Intracaverneuze injectie van de penis

Op deze pagina

Erectiestoornissen is het consistente/herhaaldelijke onvermogen om een erectie op te wekken en/of te behouden die voldoende goed is om seksueel actief te kunnen zijn. Heel wat mannen lijden aan deze aandoening. De aandoening kan zich uiten op verschillende leeftijden en is dus niet altijd het gevolg van de leeftijd.

Een studie in de Verenigde staten (De Olmstead County studie) gaf aan dat zelfs in de leeftijdsgroep van veertigjarigen bijna 13% van de mannen lijdt aan erectiestoornissen. Vanaf de leeftijd van 60 jaar gaat dit naar de 20%. De oorzaken zijn divers en worden grofweg ingedeeld in psychologische oorzaken en lichamelijke oorzaken. Voorbeelden van psychologische oorzaken zijn relatieproblemen, stress op het werk etc. Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn afwijkingen van de bloedvaten die de penis bevloeien en de zenuwen die de penis bezenuwen.

Anatomie van de penis

De penis bestaat uit de plasbuis en twee zwellichamen die ook wel corpora cavernosa genoemd worden. De plasbuis bevindt zich aan de onderkant van de penis en dient om de urine naar buiten af te voeren. De plasbuis is omringd door een sponsachtig steunweefsel dat eindigt op de eikel van de penis. Over de eikel van de penis zit de voorhuid. De twee zwellichamen zijn lange cilindervormige structuren die zich bevinden aan de bovenzijde van de penis. Deze cilinders zijn sponsachtige bloedvaten omringd door een stevig kapsel. Bij een erectie voelen deze cilinders hard aan omdat bloed onder druk komt te staan binnenin het stevige kapsel.

Intracaverneuze injecties

Intracaverneuze injecties betekent het injecteren van een vaatverwijdende stof in het zwellichaam. Hiervoor gebruiken we een zeer fijne naald. De vaatverwijdende stof noemt papaverine. Door injectie van deze stof vullen de sponsachtige bloedvaten van het zwellichaam zich met bloed en krijg je binnen enkele minuten een erectie (maximaal effect na 15 minuten). De erectie is afhankelijk van de ingespoten dosis onvoldoende of voldoende. Zelden is de dosis te hoog.

Een voldoende goede erectie is een erectie die niet pijnlijk is en die na betrekking geleidelijk aan terug slap wordt. De erectie is onvoldoende als penetratie bij je partner niet mogelijk is of wanneer de erectie onmiddellijk wegvalt zonder dat je tot een orgasme kan komen. In dat geval kan de uroloog de dosis van het geneesmiddel opdrijven. Een te hoge dosis is een dosis waarbij de penis constant in erectie blijft staan en pijnlijk wordt. We adviseren dan ook altijd om bij een erectie die langer dan 4 uur aanhoudt contact op te nemen met de dienst urologie.

De inspuiting

Als je de inspuitingen wil testen, krijg je een voorschrift voor de medicatie die je kunt kopen bij je apotheek.

De dag van de eerste injectie draag je best een spannende onderbroek. De arts toont je hoe je de injectie moet plaatsen. Het is belangrijk dat de injectie gebeurt in de zijkanten van de penis. Injectie ter hoogte van de bovenkant van de penis of de onderkant van de penis (waar de plasbuis zit) is niet aangewezen. Voorkom ook injectie in zichtbare bloedvaten op de penishuid.

De eerste keer plaatst de arts de injectie. Na de injectie kan je even plaatsnemen in de wachtzaal. Best plaats je de penis naar boven toe tegen de onderbuik. Even later roept de arts je weer binnen voor het beoordelen van het effect. Nadien kan je naar huis vertrekken en desgewenst met je partner afspreken om te zien of de injectie voldoende resultaat geeft om te kunnen vrijen.

De dag van de tweede injectie plaats je zelf (of je partner) de injectie. De arts begeleidt je hierbij. Als het vlot gaat, kan je de injecties vanaf dan zelfstandig toedienen.

Praktische tips

 • Voorkom injectie in zichtbare bloedvaten of in de onderkant van de penis, omdat hierdoor bloedingen kunnen optreden.
 • Probeer afwisselend aan de linker en de rechter kant van de penis te injecteren.
 • Controleer de penis regelmatig op verhardingen en/of kromstand.
 • Gebruik het middel maximaal twee keer per week.
 • Als je bloedverdunnende medicatie neemt, bespreek je dat best met je arts. Sommige middelen zijn niet te combineren met intracaverneuze injecties.
 • Roken vanaf een uur voor de injectie wordt afgeraden omdat dit de werking negatief kan beïnvloeden. Overmatig gebruik van alcohol samen met de injecties raden we af.
 • Gebruik nooit een hogere dosis dan de dosis die door de uroloog is voorgesteld. Als de injectie niet goed gelukt is, mag je niet proberen een tweede injectie te plaatsen diezelfde dag.
 • Lees de bijsluiter van de medicatie voor informatie over het klaarmaken van de injectiespuit.

Bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kunnen injecties in de penis bijwerkingen veroorzaken:

 • Sommige patiënten melden bij regelmatig gebruik een verharding op de penis. Meestal verdwijnt dat spontaan. Als het pijnlijk is of gepaard gaat met een kromstand, neem je best contact op met de uroloog.
 • Soms is er een beperkte bloeduitstorting of roodheid te zien zijn op de plaats van de injectie. Dat is niet abnormaal en gaat vanzelf over. Injecteer de volgende keer aan de andere kant.
 • Als je last zou krijgen van duizeligheid of een allergische reactie, meld je dat best aan de uroloog. Dan is deze medicatie voor jou misschien niet aangewezen.
 • Het is zeer dat je tijdig ingrijpt als je te goed reageert op de medicatie. Als de erectie dus langer dan 4 uur aanhoudt en pijnlijk wordt neem dan onmiddellijk contact op met je uroloog.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-mei-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by