Fotodynamische therapie (PDT)

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

Fotodynamische therapie of photodynamic therapy (afgekort PDT) wordt gebruikt om sommige huidkankers en hun voorlopers te bestrijden. Alleen de afwijkende cellen worden behandeld, waardoor de gezonde huid intact blijft en er een snellere genezing volgt met een mooi resultaat. Littekens, zoals na een chirurgische ingreep, blijven achterwege.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een vorm van lichttherapie waarbij we een lichtgevoelig product (methylaminolevulinezuur) gebruiken dat actief wordt wanneer het aan rood licht wordt blootgesteld. Deze lichtgevoelige stof is verwerkt in een crème die we op het huidletsel aanbrengen. De crème wordt in het bijzonder opgeslorpt door snel vermenigvuldigende huidcellen, zoals kankercellen en hun voorlopers, waardoor gezonde cellen bij deze techniek gespaard blijven. Drie uur na het aanbrengen van de crème wordt het letsel belicht. Door de combinatie van de lichtgevoelige crème en het rode licht zal een reactie ontstaan in alle cellen die de crème hebben opgeslorpt. Dit zorgt ervoor dat deze cellen zullen afsterven en vervangen worden door nieuwe, gezonde cellen. In sommige gevallen kan het aan te raden zijn de behandeling te herhalen.

Hoe verloopt de behandeling?

Korstvorming ter hoogte van het te behandelen huidletsel wordt eerst verwijderd om een betere werking van de crème te verkrijgen. Dit is vrijwel pijnloos. Het letsel wordt afgetekend en na het inwrijven met de crème brengen we een
afsluitend verband aan dat minimum drie uur dicht moet blijven. Tijdens deze wachttijd bent je vrij, maar omdat de crème onder invloed van lucht en licht afgebroken wordt, moet je zon of extreme koude vermijden.

Na drie uur verwijderen we het verband en vindt de belichting met rood licht plaats. De behandeling duurt maximum tien minuten per zone en kan een branderig gevoel geven. Omdat rood licht erg fel is, worden je ogen afgedekt tijdens de behandeling. De behandelde letsels worden achteraf met een afsluitend verband bedekt dat gedurende de dag van de behandeling ter plaatse mag blijven.

Na de behandeling krijg je een nieuwe afspraak voor het opvolgen van het resultaat of voor een eventuele verdere behandeling.

Wat kun je verwachten na de behandeling?

Afhankelijk van de grootte en de plaats van de behandelde zone kunnen de volgende reacties optreden:

 • Schilferen van de huid, blaasjes of donkerrode vlekken. Dat mag je koelen en behandelen met de voorgeschreven crème.
 • Een gevoel van zonnebrand. Dit kan afgekoeld worden met koud water of een ice pack. Hiervoor mag het verband verwijderd worden.
 • De huid wordt erg rood en gaat zwellen. Dit kan vergeleken worden met een grote muggenbeet. Deze bijwerking is van voorbijgaande aard.
 • Ter hoogte van het behandelde gebied kunnen tijdelijk korstjes en soms wondjes ontstaan:
  • Beperk bij korstvorming het gebruik van water en zeep: ga dus niet baden en zwemmen. Korte douches waarbij je ter hoogte van de behandelde zones niet wrijft maar dept, kunnen wel.
  • Open wondjes moeten met fysiologisch water gereinigd en met een voorgeschreven, antibacteriële crème ingewreven worden. Deze reacties verdwijnen meestal binnen de 2 weken.

Goed om te weten

 • Voor de behandeling moet je niet nuchter zijn.
 • De therapie neemt een halve dag in beslag.
 • Als het te behandelen letsel zich op de hoofdhuid bevindt, is het aangeraden een hoofddeksel mee te brengen (hoed of pet).
 • De behandeling is niet pijnloos. Als er tijdens de behandeling pijn optreedt, bestaan er verschillende mogelijkheden om de pijn te verlichten.
 • Stel de behandelde zone niet bloot aan zonnestralen. Wanneer dit toch het geval is, gebruik dan een zonnecrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor.
 • De symptomen en reacties zijn afhankelijk van persoon, lokalisatie en situatie.
 • Soms is het nodig een behandeling te herhalen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-januari-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by