Musculoskeletale echografie

Met echografie brengen we in de fysische geneeskunde spieren, pezen, ligamenten en andere onderdelen van het bewegingsstelsel in beeld. 

Echografie is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven om lichaamsdelen in beeld te brengen. Deze ultrasone geluidsgolven hebben geen bijwerkingen en kunnen dus bij iedereen worden gebruikt (bijvoorbeeld zwangere vrouwen, patiënten met een pacemaker).

In de fysische geneeskunde brengen we op deze manier spieren, pezen, ligamenten en andere onderdelen van het bewegingsstelsel in beeld. Echografie laat ons toe om efficiënter een diagnose te stellen met een eenvoudig toepasbare techniek en dit vaak al tijdens de eerste consultatie.

Veelvoorkomende problemen die aan de hand van een echografie kunnen worden aangetoond zijn peesontstekingen, peesverkalkingen, spierscheuren, scheuren van ligamenten, slijmbeursontstekingen ... In meer zeldzame gevallen kunnen fracturen of barstjes worden aangetoond.

Echografie is ook een hulpmiddel om dieper gelegen gewrichten te injecteren (bijvoorbeeld het heupgewricht of de kleine facetgewrichten van de wervelzuil). Onder echogeleide kunnen we gericht vochtcollecties (zoals een cyste) aanprikken en puncteren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-december-2020.

Fysische geneeskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by