Op deze pagina

Een erectieprothese is een van de mogelijke behandelingen voor erectieproblemen. Meestal wordt voor deze oplossing gekozen als alle andere oplossingen (medicatie, injecties in de penis …) onvoldoende werken, niet mogelijk zijn, teveel neveneffecten veroorzaken of soms op expliciete vraag van de patiënt. Het is een definitieve ingreep waarbij er geen spontane erecties meer optreden. Het grote voordeel van dergelijke ingreep is dat je een erectie kan oproepen wanneer en hoelang u maar wilt. De ingreep heeft geen invloed op de zaadlozing of het orgasme; het gevoel in de penis blijft volledig intact.

De ingreep

Een erectieprothese bestaat uit een kunstmatig zwellichaam die in de eigen zwellichamen van de penis wordt geïmplanteerd. Tijdens de ingreep worden de zwellichamen gemeten (lengte en diameter) om op die manier een prothese met de juiste grootte te plaatsen. Aangezien patiënten vaak reeds langere tijd erectieproblemen hebben, is het zo dat de zwellichamen meestal wat gekrompen zijn. Daardoor zal de penis in erectie met de prothese vaak iets kleiner zijn dan de lengte die hij vroeger in erectie had. Het bedieningspompje van de prothese wordt in de balzak geplaatst, meestal aan de rechter zijde. Dit pompje is van buitenaf vaak niet zichtbaar en stoort niet. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving en duurt ongeveer 1 uur. Je wordt na de ingreep wakker met een blaassonde en een drukkend verband rond de penis. De erectieprothese blijft geactiveerd tot de volgende dag; dit werkt namelijk bloedstelpend. Het operatielitteken bevindt zich net onder het schaambeen of ter hoogte van de overgang tussen de penis en het scrotum, afhankelijk van de techniek die werd gebruikt. Daarnaast heb je een klein litteken ter hoogte van de onderbuik, waar het reservoir werd geplaatst. De blaassonde en het verband worden de volgende dag verwijderd; de erectieprothese wordt geïnactiveerd. Als alles goed gaat kan u die dag dan ook het ziekenhuis verlaten. De hechtingen zijn zelfresorbeerbaar en moeten aldus niet worden verwijderd.

Postoperatieve zorgen

Na de ingreep is het mogelijk dat de penis en de balzak wat zwellen en blauw verkleuren. Het aanbrengen van ijs kan soelaas bieden. Pijnstilling wordt voorzien. Het dragen van spannend ondergoed is aangewezen. Douchen is toegestaan. Een bad of een zwembad zijn gedurende 10 dagen te vermijden, om wondinfecties te voorkomen. De eerste weken na de ingreep doe je best geen al te zware activiteiten. Fietsen dient enkele weken te worden vermeden.

De erectieprothese dient 6 weken inactief te blijven. Deze tijd is nodig om de penis volledig te laten genezen en de prothese te laten ingroeien. De prothese zal voor het eerst worden geactiveerd op een controleraadpleging na 6 weken. Tijdens deze consultatie worden instructies gegeven over hoe de prothese te gebruiken. Eenmaal u de instructies gekregen heeft bent u vrij om de prothese te gebruiken wanneer u wilt.

Werkongeschiktheid

Voor fysieke arbeid wordt zeker op 4 weken gerekend. Een administratieve functie kan worden hervat na 2 weken.

Terugbetaling van de behandeling

Het plaatsen van de prothese is volledig terugbetaald. De prothese zelf wordt maar gedeeltelijk terugbetaald, waardoor hierop remgeld dient betaald te worden door de patiënt.

Semi-rigide erectieprothese

Er bestaat ook een buigbare erectieprothese. Dit is een erectieprothese zonder pompsysteem. U kunt de prothese omhoog buigen tijdens de seksuele activiteit en naar beneden buigen om de penis normaal in de onderbroek te dragen. Het grote voordeel van dergelijke prothese is dat deze eenvoudiger is in gebruik. Het nadeel is dat het resultaat minder natuurgetrouw is aangezien de penis steeds hard blijft. Daarnaast is er geen terugbetaling voor dit type van prothese voorzien.

Mogelijke complicaties

De belangrijkste complicatie is een infectie van de prothese. Dit is een ernstige maar gelukkig erg zeldzame complicatie. Er dient dan te worden gestart met antibiotica, maar in sommige gevallen is dit onvoldoende en dient de prothese te worden verwijderd. Om de kans hierop zo klein mogelijk te houden wordt de genitale regio voor de ingreep gedurende 10 minuten grondig gereinigd. Tijdens de ingreep krijgt u ook standaard antibiotica.

Mechanische problemen met de prothese of het bedieningspompje kunnen optreden over het verloop van jaren. Af en toe is een tweede ingreep nodig om bepaalde onderdelen te vervangen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-maart-2024.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by