Lichttherapie (UVB/PUVA)

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van ultraviolet (UV) licht dat een genezend effect op tal van huidziekten.

Wat is lichttherapie?

UVA en UVB zijn bestanddelen van het natuurlijke zonlicht en hebben een genezend effect op tal van huidziekten. Door dit ultraviolet licht wordt de celgroei en ontsteking van de huid positief beïnvloed.

UVA-licht dringt dieper in de huid dan UVB-licht. UVA-licht werkt alleen als er ook gebruik gemaakt wordt van een stof (=psoraleen) die de huid lichtgevoelig maakt. Daarom spreken we van PUVA (psoralenen + UVA).

Kosten

De behandeling wordt door het ziekenfonds terugbetaald bij psoriasis, lichen planus, polymorfe lichteruptie en mycosis fungoïdes.

Bij andere huidaandoeningen (eczeem, vitiligo, jeuk, pityriasis lichenoides …) wordt de UVB of PUVA-behandeling niet terugbetaald. In dit geval wordt jou per zes beurten lichttherapie een consultatie aangerekend die voor de helft wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Toepassing

De duur van de behandeling is afhankelijk van je huidtype en wordt zeer langzaam op maat opgevoerd tijdens de volgende bezoeken om verbranding te voorkomen.

Het aantal behandelingen per week is afhankelijk van je huidaandoening. Dit wordt bepaald door je behandelende dermatoloog. De meeste patiënten starten drie keer per week voor een periode van vijf tot zes weken. Niet iedereen zal even snel of even goed reageren op de behandeling

UVB

Tijdens de behandeling sta je in een lichtcabine.

PUVA

UVA werkt enkel wanneer het gecombineerd wordt met psoraleen. Het psoraleen neem je twee uur voor elke belichting als tablet in. Je bent dan acht uur gevoelig voor alle vormen van UV-licht (dus ook daglicht). Na inname van de psoralenen bestralen we de huid met UVA-licht. Meestal gebeurt dit staand in een cabine. Bij sommige huidziekten worden de psoralenen rechtstreeks op de huid aangebracht met behulp van een hand- of voetbad, waarna belicht wordt in de hand-/voetmodule.

Bijwerkingen

De mogelijke risico’s en bijwerkingen van een UV-behandeling zijn:

  • Blaarvorming en verbranden: dit kan gedurende de hele therapie voorkomen. Sommige medicatie kan blaarvorming of verbranden stimuleren. Informeer je arts over de medicatie die je inneemt.
  • Bij inname van psoralenen bij PUVA-therapie kan misselijkheid optreden. Het helpt als je de capsules inneemt met vast voedsel.
  • Droge huid en jeuk. Je arts kan je een vette crème voorschrijven.
  • Huidveroudering (sproeten, rimpels en donkere plekken).
  • Oogbeschadiging en cataract. Dit kan je verhinderen door een beschermende bril te dragen gedurende de behandeling.
  • Koortsblaren. Gebruik zonnecrème op de lippen als je gevoelig bent voor koortsblaren.
  • Huidkanker en genitale kanker bij overmatig gebruik van UV-therapie. Uit voorzorg wordt het aantal UV-behandelingen over de jaren heen beperkt.
  • Verslechtering van zongevoelige aandoeningen zoals lupus erythematosus.

Specifieke voorzorgen

Tijdens de behandeling

  • Bescherm de ogen met een UV-bril.
  • Dek de geslachtsdelen af met een smalle onderbroek.
  • Meld je arts wanneer je nieuwe medicijnen krijgt voorgeschreven tijdens de UV-lichtkuur. Van sommige geneesmiddelen kan de huid extra gevoelig worden voor licht (bv. door antibiotica). Het kan dan nodig zijn de therapie tijdelijk te stoppen.
  • Bij griep of andere ziekteklachten is het vaak ook beter de behandeling even te onderbreken.
  • Op de dagen dat je psoralenen inneemt moet je de zon vermijden (ook achter glas). Bedek de huid zoveel mogelijk
    met kledij. Gebruik zonnecrème wanneer je het zonlicht niet kunt vermijden, ook op de lippen.
  • Psoralenen zijn acht uur werkzaam. Het is raadzaam de ogen te beschermen met een zonnebril die UVA-stralen tegenhoudt.
  • Zowel psoralenen als alcohol worden afgebroken door de lever. Om je lever niet te belasten is het verstandig geen alcohol te drinken gedurende de behandeling.

Na de behandeling

Vermijd blootstelling aan de zon om te voorkomen dat de huid overbelast wordt en verbrandt. Deze voorzorgen neem je op alle dagen van de week (dus niet alleen op de belichtingsdagen).

Praktisch

Afspraken zijn mogelijk tussen 8u30 en 18u op volgende dagen:

  • Therapie 3x/week: maandag, woensdag, vrijdag
  • Therapie 2x/week: dinsdag en donderdag

Je moet je voorafgaand aan de lichttherapie niet inschrijven aan de inschrijfbalies op straat 60. Je mag rechtstreeks naar straat 53 komen. Wanneer je aansluitend een afspraak hebt met je dermatoloog moet je je wel voorafgaand inschrijven.

Voor iedere patiënt is een bepaalde tijd gereserveerd, dus kom op tijd. Als je je afspraak niet kunt nakomen, annuleer dan tijdig je afspraak.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-januari-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by