De galblaas is een orgaan dat rechts in de bovenbuik ligt en verbonden is met de galweg die van de lever naar de dunne darm loopt. Ze is gemiddeld 8 x 3 cm. De galblaas ligt vast aan de lever. Ze slaat de gal op die in de lever gemaakt wordt, ze onttrekt water uit de gal die zo indikt. De ingedikte gal wordt via de galweg naar de dunne darm gebracht en helpt bij de vertering van vet.
De klachten worden meestal door galstenen uitgelokt. De gal kan kristalliseren en stenen vormen.
Galkolieken zijn pijnaanvallen die hevig zijn, met een op- en afgaand karakter. De pijn is in de bovenbuik gelokaliseerd en kan naar de rug uitstralen. Ze komen meestal voor na een vetrijke maaltijd en kunnen tot meerdere uren aanhouden.
Blokkage van de galweg ontstaat door een galsteen die verplaatst van de galblaas naar de galweg. Die steen kan dan de afvoer van de gal naar de dunne darm verhinderen. Hierdoor kan de kleurstof van de gal niet naar de darm, blijft die in het bloed (geelzucht) en verlaat dan via de nieren het lichaam met bleke stoelgang en donkere urine als gevolg. Soms kan hierdoor de pancreas ontsteken.
Galblaasontsteking geeft pijn in de rechter bovenbuik, met koorts en algemeen ziek zijn.
We behandelen galstenen alleen als ze klachten geven.
Bij blokkage van de hoofdgalweg is een ingreep door de maag-darmspecialist nodig om de stenen te verwijderen. De chirurg verwijdert daarna ook de galblaas.
Bij een ontsteking van de galblaas opereren we zo snel mogelijk om de galblaas te verwijderen. Als de ontsteking al meerdere dagen bezig is, kiezen we er meestal voor om de galblaas eerst af te koelen met antibiotica en een tweetal maanden later de galblaas alsnog te verwijderen via een operatie.
De ingrepen gebeuren onder algemene narcose.
Als er stenen in de galweg tussen lever en dunne darm zitten, moeten deze verwijderd worden. Dat gebeurt door een ingreep bij de maag-darmspecialist, die de uitgang van de galweg openmaakt en de stenen verwijdert.
Bij galkolieken adviseren we het wegnemen van de galblaas. Dat gebeurt met een kijkoperatie (laparoscopie): via vier kleine sneetjes brengen we buisjes in de buik om zo de galblaas met de galstenen erin weg te nemen.
Meestal blijf je één nacht in het ziekenhuis. Ter controle laten we een drain achter. Als je kunt eten en drinken, de pijn onder controle is en de drain verwijderd is, dan mag je naar huis.
Complicaties zijn zeldzaam.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen