Overmatig zweten aan de oksels

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

Overmatig zweten ter hoogte van de oksels (axillaire hyperhidrosis) kan zeer hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Via een eenvoudige behandeling met botuline toxine kan de zweetproductie tijdelijk stopgezet worden. Botuline toxine blokkeert namelijk de prikkeloverdracht van zenuwen, waardoor ze geen prikkel meer kunnen doorgeven aan de zweetklieren.

Hoe verloopt de behandeling?

Zo nodig voeren we eerst een zweettest uit waarbij we een isobetadineoplossing aanbrengen in de oksels en daarover zetmeel strooien. Er ontstaat een zwarte verkleuring waar de zweetklieren het meest actief zijn. Zo zien we heel precies waar de injecties moeten komen.

Het te behandelen gebied in de oksels wordt in vakjes van 1,5 cm x 1,5 cm verdeeld met een huidstift. Met een fijn naaldje spuiten we de botuline toxine heel oppervlakkig in de huid. Dit kan een prikkend of brandend gevoel geven, maar wordt over het algemeen goed verdragen.

Welk resultaat mag je verwachten?

Na ongeveer zeven dagen merk je dat de zweetproductie sterk verminderd is of zelfs volledig is gestopt. Na de behandeling houdt het effect ongeveer zes maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Na een aantal behandelingen kan het effect langer aanhouden. De behandeling kan herhaald worden als de vorige behandeling min of meer is uitgewerkt.

Voorbereiding thuis

  • Scheer de oksels twee dagen op voorhand.
  • Gebruik geen deodorant op de dag van de behandeling.

We behandelen niet als je:

  • zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • aan een spierziekte lijdt.
  • aan je oksels bent geopereerd.

Nazorg

Het is raadzaam om sport en sauna te vermijden op de dag van de behandeling.

Je mag na twee dagen terug deodorant gebruiken.

Risico’s

Botuline toxine wordt al meer dan 20 jaar gebruikt voor de behandeling van spierspasmen en de behandeling van rimpels in het gelaat. Het is een veilig product als het door ervaren artsen wordt toegediend.

Mogelijke bijwerkingen

  • Sommige behandelde patiënten ervaren dat de zweetproductie elders op het lichaam iets toeneemt.
  • Ongeveer 1 à 2% van de mensen heeft antistoffen tegen botuline toxine. Bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 01-februari-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by