Wanneer is een osteotomie aangewezen?

Een osteotomie is een operatie waarbij de stand van het been veranderd wordt. De normale knie heeft een rechte as. Als het been niet volledig recht is, wordt de knie asymmetrisch belast en kan zo sneller degeneratie vertonen aan één bepaalde zijde.

  • O-been of varus knie: overbelasting van de binnenkant van de knie.
  • X-been of valgus knie: overbelasting van de buitenkant van de knie.
Osteotomie tekening

Behandeling

Patiënten met een belangrijke asafwijking kunnen behandeld worden met een ascorrectie. Op die manier wordt de asymmetrische belasting gecorrigeerd.

Soms zal de chirurg in het kader van de diagnostische oppuntstelling vragen om gedurende enkele weken een unloader brace te dragen: op die manier wordt het resultaat van de operatieve behandeling nagebootst. Dit geeft een meer voorspelbaar resultaat.

Een ascorrectie wordt verricht via een osteotomie: op een gecontroleerde manier wordt het bot doorgenomen door middel van zaag en beitel en dan progressief opengesperd (opening wedge osteotomie) of wordt een wig bot uitgenomen en dichtgeklapt tot de gewenste correctie (closing wedge osteotomie). Na herhaalde radiografische controle tijdens de ingreep, wordt het geheel gefixeerd met een plaat en schroeven. Een 6-tal weken krukken worden voorzien na de ingreep.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-juni-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by