Bij een nierbiopsie halen we via een punctie kleine stukjes weefsel uit de nier. Deze stukjes worden verwijderd voor onderzoek in het laboratorium.
De stukjes weefsel worden opgestuurd naar het lab voor microbiologie, biochemie en/of anatomopathologie, waar het zorgvuldig wordt onderzocht. Vervolgens wordt het definitieve resultaat meegedeeld aan de behandelende arts en word je door de arts ingelicht over de resultaten van de uitgevoerde analyse. Afhankelijk van de resultaten kan op dat ogenblik ook een eventuele noodzakelijke therapie worden besproken en gepland.
Een nierbiopsie is aangewezen bij:
Een nierbiopsie is niet aangewezen bij:
Je ligt op de buik. De huid wordt breed ontsmet en de arts spuit verdoving in tot tegen de nier. Hierna wordt onder echocontrole in de nier geprikt met een biopsienaald. Gewoonlijk worden 2 tot 3 flinterdunne weefselstukjes genomen.
Na het onderzoek moet je 24 uur bedrust houden (in ruglig).
In de eerstvolgende uren na de biopsie kan een rode verkleuring van de urine voorkomen. Dit is normaal maar moet geleidelijk opklaren in de volgende uren. Ook een vage last in de nierstreek kan voorkomen, maar mag nooit plots toenemen.
Door het risico op bloeding moet je de bedrust van 24 uur strikt respecteren. Er is ook een hefverbod van 1 week.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen