De hydrocoele of waterbreuk

De teelballen van de man zijn omringd door verschillende vliezen. Deze vliezen of tunica dienen als een soort bescherming omheen de teelballen. Bij sommige aandoeningen zoals een teelbalontsteking of een bijbalontsteking of gewoon spontaan kunnen deze vliezen overmatig vocht beginnen produceren. Op dat moment zal de balzak gaan opzwellen. Deze zwelling van de balzak is op zich niet kwaadaardig maar kan wel vervelend zijn omwille van esthetische redenen of omdat de zwelling zo groot wordt dat deze als storend ervaren wordt bij neerzitten, sporten, seksuele betrekking of dagdagelijkse activiteiten. In dergelijk geval kun je een herstel van deze hydrocoele of waterbreuk laten uitvoeren.

De operatie: herstel van de hydrocoele

Deze operatie kan uitgevoerd worden onder een volledige verdoving of met een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer een half uurtje. Er wordt een insnede gemaakt aan de kant van de waterbreuk ter hoogte van het scrotum. De vliezen rond de teelbal worden deels weggenomen en omgeklapt. Nadien wordt deze teelbal opnieuw in het scrotum geplaatst en het scrotum wordt gesloten. Zelden wordt ook tijdelijk een fijne drain geplaatst om wondvocht af te laten.

Voor en na de operatie

De operatie gebeurt via een dagziekenhuisopname. Je komt dus de dag van de ingreep binnen. Bij opname in het ziekenhuis zal het schaamhaar en de beharing van de balzak afgeschoren worden. Als je wenst, kun je dit thuis zelf doen voor je opname in het ziekenhuis. Vanaf middernacht voor de ingreep mag je niets meer eten of drinken want je wordt mogelijk onder volledige verdoving gebracht. Als je voorgaande onderzoeken liet uitvoeren bij de huisarts of hart – of longspecialist zoals een bloedafname, een electrocardiogram of een longfoto moet je deze ook meebrengen naar het ziekenhuis en bezorgen aan de verpleegkundige van het dagziekenhuis.

Juwelen, een kunstgebit, een hoorapparaat en een bril mogen niet mee naar de operatiezaal en moeten op je kamer blijven. Mogelijk neem je thuis reeds 1 of meerdere bloedverdunnende medicijnen. De uroloog zal je (al dan niet in samenspraak met de huisarts of cardioloog) advies geven of je deze moet stoppen of vervangen enkele dagen voor de ingreep.

Na de operatie word je teruggebracht naar de kamer. Vaak wordt er wat ijs gelegd op de wonde om zwelling tegen te gaan. Na enkele uren zal je uroloog komen kijken of alles goed is met jou. Wanneer je geplast hebt, zal je naar huis kunnen vertrekken. Je zal ook een infuus hebben in de hand of arm. Kort voor vertrek naar huis zal dit verwijderd worden.

Ongewenste bijwerkingen van de ingreep

Het hele team van verpleegkundigen, anesthesisten en de chirurg stellen alles in het werk om de operatie vlot te doen verlopen. Ondanks deze voorzorgen is het mogelijk dat je een ongewenste bijwerking ervaart. Het betreft hier een standaard ingreep waarbij de kans op bijwerkingen erg klein is. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van bijwerkingen die mogelijk zijn. Deze worden enkel vermeld voor de volledigheid, laat je hierdoor dus niet afschrikken.

  • Een wondinfectie kan zich na dergelijke ingreep voordoen. Er wordt steriel gewerkt om deze kans zo klein mogelijk te maken en je wordt ook vooraf geschoren. De balzak is echter een zone van je lichaam die gemakkelijk wat vochtig wordt door zweet dus grondige desinfectie ook na de operatie is aangewezen. Het probleem kan bijna steeds opgelost worden met antibiotica.
  • Een nabloeding na de operatie is ook zeldzaam. Dit zal zich tonen door een opgezwollen balzak met blauwverkleuring. In dergelijk geval contacteer je best opnieuw je uroloog.

Nevenwerkingen eigen aan de ingreep

Het litteken ter hoogte van de balzak wordt gemaakt in de huidlijn en zal meestal ook erg mooi genezen.

Beperkte zwelling van de balzak na deze ingreep gedurende de eerste weken is volledig normaal. Dit is zwelling die te wijten is aan de chirurgie en vergt meestal wat geduld vooraleer ze wegtrekt.

Een klein percentage van de patiënten zal ondanks een correct uitgevoerde procedure toch een herval doen van de waterbreuk. Dit heeft meestal te maken met wondvocht dat zich stapelt tussen één van de resterende vliezen die de teelbal omringen. Bespreek dit probleem met je uroloog.

Verzorging thuis en werkverlet

Wij raden aan om de wonde tweemaal per dag te ontsmetten met een ontsmettend middel dat je in huis hebt of dat je arts voorschrijft. (bv. ’s morgens en ’s avonds) voor een periode van 2 weken. Na 72 uur kun je wel al eens in de douche. Na het douchen ontsmet je best meteen de wonde. Baden is de eerst 2 weken niet aangewezen om de wonde niet te weken. Om zwelling te voorkomen, raden wij aan om gedurende een paar dagen een strakke onderbroek te dragen. Sporten (ook zwemmen) is afgeraden gedurende de eerste 2 weken. Bij thuiskomen mag je diezelfde avond een lichte maaltijd nemen. Vanaf de dag nadien kun je normaal eten. Wij raden aan toch een week werkverlet te voorzien.

Opvolging

Na een tweetal weken ga je langs bij de huisarts voor een wondnazicht. Na 6 weken zien wij je graag terug op postoperatieve controle. Afhankelijk van je uroloog kan dit variëren. Bij problemen zien wij je uiteraard graag vroeger terug.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-februari-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by