Lokale immunotherapie bij de behandeling van alopecia areata

Afdeling: Huidziekten

Alopecia areata is een haarziekte waarvan de exacte oorzaak nog niet volledig opgehelderd is, maar mogelijk speelt een zogenaamde auto-immuunreactie wel een rol. Wellicht onderging je al enkele behandelingen, maar bleken die niet (voldoende) te werken. We stellen daarom een behandeling voor met lokale immunotherapie met een contactallergeen, DiPhenyl CycloPropenone (DPCP). De behandeling levert in sommige gevallen een mooi resultaat op, in andere gevallen een gedeeltelijk of voorbijgaand resultaat.

Wat is lokale immunotherapie?

Met lokale immunotherapie lokken we een zekere graad van eczeem uit op de hoofdhuid, nadat we je eerst overgevoelig (allergisch) maakten voor een bepaalde stof, in dit geval DPCP. De therapie wordt al lang toegepast en tot op vandaag zijn er geen meldingen van ernstige nevenwerkingen of gevaren voor de algemene gezondheid. Onthoud wel dat de behandeling niet erkend of geregistreerd is. DPCP is opgenomen in de lijst van de weesgeneesmiddelen, die bedoeld zijn voor de behandeling van zeldzame aandoeningen met weinig therapeutische alternatieven

Hoe verloopt een behandeling met lokale immunotherapie?

Bij de opstart van de behandeling maken we je tijdens de eerste consultatie overgevoelig voor DPCP door een sterke concentratie van het product aan te brengen op een kleine zone van de hoofdhuid. Op die plaats treedt in de loop van de volgende dagen een reactie op (roodheid, blaasjes, jeuk). Twee weken nadien test je arts met lage concentraties, om te bepalen wat voor jou de beste concentratie is om de behandeling mee verder te zetten. Van zodra dat bepaald is, behandelen we wekelijks je volledige hoofdhuid. De juiste concentratie is wanneer één tot twee dagen na applicatie milde (= te verdragen) jeuk, roodheid en soms schilfering optreedt. Als je geen enkele reactie ondervindt, is de gebruikte concentratie hoogstwaarschijnlijk te laag en moeten we ze opdrijven. De teruggroei van de haren begint ten vroegste na vier maanden. Als we na acht tot negen maanden geen resultaat bereiken, is verder behandelen weinig zinvol.

Hoe de behandeling thuis verderzetten?

In samenspraak met je arts is het mogelijk dat je de behandeling op een bepaald moment thuis verderzet. Je krijgt dan de nodige voorschriften mee om de DPCP-oplossing bij de apotheek op te halen. Omdat we tijdens de thuisbehandeling ook een optimaal effect met minimale bijwerkingen nastreven, is het belangrijk dat je onderstaande instructies rond transport, bewaring en applicatie volgt.

  • Bewaar DPCP in een goed afgesloten flesje in een donkere ruimte op koelkasttemperatuur (5-10°C). Drink niet van het product en hou het buiten het bereik van kinderen. De oplossing wordt voor jou persoonlijk gemaakt en mag dus door niemand anders dan jijzelf gebruikt worden.
  • Breng de vloeistof aan door twee wattenstaafjes in de vloeistof te drenken en ze nadien op de kale zones van de hoofdhuid aan te brengen. Je hoofdhuid moet op die plaatsen lichtjes vochtig voelen. Herhaal de handeling een keer per week. Trek kunststof handschoenen aan (als er vloeistof op je handen terecht komt, kun je ook op je handen contactallergisch eczeem ontwikkelen).
  • Nadat je het product hebt aangebracht, mag je je hoofdhuid gedurende 24 uur niet wassen en gedurende 48 uur tegen daglicht beschermen. Draag bijvoorbeeld een hoed, een pet of je haarstukje. Vermijd ook wrijven of krabben de eerste uren na het aanbrengen van de vloeistof.
  • DPCP is enkel bestemd voor de hoofdhuid. Het is absoluut niet aangewezen om het product op andere behaarde zones te gebruiken, zoals de wenkbrauwen, de baardstreek, onder de oksels of de genitale zones.

Verder verloop van de behandeling

Als de behandeling doeltreffend blijkt en er overal stevige haartjes beginnen groeien, kunnen we het interval tussen de applicaties verlengen: een keer in twee weken, een keer in drie weken, een keer in de maand … We kunnen onmogelijk voorspellen of en in welke mate de behandeling zal aanslaan.

Bijwerkingen en voorzorgen

Volgende bijwerkingen zijn normaal en te verwachten:

  • Jeuk en roodheid van de hoofdhuid. Als je dit niet krijgt, is de concentratie van het product te laag.
  • Hevige eczeem: in dat geval moeten we de concentratie verlagen.
  • Zwelling van lymfeklieren in de nek en in de hals.

Een ongewenste bijwerking die gelukkig zelden voorkomt, is dat het eczeem zich over het hele lichaam verspreidt of dat er zich een soort netelroos (urticaria) voordoet. Dat kan een reden zijn om de behandeling tijdelijk te onderbreken of geheel te stoppen.

Vermijd contact van het product met je ogen. Als het toch in je ogen loopt, spoel dan meteen overvloedig met fysiologisch water. We raden ook sterk aan om onmiddellijk een oogarts te contacteren. We passen de behandeling niet toe tijdens een zwangerschap.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 19-juli-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by