geplaatst en het scrotum wordt gesloten.

Voor en na de operatie

De operatie gebeurt via een dagziekenhuisopname. Je komt dus de dag van de ingreep binnen.

Bij opname in het ziekenhuis zal het schaamhaar en de beharing van de balzak afgeschoren worden. Als je wil, kun je dit thuis zelf doen voor je opname in het ziekenhuis. Vanaf middernacht voor de ingreep mag je niets meer eten of drinken want je moet mogelijk onder volledige verdoving gebracht worden. Als je voorgaande onderzoeken liet uitvoeren bij de huisarts of hart – of longspecialist zoals een bloedafname, een electrocardiogram of een longfoto moet je v deze ook meebrengen naar het ziekenhuis en bezorg je dit aan de verpleegkundige van het dagziekenhuis. Juwelen, een kunstgebit, een hoorapparaat en een bril mogen niet mee naar de operatiezaal en moeten op je kamer blijven. Mogelijk neem je thuis reeds 1 of meerdere bloedverdunnende medicijnen. De uroloog zal je (al dan niet in samenspraak met de huisarts of cardioloog) advies geven of je deze dient te stoppen of vervangen enkele dagen voor de ingreep.

Na de operatie word je teruggebracht naar de kamer. Vaak wordt er wat ijs gelegd op de wonde om zwelling tegen te gaan. Na enkele uren zal de uroloog komen kijken of alles goed is met jou. Wanneer je geplast hebt, zal je naar huis kunnen vertrekken. Je zal ook een infuus hebben in de hand of arm. Kort voor vertrek naar huis zal dit verwijderd worden.

Ongewenste bijwerkingen

Het hele team van verpleegkundigen, anesthesisten en de chirurg stellen alles in het werk om de operatie vlot te doen verlopen. Ondanks deze voorzorgen is het mogelijk dat JE een ongewenste bijwerking ervaart. Het betreft hier een standaard ingreep waarbij de kans op bijwerkingen erg klein is. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van bijwerkingen die mogelijk zijn. Deze worden enkel vermeld voor de volledigheid, laat je hierdoor dus niet afschrikken!

  • Een wondinfectie kan zich na dergelijke ingreep voordoen. Er wordt steriel gewerkt om deze kans zo klein mogelijk te maken en je wordt ook vooraf geschoren. De balzak is echter een zone van het lichaam die gemakkelijk wat vochtig wordt door zweet dus grondige desinfectie ook na de operatie is aangewezen. Het probleem kan bijna steeds opgelost worden met antibiotica.
  • Een nabloeding na de operatie is ook zeldzaam. Dit zal zich tonen door een opgezwollen balzak met blauwverkleuring. In dergelijk geval contacteer je best opnieuw je uroloog.

Nevenwerkingen eigen aan de ingreep

Een klein percentage van de patiënten zal ondanks een correct uitgevoerde procedure toch een herval doen van de bijbalcyste of een waterbreuk ontwikkelen. Dit heeft meestal te maken met wondvocht dat zich stapelt tussen 1 van de resterende vliezen die de teelbal omringen of met de bijbal die een nieuwe cyste gevormd heeft. Bespreek dit probleem met uw uroloog.

  • Het litteken ter hoogte van de balzak wordt gemaakt in de huidlijn en zal meestal ook erg mooi genezen.
  • Beperkte zwelling van de balzak na deze ingreep gedurende de eerste weken is volledig normaal. Dit is zwelling die te wijten is aan de chirurgie en vraagt meestal wat geduld vooraleer ze wegtrekt.
  • Een klein percentage van de patiënten zal ondanks een correct uitgevoerde procedure toch een herval doen van de bijbalcyste of een waterbreuk ontwikkelen. Dit heeft meestal te maken met wondvocht dat zich stapelt tussen één van de resterende vliezen die de teelbal omringen of met de bijbal die een nieuwe cyste gevormd heeft. Bespreek dit probleem met je uroloog.

Verzorging thuis en werkverlet

We raden aan om de wonde 2 x daags te ontsmetten met een ontsmettend middel dat je in huis hebt of dat je arts voorschrijft. (bv. ’s morgens en ’s avonds) voor een periode van 2 weken. Na 72 uur kun je wel al eens in de douche. Na het douchen ontsmet je best meteen de wonde. Baden is de eerste 2 weken niet aangewezen om de wonde niet te weken. Om zwelling te voorkomen, raden wij aan om gedurende een paar dagen een strakke onderbroek te dragen. Sporten (ook zwemmen) is afgeraden gedurende de eerste 2 weken. Bij thuiskomen mag je diezelfde avond een lichte maaltijd nemen. Vanaf de dag nadien kun je normaal eten.

Wij raden je aan één week werkverlet te voorzien.

Opvolging

Na een tweetal weken ga je langs bij de huisarts voor een wondnazicht. Na 6 weken zien wij je graag terug op postoperatieve controle. Afhankelijk van je uroloog kan dit variëren. Bij problemen zien wij je uiteraard graag vroeger terug.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-februari-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by