Fotodynamische therapie met daglicht

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

Fotodynamische therapie of photodynamic therapy (afgekort PDT) wordt gebruikt om sommige huidkankers en hun voorlopers te bestrijden. Alleen de afwijkende cellen worden behandeld, waardoor de gezonde huid intact blijft en er een snellere genezing volgt met een mooi resultaat. Littekens, zoals na een chirurgische ingreep, blijven achterwege.

Wat is fotodynamische therapie met daglicht?

Daglicht of daylight fotodynamische therapie is een vorm van lichttherapie waarbij de aangedane huidcellen gevoelig worden gemaakt voor zichtbaar licht door het aanbrengen van een lichtgevoelige stof. De lichtgevoelige cellen worden na belichting aangetast en sterven af. Ze worden vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.

Deze vorm van PDT is bedoeld voor patiënten met uitgebreide vormen van actinische keratosen. Actinische keratosen zijn mogelijke voorlopers van huidkanker en noemen we ook wel ‘zonschade plekjes’.

Hoe verloopt de behandeling?

De fotodynamische behandeling met daglicht is geschikt op dagen met zonnig of bewolkt weer en een minimumtemperatuur van 10°C. We bevelen de behandeling niet aan op dagen dat het regent of regen wordt verwacht. Het is mogelijk dat we je de dag voordien bellen met de melding dat we je behandeling moeten uitstellen omwille van het weer. Over het algemeen is daglicht PDT geschikt in de periode van maart tot oktober.

Voor de behandeling

Breng gedurende 10 dagen vóór de behandeling eenmaal per dag ’s avonds een keratolytische crème aan op de zones die zullen worden behandeld met daglicht PDT (we schrijven deze crème voor op de consultatie). Dit maakt de te behandelen plekjes dunner. De huid kan hierdoor een beetje schilferen.

Op de dag van de behandeling

  • Stap 1: tijdens de behandeling is het belangrijk dat je wordt beschermd tegen een andere component van het
    daglicht, namelijk de schadelijke UVA- en UVB-straling. Daarom brengen we een geschikte zonnecrème aan op alle
    gebieden die gedurende de behandeling aan het daglicht worden blootgesteld.
  • Stap 2: we verwijderen eventueel aanwezige korstjes. Dit is vrijwel pijnloos. Direct daarna brengen we de fotosensibiliserende crème aan op de te behandelen zone.
  • Stap 3: het is belangrijk is dat je binnen uiterlijk 30 minuten na het aanbrengen van de fotosensibiliserende crème de daglicht PDT opstart. Dit betekent dus dat je binnen 30 minuten buiten moet zijn om de ingesmeerde huid aan het daglicht bloot te stellen.
  • Stap 4: je blijft gedurende 2 uur onafgebroken buiten. Zitten, staan of wandelen in direct zonlicht, in lichte schaduw of onder een afdakje zijn toegestaan. Je kunt een licht branderige pijn ervaren tijdens de behandeling.
  • Stap 5: na 2 uur blootstelling aan daglicht ga je naar binnen en verwijder je de resterende crème met behulp van een zacht washandje en water. De rest van de dag moet je blootstelling aan daglicht vermijden. Als je echt naar buiten moet gaan, is het belangrijk om het behandelde gebied af te dekken met een pet/hoedje of afdekkend verband.

Wat kun je verwachten van de behandeling?

Afhankelijk van de grootte en de plaats van de behandelde plek kunnen de volgende reacties optreden:

  • Schilferen van de huid, blaasjes of donkerrode vlekken. Dat mag je koelen en behandelen met de voorgeschreven crème.
  • Een gevoel van zonnebrand. Dit kan afgekoeld worden met koud water of een ice pack. Hiervoor mag je het verband verwijderen.
  • De huid wordt erg rood en gaat zwellen. Je kan het vergelijken met een grote muggenbeet. Deze bijwerking is van voorbijgaande aard.
  • Ter hoogte van het behandelde gebied kunnen tijdelijk korstjes en soms wondjes ontstaan:
    • Beperk bij korstvorming het gebruik van water en zeep: ga dus niet baden en zwemmen. Korte douches waarbij je ter hoogte van de behandelde zones niet wrijft maar dept, kunnen wel.
    • Open wondjes moeten met fysiologisch water gereinigd en met een voorgeschreven, antibacteriële crème
      ingewreven worden. Deze reacties verdwijnen meestal binnen de 2 weken.

Goed om te weten

  • Voor de behandeling moet je niet nuchter zijn.
  • De therapie neemt een halve dag in beslag.
  • Als het te behandelen letsel zich op de hoofdhuid bevindt, is het aangeraden een hoofddeksel mee te brengen (hoed of pet).
  • De behandeling is niet pijnloos. Als er tijdens de behandeling pijn optreedt, bestaan er verschillende mogelijkheden om de pijn te verlichten.
  • De symptomen en reacties zijn afhankelijk van persoon, lokalisatie en situatie.
  • Soms is het nodig een behandeling te herhalen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-januari-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by