Op deze pagina

Een facelift is een operatie waarbij we de huid en het vetweefsel die door de leeftijd gezakt zijn terug op hun plaats brengen. Je gelaatsexpressie verandert niet door de ingreep; je blijft jezelf, maar met een frisser gezicht. Een facelift houdt het verouderingsproces niet tegen. Het effect van een facelift is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar.

Je komt in aanmerking voor een facelift als je gezicht en hals verouderingsverschijnselen beginnen te vertonen of als er zich een teveel aan huid begint te vormen ter hoogte van de wangen en er diepe groeven aanwezig zijn.

We voeren een facelift meestal uit vanaf veertig jaar. In werkelijkheid is er geen leeftijdslimiet, want het verouderingsproces is afhankelijk van persoon tot persoon en van de kwaliteit van de huid, de beenderige structuur, de blootstelling aan de zon, roken en familiale aanleg.

Lifting wordt vooral aangevraagd door vrouwen (80%), maar meer en meer mannen overwegen een facelift.

Voor de ingreep

Tijdens de eerste consultatie maken we tijd om al je vragen te beantwoorden en te peilen naar je verwachtingen.

We maken foto's van je gezicht, zodat we tijdens de operatie alle details van het gezicht goed kunnen evalueren. Het is nuttig om foto’s mee te nemen van tien of twintig jaar geleden, zodat we de precieze evolutie van het gelaat kunnen analyseren

Belangrijke voorzorgsmaatregelen voor de ingreep:

 • Minder of stop met roken ten minste één maand voor de ingreep. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de wondgenezing.
 • Plan je haarkleuringen voor de ingreep. Na de ingreep moet je minstens een maand wachten om je haar opnieuw te kleuren.
 • Een week voor de ingreep moet je de huid dagelijks goed reinigen.
 • Was je haar de dag voor de ingreep met een anti-septische zeep.
 • Er zijn een aantal onderzoeken nodig (bv. bloedafname, hartonderzoek ...) om eventuele contra-indicaties (tegenaanwijzingen) uit te sluiten.

De ingreep

We voeren de ingreep uit onder plaatselijke of volledige verdoving. We gebruiken bij mannen en vrouwen dezelfde techniek. Het litteken zit verborgen in de contouren van het oor en loopt zo nodig verder opzij tot in het haar en achter het oor. Als ook de hals uitgezakt is, maken we een kleine incisie in de plooi onder de kin.

We maken de huid en het vetweefsel los tot ongeveer 5 cm voor het oor en positioneren het terug op de normale plaats. We verwijderen het teveel aan huid. Soms zuigen we het teveel aan vet onder de kin weg. We verstevigen de onderliggende spieren opnieuw.

In de wonde plaatsen we een drain die 24u ter plaatse blijft. We maken de hechtingen met fijne niet verteerbare draadjes.

De ingreep duurt ongeveer 2 uur.

Na de ingreep

De dag na de ingreep verwijderen we het verband en mag je de haren wassen met een milde babyshampoo. Nadien mag je het ziekenhuis verlaten.

Zwelling en bloeduitstortingen zijn normaal na een facelift. Vaak heb je ook een vervelend gevoel ter hoogte van de hals. De eerste dagen zijn de geopereerde zones vrij pijnlijk en gevoelig bij aanraken. Pijnstillers kunnen hierbij helpen. We schrijven je ook een licht kalmerend middel en ontstekingsremmende medicatie voor.

Kauw tijdens de eerste week niet al te hard. Kies voor zachte voeding zoals soep, puree, yoghurt, gehakt vlees ...

Mannen mogen zich pas na een drietal dagen terug scheren.

Na zeven dagen verwijderen we de hechtingen. Vanaf dan mag je terug lichte oorbellen dragen.

De ene kant van het gelaat kan sneller genezen dan de andere. Lange haren verbergen de littekens goed, bij kort haar kunnen we een camouflerende zalf voorschrijven.

De eerste week na de ingreep plan je beter geen sociale activiteiten. Pas na een drietal weken zijn de meeste zwellingen verdwenen en begin je je een stuk beter te voelen. Het esthetisch resultaat is vrij snel merkbaar, maar in het begin is het mogelijk dat er nog een spanningsgevoel aanwezig is ter hoogte van de huid. De gevoeligheid van de huid wordt pas normaal na een aantal maand.

Soms ontstaat er na de ingreep een hematoom (blauwpaarse verkleuring) door het verhogen van de bloeddruk, bv. door het hoesten. Het is mogelijk dat we het hematoom via een operatie moeten verwijderen, maar het verandert niets aan het uiteindelijke resultaat.

Heel uitzonderlijk is er een asymmetrie in de beweging van het gezicht. Dat is bijna altijd van voorbijgaande aard en verbetert in de volgende weken.

Afhankelijk van de kwaliteit van de huid en je levensstijl blijft het resultaat acht tot twaalf jaar.

De littekens worden progressief minder zichtbaar om bijna onzichtbaar te worden na zes maand tot een jaar.

In geval van rimpels op het voorhoofd of naar beneden gezakte wenkbrauwen, kunnen we in dezelfde tijd een botox of een browlift uitvoeren.

Tips

 • Bereid de huid voor met hydraterende zalf. Onderhoud de huid nadien met een zalf op basis van vitamine C en A.
 • Slaap met het hoofdeinde naar boven, om zwelling te vermijden.
 • Vermijd blootstelling aan de zon gedurende twee tot drie maanden. We raden je aan om de huid altijd te beschermen met een zonnecrème met hoge factor.
 • Lymfedrainage bij de kinesist versnelt de recuperatie.
 • Laat je haar niet knippen net voor de ingreep; lange haren camoufleren de littekens.
 • Draag na de ingreep wijde, loszittende kledij met knopen vooraan.
 • Laat je na de ingreep naar huis brengen en zorg ervoor dat iemand je de eerste dagen thuis kan helpen.
 • Vermijd zware arbeid en heffen de eerste twee weken.
 • Vermijd alcohol, stoombaden en sauna voor verschillende maanden.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13-april-2021.

Plastische heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by