Gefractioneerde ablatieve CO2 laserbehandeling

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

Een laser is een toestel dat een grote hoeveelheid laserlicht afgeeft dat wordt gebundeld tot een laserstraal. Het laserlicht van de CO2-laser kan heel gericht de bovenste laag van de huid afschaven door verdamping. Bij een gefractioneerde ablatieve CO2 -laserbehandeling wordt de huid oppervlakkig afgeschaafd door het vocht in de huid te verdampen.

Wat doet een CO2-laser?

De laserstraal maakt minuscule gaatjes in de huid waaruit nieuw collageenweefsel kan groeien. De huid tussen die gaatjes blijft onaangetast, waardoor een snelle wondgenezing optreedt en we grote oppervlakten huid kunnen behandelen. Zo wordt slechts een deel van de huid thermisch behandeld, in tegenstelling tot de ‘oudere’ klassieke CO2-laserbehandeling waar de volledige opperhuid werd weggebrand. Naast een sneller herstel is de behandeling met een fractionele laser minder pijnlijk en is er minder kans op complicaties.

Wanneer gebruiken we een fractionele CO2-laser?

We gebruiken deze behandeling vooral voor:

  • Huidverjonging bij rimpels, fijne lijntjes en zwakke huidstructuur ter hoogte van het gezicht, de hals, het decolleté en de handen. De combinatie van het afschaven van de opperhuid en de stimulatie van de collageenvorming leidt tot een strakkere en egalere huid.
  • De behandeling van littekens (acne littekens of chirurgische littekens). De oppervlakkige egalisatie van de huid is na 3 à 4 weken zichtbaar, maar de verbetering neemt nog toe in de loop van de maanden nadien. Dit komt door de vorming van nieuw collageenweefsel vanuit de lederhuid.

Behandelingen met de fractionele CO2 -laser worden niet of gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. We bespreken met jou de prijs van de behandeling tijdens het intake gesprek. Soms wordt een proefbehandeling uitgevoerd op een kleine zone, eveneens tegen een vooraf afgesproken prijs.

Afhankelijk van het gewenste resultaat en de ernst van de symptomen zijn er soms meerdere behandelingen nodig om een maximaal resultaat te behalen. Aangezien de huid nog lange tijd na de behandeling kan verbeteren, worden eventuele volgende behandelingen pas na enkele maanden uitgevoerd

Voor de behandeling

  • Bij uitgebreide behandelingen schrijven we vooraf een antiviraal middel (en soms een antibioticum) voor.
  • Je moet 1 uur voor de behandeling aanwezig zijn zodat de verpleegkundige je huid kan voorbereiden. 30 à 90 minuten voor de behandeling brengen we een verdovende crème aan. In bepaalde gevallen verdoven we tijdens de behandeling lokaal met injecties.
  • Soms raden we aan om 1 uur vóór de behandeling een pijnstiller (bv. paracetamol 1g en/of Ibuprofen® 600mg) in te nemen.

Verloop van de behandeling

  • Tijdens de behandeling worden de ogen beschermd met een brilletje of oogschelp.
  • We plaatsen het handstuk van de CO2-laser op de huid en verplaatsen het over het te behandelen gebied.
  • De behandeling gebeurt onder lokale verdoving met een injectie of een verdovende crème.
  • Onmiddellijk na de behandeling ontstaat roodheid en zwelling van de huid. Dit gaat gepaard met een branderig gevoel. We gebruiken ice packs of koude kompressen om het zwellen tegen te gaan.
  • Op het einde van de behandeling pakken we de huid in met een vetverband.

Na de behandeling

  • Hou rekening met een hersteltijd van ongeveer 5 dagen. De behandelde huid ziet eruit als een grote schaafwonde. De wonden moeten enkele dagen intensief behandeld worden met een antibioticazalf (Fucidin®) en een huidherstellende zalf (Aquaphor®).
  • Tijdens deze eerste dagen kun je geen normale sociale activiteiten verrichten. Je krijgt hiervoor geen attest van werkonbekwaamheid.
  • Na een vijftal dagen is de wonde genezen, maar is de huid nog rozig en gevoelig.
  • Zodra de huid genezen is, schakelen we over naar een zonbeschermende cicatriserende zalf (Cicaplast baume B5®) en mag je terug make-up dragen.
  • Bescherm je tegen de zon: een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (SPF 50) is nodig gedurende minimaal 2 maanden of zolang de huid verkleurd is.
  • De huid kan langere tijd verkleurd zijn. Bij toename van de pigmentatie vragen we contact op te nemen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-januari-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by