Op deze pagina

Via een liposculptuur verwijderen we overtollig vet en vetcellen met een minimum aan littekens en met een blijvend resultaat.

Liposculptuur is één van de meest uitgevoerde esthetisch ingrepen. De laatste jaren is er een enorme evolutie op het vlak van apparatuur en indicaties (wanneer kom je in aanmerking voor een liposculptuur). In het begin was liposculptuur alleen aangewezen bij het verwijderen van de rijbroek. Nu zijn de canules fijner en kunnen we vrijwel alle regio’s van het lichaam verbeteren. Liposculptuur beschadigt het weefsel niet en is ideaal voor patiënten met plaatselijke vetophopingen zonder verzwakking van de huid of onderliggende spieren. Bij de vrouw stapelt het vet zich vooral op rond en onder de navel, het bekken, de binnenzijde van de knieën en de dijen, de rug, de armen en de kin. Bij de man lokaliseert het vet zich meer op de buik, taille en borsten.

De zones die we het meest opereren zijn de buik, de taille, de rijbroek, de binnenzijde van de dijen en knieën, maar ook de dubbele kin, de armen, de kuiten en de enkels.

We kunnen deze operatie combineren met andere ingrepen.

Liposculptuur is geen vervanging voor dieet of sport, maar kan regio’s die niet reageren op vermageren aanpakken.

Voor de ingreep

We raden af om een liposculptuur te ondergaan kort na een periode van sterke vermagering. Je wacht beter tot je een stabiel streefgewicht hebt. Bij overgewicht is een goed uitgebalanceerd dieet door een diëtiste, te verkiezen boven een al te streng en brutaal dieet. Na een bevalling wacht je best vijf tot zes maanden.

Soms voeren we een liposculptuur uit bij patiënten die moe zijn van opeenvolgende diëten, om verdere vermagering te stimuleren.

De ingreep

Eerst infiltreren we het vetweefsel met een verdovende stof en brengen vervolgens via kleine insnedes van enkele millimeters een fijne canule (buisje) in het vet. We schakelen de canule aan op een vacuümpomp en verwijderen het vet door regelmatige tunnels onder de huid te maken met heen en weer gaande bewegingen. De tunnels worden gekruist, zodat een goede retractie van de bovenliggende huid mogelijk is. Zo vormen we het silhouet en krijgen we harmonieuze vormen.

Het type verdoving hangt af van het aantal zones dat geopereerd moet worden en van de hoeveelheid vet. De duur van de operatie varieert tussen een half uur en drie uur.

Na de ingreep

Afhankelijk van hoeveel vet we wegnemen, is een daghospitalisatie of een korte opname van 24 uur noodzakelijk. Na de operatie krijg je meteen een ondersteunende panty. De eerste vier weken moet je de panty dag en nacht dragen. Alleen voor de douche of toilet mag je ze uitdoen. Week vijf en zes moet je de panty alleen nog overdag dragen. de eerste dagen na de ingreep voel je je wat stijf en stram en niet erg comfortabel. De geopereerde zones kunnen gevoelig zijn, maar pijnstillers en ontstekingsremmende middelen helpen goed. Je kan gedurende een tweetal weken een blauwe verkleuring hebben.

De eerste vier tot zes weken is er nog een oedeem (zwelling) aanwezig en kunnen we het uiteindelijke resultaat moeilijk beoordelen. Het resultaat is goed zichtbaar na twee tot drie maanden en verbetert nog tot de vijfde maand na de operatie. Als een kleine correctie noodzakelijk is, plannen we dat rond de zesde maand.

Lymfedrainage kan helpen bij het verminderen van de zwelling. Je krijgt een voorschrift voor de kinesist voor één tot twee sessies per week gedurende één tot twee maanden. Een kleine asymmetrie is mogelijk omdat de ene zijde sneller evolueert dan de andere.

Complicaties zoals vetembolen of infectie zijn zeer zeldzaam. Door verschil in kwaliteit van de huid kunnen lichte onregelmatigheden van de huid zichtbaar blijven. Door irritatie van de huidzenuwen tijdens de ingreep, kan de geopereerde zone gedurende enkele maanden minder gevoelig zijn.

Tips

  • Gebruik twee weken voor en twee weken na de operatie geen pijnstillers met aspirine. Als je toch pijnstillers nodig hebt, gebruik er met paracetamol (Dafalgan®, Perdolan Mono®, Effaralgan®)
  • Voorzie comfortabele kledij na de ingreep.
  • Douchen mag onmiddellijk na de ingreep, wacht met een bad tot drie weken.
  • Sporten mag van zodra je geen pijn meer hebt. Meestal is dat na een tiental dagen.
  • Wandelen is aangeraden van zodra je thuis bent om zwelling en klontervorming te verkomen.
  • Vanaf zes weken na de ingreep mag je terug in de zon, maar gebruik altijd een zonnecrème met hoge protectiefactor.
  • Probeer je gewicht stabiel te houden om het resultaat te behouden.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13-april-2021.

Plastische heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by